Wel of niet schoonmaken van mondkapjes en stofmaskers

We snappen dat het vervelend is als je misgrijpt, maar vanwege het coronavirus is de dringende vraag vanuit de overheid om al het beschermende materiaal dat in Nederland aanwezig is voor de ziekenhuizen te reserveren. Bouwmaat geeft aan deze oproep gehoor. Op deze manier vergroten we met elkaar de kans dat zoveel mogelijk voorraad naar de ziekenhuizen gaat om het zorgpersoneel te beschermen.

Wat kan je als vakman doen als je toch stofvrij moet werken?

Samen met onze leverancier Rehamij hebben we een aantal adviezen op een rij gezet.

Uitzuigen en wisselen van persoon raden wij ten sterkste af!  Hier zijn de producten niet voor bedoeld en kan het overdragen van schadelijke stoffen en/of bijvoorbeeld virussen alleen maar versterken.

Stofmaskers

Bij stofmaskers is een zeer duidelijk onderscheid te maken in wel of niet herbruikbaar. Het staat in de omschrijving. Bij niet herbruikbare NR (Non reusable) en bij herbruikbare R (Reusable).  

Het verschil is de afwerking aan de binnenzijde. Bij herbruikbare maskers is de aansluiting op het gezicht dubbel en is het gemaakt van een materiaal dat kan worden schoongemaakt. Instructies voor schoonmaken vind je in de verpakking.

Bij niet herbruikbare maskers is de aansluiting niet geheel dubbel en gemaakt van een materiaal dat niet kan worden schoongemaakt. 

Niet herbruikbare maskers dus niet opnieuw gebruiken!

Half/vol- gelaatsmaskers

Half gelaats- en vol gelaatsmaskers zijn wel herbruikbaar. Deze zijn van kunststof en kunnen worden schoongemaakt. 

Filters voor de half gelaats- en vol-gelaatsmaskers zijn tevens herbruikbaar. Ook hier is de R (reusable) opgenomen in de omschrijving. Wanneer de ademweerstand toeneemt is dat een signaal dat de filters moeten worden vervangen.