InspiratieVakwerk

Bouwmaatjes: de kracht van de broers Van Tongeren

Deel dit artikel:

“Goh, gaat dat dan wel goed joh?” Het is vaak de eerste reactie die de broers Jeroen (links) en Wouter (rechts) van Tongeren krijgen als ze vertellen over hun gezamenlijke klusbedrijf. Waar het voor velen misschien voor de nodige ergernissen zou zorgen, zijn deze klusbroers ook op de werkvloer twee handige handen op één buik. Al zo’n tien jaar bouwen ze samen aan hun succes. Een gesprek met collega’s die bovenal broers zijn.

Zoals bij veel vakmannen zit de agenda van Van Tongeren Multi Onderhoud volledig vol. Een interview over de bijzondere samenwerking is in een normale werkweek daardoor amper in te plannen. Gelukkig gaan de mannen zelfs samen op vakantie en mochten we ze bellen op hun vakantieadres. “We zijn bijna elke dag met elkaar op pad en dan gaan we ook nog eens met elkaar op vakantie. Dat zegt denk ik wel wat”, begint Jeroen lachend. Wouter vult z’n broer aan: “Er is absoluut sprake van een enorm hechte band. We lijken ook erg op elkaar, hoe we in het leven staan, hoe we graag werken. We zijn eigenlijk een soort tweelingbroers, maar dan met drie jaar tijd ertussen.”

Van handjes naar partners

Wouter, met 33 jaar de jongste van het stel, begon veertien jaar geleden zijn eigen klusbedrijf. Jeroen sloot vier jaar later aan. Wouter vertelt hierover: “Ik was bezig met een flinke klus, een enorm grachtenpand dat volledig verbouwd moest worden. Ik had simpelweg wat handjes nodig.” Jeroen: “Ik besloot m’n broer te helpen en ben eigenlijk nooit weggegaan. Het voelde vanaf het begin top en dat is het tot op de dag van vandaag.”

Even je mond houden

Beide broers willen niets anders meer. Wouter: “Je kent elkaar natuurlijk al vanaf jongs af aan en je weet precies wat je aan elkaar hebt. Je kunt elkaar op alle vlakken volledig vertrouwen, hebt al aan een half woord genoeg.” Jeroen: “Je kunt lezen en schrijven met elkaar en je wordt toch ouder en wijzer en ruzietjes komen ook niet meer voor.” Wat is dan het belangrijkste dat ze in al die jaren samenwerking hebben geleerd? “Dat je even je mond moet houden als het bij een van de twee niet lukt, dan komt het met de sfeer vanzelf weer goed”, klinkt het hard lachend in koor.

Elke dag afwisseling

Elke dag rijden de broers Van Tongeren samen richting de klus (“de oudste haalt de jongste op”). Echte rituelen zijn er niet. Al is er de ongeschreven regel dat er op de heenweg niet al te veel wordt gezegd (“Je hoort vooral de radio, eerst even wakker worden”). Ook start de dag steevast met een bakkie. Jeroen: “Aan het begin van de dag is er koffie en om 11:00 uur weer. Het is er een beetje ingeslopen dat we om de dag afwisselen wie de koffie zet.” Maar ook andere zaken worden gevarieerd. Wouter: “We wisselen elkaar per project af als aanspreekpunt voor de opdrachtgever. Dat geldt ook voor de soms wat mindere klussen op een project. Als Jeroen gisteren de hele dag materiaal heeft staan lossen, dan doe ik dat vandaag. Die verdeling gaat eigenlijk volledig vanzelf.”

Precisiewerk en beuken

Hoe gaat het er dan verder op een klus aan toe? Jeroen: “Je bent natuurlijk niet continu met elkaar bezig, je hebt zo je eigen projectjes op een klus. Loopt er één van ons vast, dan kijk je even met elkaar mee. Vaak met net wat andere ogen waardoor we snel een oplossing hebben.” Enig verschil tussen de jongens is er wel degelijk, volgens Jeroen. “Kort door de bocht kun je stellen dat Wouter wat meer geduld heeft voor precisie, het millimeterwerk wanneer timmerwerk precies moet passen”. Wouter: “Jeroen is dan weer wat beter in het grovere werk. Als er wat weggehaald moet worden, sta ik daar zo een halfuur op te beuken, terwijl het hem bij wijze van spreken na twee keer trekken lukt.”

Één plus één is drie

De kracht van de samenwerking uit zich helemaal als er echt samen aan iets wordt gewerkt. Jeroen: “Een plafond gipsen we bijvoorbeeld altijd met z’n tweeën dicht. Als er soms ook andere vakmannen op een project bezig zijn, zie je pas hoe goed we daadwerkelijk op elkaar zijn ingespeeld. We werken ongelofelijk snel omdat je elkaar echt niets meer hoeft te vertellen. Samen een gipsplaat pakken is tot in de puntjes geperfectioneerd. Als ik een laatste spijker erin zet, staat Wouter alweer te meten, enzovoorts. Hij is onmisbaar voor me en andersom, ik zou dit met niemand anders willen doen.”

Wouter is het eens met z’n broer: “We komen altijd met z’n tweeën, al is het project maar een dag. Klanten vinden dat mooi en waarderen het ook. Samen zijn we echt meer dan de som der delen, je krijgt 150%!”

 

OPROEP

Heb jij ook een bijzonder bouwmaatje (familie, vrienden, vaste werkpartner of zoiets) en wil je vertellen over wat jullie samenwerking zo leuk en bijzonder maakt? Geef je dan op voor “Bouwmaatjes” en wie weet nemen we contact met jullie op voor een interview. Stuur een mail naar klantenservice@bouwmaat.nl met het onderwerp “Bouwmaatjes” en geef in het kort aan wie je Bouwmaatje is en wat er zo bijzonder is aan jullie (werk)relatie.

Deel dit artikel: