Deel dit artikel:

De juiste keuze van lijm voor tegels is essentieel voor het creëren van een duurzame en mooie vloer. In het assortiment van Bouwmaat vind je verschillende soorten tegellijnen. In dit artikel vertellen we je meer over de toepassingen, voorbereiding van de ondergrond, verwerking en verbruik van Coba CTA 130 poederlijm.

Toepassingen van Coba CTA 130 poederlijm

Coba CTA 130 poederlijm is geschikt voor het verlijmen van keramische en natuursteen tegels op zowel wanden als vloeren. Het is tevens geschikt voor het verlijmen van grootformaat tegels en voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Het product is zowel binnen als buiten te gebruiken en kan worden toegepast op diverse ondergronden, zoals cementdekvloeren, betonnen vloeren en wanden, gipsplaat, calciumsulfaatgebonden gietdekvloeren, anhydrietvloeren en oude tegelvloeren.

Voorbereiding van de ondergrond

Een goede voorbereiding van de ondergrond is van groot belang voor een optimale hechting van de tegellijm. De ondergrond moet droog, vlak, stabiel en vrij van vuil, vet en andere verontreinigingen zijn. Voor het aanbrengen van de tegellijm moet de ondergrond eerst worden gereinigd met water en eventueel een geschikt reinigingsmiddel. Bij sterk zuigende ondergronden moet een primer worden aangebracht om de hechting te verbeteren.

Verwerking van Coba CTA 130 poederlijm

Coba CTA 130 poederlijm heeft 20% meer rendement dan andere Coba poederlijm. Je voegt veel meer water toe bij het mengen van deze poederlijm maar je hebt wel 20% minder poederlijm nodig.
Coba CTA 130 poederlijm moet worden aangemaakt met water in een schone en droge speciekuip. De verhouding tussen poeder en water is afhankelijk van de toepassing, zie hieronder. Het mengen moet worden gedaan met een geschikte mixer tot er een homogene en klontvrije massa ontstaat. Het mengsel moet vervolgens enkele minuten rusten en daarna nogmaals kort worden doorgeroerd. De tegellijm kan vervolgens worden aangebracht met een geschikte lijmkam en de tegels kunnen worden geplaatst.

MENGVERHOUDINGEN

 • Vloeibedlijm
  Voeg 25 kg Coba CTA130 toe aan ca. 10,5 liter schoon leidingwater.

 • Dunbedlijm wand

  Voeg 25kg Coba CTA130 toe aan 8 liter schoon leidingwater.
 • Dunbedlijm vloer
  Voeg 25 kg Coba CTA130 toe aan 9 liter schoon leidingwater.

 • Middenbedlijm

  Voeg 25kg Coba CTA130 toe aan 8 liter schoon leidngwater.

Verbruik van Coba CTA 130 poederlijm

Het verbruik van Coba CTA 130 poederlijm hangt af van diverse factoren, zoals de grootte van de tegels, de maatvoering van de lijmkam en de structuur van de ondergrond. Kies een vertanding die zorgt voor een contactoppervlak van minstens 80% tussen de achterzijde van de tegel en de lijm.
In geval van buitentoepassing, zwaarbelast (vloer)tegelwerk, toepassing van dunne tegels of grootformaat porcellanato tegels (> 40x40cm) is een contactoppervlak van 100% vereist. De tegels dienen in dit geval met de ‘buttering/floating-methode’ op de ondergrond te worden verlijmd. Druk de tegels met een schuivende beweging in de lijm voor een optimale aanvangshechting. Voorkom overschrijding van de open tijd. Zet bij twijfel altijd een proefstuk op. Verwerk de aangemaakte lijm binnen 120 minuten. De verwerkingstemperatuur ligt tussen 5°C en 25°C. Reinig je gereedschap direct na gebruik met (warm)water.

Coba CTA 130 poederlijm is een veelzijdig product dat geschikt is voor diverse toepassingen in de bouw, zowel binnen als buiten.
Met een goede voorbereiding van de ondergrond, nauwkeurige berekening van het verbruik en vakkundige toepassing realiseer je met dit product een duurzame en mooie vloer.

VOORDELEN

 • Voor vrijwel alle ondergronden inzetbaar
 • Geschikt voor wand- en vloertegels
 • Hoog standvermogen
 • Geschikt voor vloerverwarming
 • Tot 20% meer rendement
 • Na ca. 12 uur beloop- en afvoegbaar
 • Geschikt voor verkleuringsgevoelige natuursteen en voor glasmozaïek
 • Geschikt voor droge en natte ruimten
 • Instelbaar als middenbed- dunbed- en vloeibedlijm

Deel dit artikel: