InspiratieVakwerk

Bouwmaatjes: Collega’s, maar bovenal familie

Deel dit artikel:

Vader en zoon vormen top-installatieteam

Niki Boshoff is al 20 jaar actief in het installatievak. Op 1 april 2007 richtte hij als zzp’er NBI (Niki Boshoff Installatietechniek) op. Inmiddels is hij zmp’er, zelfstandige mét personeel, want naast twee anderen is ook zijn zoon Siciliani in dienst bij NBI. Vader en zoon vertellen over hun bijzondere relatie als bloedverwante collega’s en hun visie op de toekomst van NBI.

NBI’s specialiteit is installatietechniek, toch gaan ze geen klus uit de weg. Niki: “Het begon met installatiewerkzaamheden, maar langzaamaan kwam er steeds meer bij. Ik neem eigenlijk alle klussen aan. Van stucen tot totaalrenovaties.Wat we niet zelf kunnen, daar huur ik een andere vakman voor in. Hiervoor werk ik met een vast team waarvan ik weet dat ze goede kwaliteit leveren.”

Van sport naar techniek

Ongeveer vier jaar geleden kwam Siciliani NBI versterken. “Ik wilde al langer bij mijn vader werken, maar moest eerst mijn opleiding afmaken door stages bij andere installatiebedrijven. Hiervoor wilde ik sportfysiotherapeut worden, maar die opleiding was niet mijn ding. In de boeken zitten is niets voor mij, daar heb ik de concentratie niet voor”, grinnikt hij. Siciliani hielp zijn vader weleens en merkte dat hij handig was. Zo besloot hij om de overstap te maken naar installatietechniek. “Ik kan me hierbij beter concentreren, ik werk lekker in de buitenlucht en heb veel contact met andere mensen.”

Leren van elkaar

Vader Niki en zoon Siciliani zijn een topteam. Ze vullen elkaar goed aan. Niki: “Ik ben vrij makkelijk, ik zeg altijd ‘ja’, als klanten vragen of ik gauw nog wat kan doen. Sicil heeft me geleerd om me wat zakelijker op te stellen. Het is niet leuk om van tevoren tegen een klant te zeggen dat het dan wat extra kost, maar uiteindelijk is dat wel het eerlijkst. Ook leert hij me om geduldiger te zijn en niet te gehaast.” Bij installatietechniek is het belangrijk om te denken voor je doet. Siciliani: “Dat heeft mijn vader me geleerd. Logisch nadenken voor je de volgende stap zet is een van de kneepjes van het vak. Je kunt niet achterstevoren werken. En natuurlijk de handigheid met gereedschap, dat heb ik ook van hem.”

Relaxt werken door hechte band

De samenwerking is dik in orde. Siciliani: “We kunnen goed overweg. Mijn pa is heel rustig van zichzelf. We overleggen altijd zorgvuldig. We hebben weleens verschillende ideeën over een aanpak, maar de sfeer is eigenlijk altijd goed. Hij dramt niet door, waardoor ik relaxt kan werken. Af en toe doen we er ook allebei even een sigaretje bij. Als ik iets fout doe, wordt hij niet boos. We kunnen overal goed over praten, dat is belangrijk. Ik vind het echt leuk. Ik zou niet anders willen!” Niki sluit zich daarbij aan: “Sicil is nu wat sterker dan ik. Zware dingen waar ik moeite mee heb kan ik aan hem overlaten. We voelen elkaar aan, daardoor kunnen we elkaar aansturen en is de taakverdeling helder. Het voelt vertrouwd en hij luistert erg goed. Dat ligt waarschijnlijk aan de opvoeding”, grijnst hij. Op het werk hebben ze het erg naar hun zin. Niki: “Ik vind alle klussen die we uitvoeren leuk. We doen altijd ons uiterste best voor een tevreden klant. We delen onze projecten trots op onze website en sociale media.” Siciliani vult aan: “Dat is tegenwoordig wel nodig, want de mensen willen weten met wie ze in zee gaan. Het liefst gaan ze naar een winkel waar alles staat uitgestald. We zijn een installatiebedrijf, dus dat gaat niet.” Het duo is niet altijd samen aan het werk.
Niki: “We werken vaak apart want als het druk is moeten we op meerdere plaatsen tegelijk zijn. Hij is gelukkig zelfstandig”, knipoogt hij. Ook buiten werktijd is de sfeer goed, volgens Niki. “Dit is gewoon wie we zijn en we hebben een hechte band. We zijn niet alleen collega’s, we zijn familie.”

Zo vader, zo zoon

Niki vindt het hartstikke leuk dat Siciliani in zijn voetsporen treedt. “Uiteindelijk is het de bedoeling dat hij het stokje overneemt als hij dat wil. Op termijn wil ik mijn werkzaamheden graag meer naar kantoor verschuiven. Ik heb het meeste wel gezien en gedaan. De uitdaging voor mij zit in het binnenhalen van grote projecten, bijzondere klussen.” Het zit misschien toch in de genen, want Siciliani wil zijn vader achterna. “Het ultieme doel is nog twee à drie bedrijfsbussen erbij met betrouwbaar personeel. We willen niet té groot worden. Over een jaar of tien wil ik ook richting kantoor. Werk voorbereiden en mensen aansturen, dat is mijn droom.”

Niki & Siciliani
Boshoff NBI Installatietechniek

OPROEP

Heb jij ook een bijzonder bouwmaatje (familie, vrienden, vaste werkpartner of zoiets) en wil je vertellen over wat jullie samenwerking zo leuk en bijzonder maakt? Geef je dan op voor “Bouwmaatjes” en wie weet nemen we contact met jullie op voor een interview. Stuur een mail naar klantenservice@bouwmaat.nl met het onderwerp “Bouwmaatjes” en geef in het kort aan wie je Bouwmaatje is en wat er zo bijzonder is aan jullie (werk)relatie.

Deel dit artikel: