Emissieklasse, wat is dat?

Deel dit artikel:

De emissieklasse is een cijfer waarmee wordt aangegeven hoe schoon een voertuig is. Hoe hoger de emissieklasse, hoe minder schadelijke stoffen als fjnstof, koolstofmonoxide en stikstofoxiden het voertuig uitstoot. De schaal loopt van 0 tot 6 waarbij emissie-klasse 0 wil zeggen ‘minst schoon’ en emissieklasse 6 ‘meest schoon’. De emissieklasse komt overeen met de Euronorm van het voertuig. Dat wil zeggen: een auto die bijvoorbeeld aan de Euro 5-norm voldoet, valt automatisch ook in emissieklasse 5.

Steden met milieuzones

Op dit moment zijn er vier steden in Nederland die milieuzones hebben voor personenauto’s en bestelbussen: Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht. Deze gemeenten hanteren gele en groene milieuzones: in een gele zone mag je alleen komen met een auto van emissieklasse 3 of hoger. Een groene milieuzone is toegestaan voor diesels met een emissieklasse van 4 of hoger.

Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Doe dan de milieuzonechecker op www.milieuzones.nl om te zien waar je wel en niet kunt rijden.

2025: meer milieuzones én zero-emissiezones

Vanaf 2025 kunnen gemeenten milieuzones aanscherpen. Kiezen ze hiervoor, dan mogen alleen diesels met emissieklasse 4 of 5 en hoger de milieuzone in. Gemeenten kunnen vanaf 1 januari 2025 ook zero-emissiezones invoeren voor vracht- en bestelauto’s. Jouw bestelauto mag dan alleen zo’n zone in als hij elektrisch is. Voor emissieklasse 5 en 6 geldt een overgangsregeling. Momenteel zijn ongeveer 30 gemeenten van plan zero- emissiezones in te voeren.

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s

Toe aan een nieuwe bedrijfswagen? Dan kan een elektrische bestelauto een optie zijn die bij jou past. Het kabinet heeft een subsidie om dit mogelijk te maken: de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Deze subsidie is bedoeld voor ondernemers en is maximaal € 5.000 per bedrijfsauto. Voor meer informatie: www.rvo.nl/subsidies-financiering/seba

Steeds vaker bezorgen

Uiteraard zijn er andere manieren dan de (elektrische) bestelbus om jouw spullen in de binnenstad te krijgen. Er zijn al bedrijven die bijvoorbeeld werken met een elektrische bakfets of fitsbezorgers. In het kader van strengere regelgeving en slimmer vervoer mag je natuurlijk ook wat van de groothandel verwachten. Het zal in de toekomst wellicht vaker slimmer en goedkoper zijn op je materialen op locatie te laten bezorgen. Je kunt via bouwmaat.nl nu al eenvoudig bestellen en je materialen de eerstvolgende werkdag op locatie laten leveren. Het Bouwmaat centraal logistiek centrum werkt er samen met haar partners bovendien zeer hard aan om in de toekomst nog duurzamer te vervoeren.

Meer lezen

EXCLUSIEF VOOR JOU ALS KLANT VAN BOUWMAAT: VOORDEEL OP BEDRIJFSWAGENS BIJ HEDIN AUTOMOTIVE!

In samenwerking met Bouwmaat biedt Hedin Automotive exclusieve korting op een geselecteerd aanbod van Ford, Opel en Peugeot bedrijfswagens, ook elektrisch! Stern biedt Bouwmaat klanten tot wel 25% korting en heeft regelmatig exclusieve Bouwmaat acties, zoals gratis belettering of voordelig leasen.

Kijk op bouwmaat.nl/services/bedrijfswagens voor de meest actuele aanbiedingen

Deel dit artikel: