Deel dit artikel:

RHEINZINK is producent van gewalst zink, geschikt voor het maken van goten, afdekkappen en dak- en gevelbekledingen. Actief in meer dan 30 landen wereldwijd is RHENZINK al meer dan 50 jaar toonaangevend op het gebied van zink in de bouw. Met het grote standaard assortiment van hemelwaterafvoerproducten kan de complete afvoer van regenwater van dakgoot tot maaiveld worden gerealiseerd. Daarnaast zijn er voor zowel platte als schuine daken en gevels verschillende systemen leverbaar, zoals deklijsten en het felssysteem.

In dit artikel leggen we van een aantal van de producten van RHEINZINK wat hun toepassingen zijn.

VOORDELEN VAN RHEINZINK

 • Uitzonderlijk groot assortiment van één merk
 • Lange levensduur
 • Hoogwaardige uitstraling
 • Eenvoudige montage
 • Natuurlijk materiaal – 100% recyclebaar
 • Cradle to Cradle gecertificeerd

Dakgoot

Een specifiek, maar zeer belangrijk onderdeel van gebouw is de dakgoot. Een zinken dakgoot wordt toegepast om het regen en dooiwater van een hellend dak te verzamelen en af te voeren naar een HWA-buis. De goten van RHEINZINK zijn KOMO-gekeurd, hebben 40 jaar materiaalgarantie en zijn Cradle to Cradle gecertificeerd.

Aandachtpunten bij het monteren van een dakgoot:

 • Gootbeugels moeten hart-op-hart iedere 600 mm worden bevestigd.
 • Een goot moet altijd een minimaal afschot hebben van 1mm/m , zodat er geen water in blijft staan.
 • De afvoercapaciteit van een goot hangt niet af van de afmeting van de goot, maar van het aantal en de afmeting van de HWA-buizen
 • De waterlijn van het dak moet binnen de vooropstand van de goot vallen

Typen dakgoten

Er zijn verschillende standaard modellen bakgoten. Onderstaande modellen zijn typisch Nederlands en worden al decennialang toegepast.

Bakgoot

Een bakgoot is een dakgoot voor de afvoer van hemelwaterafvoer met specifiek een rechthoekige vorm en een bodem die plat is. Hieronder de verschillende afmetingen van bakgoten van RHEINZINK.

Bakgoot-afmetingen-tabel-k

 

Mastgoot

Een mastgoot is een halfronde goot. De mastgoot wordt altijd net buiten de muur aangebracht, oorspronkelijk zonder ondersteunende constructie (“vrijdragend”, “zelfdragend”, d.w.z. geen beugels, consoles of klossen), maar tegenwoordig nogal eens ondersteund met brede beugels. De doorstroomsnelheid kan door de halfronde vorm vrij groot zijn, zeker als er een aardig afschot is. Mastgoten worden dus niet zo snel vervuild. Let er wel op dat boombladeren door de grotere stroomsnelheid gemakkelijker in de hemelwaterafvoer kunnen komen.

Mastgoot om te lijmen

RHEINZINK mastgoten volgens het Duitse model zijn naast te solderen ook onderling te lijmen. Met de speciale RHEINZINK zuurvrije kit kan een zeer sterke en duurzame verbinding gemaakt worden. Zo kan de goot ook zonder soldeerkennis gemonteerd worden. Er zijn twee standaard modellen lijmgoten: de M280 en de M333. Hiervoor zijn diverse perfect passende hulpstukken leverbaar, zoals gootbeugels, kopschotten en binnen- en buitenhoeken. De lijmgoot is de perfecte oplossing voor overkappingen, tuinhuizen en andere schuine daken.

Mastgoot-afmetingen-tabel-k

 

Verholen goot

Een verholen goot ligt op het dakvlak, ter plaatse van opgaand werk, zoals een dakkapel. Een verholen goot ligt vaak vrijwel verborgen onder de dakpannen. Deze goot zorgt voor de afvoer van het regenwater dat afloopt langs de zijwang van de dakkapel.

De standaard verholen goot heeft eenzijdig een opstand van 105 mm en aan de andere zijde een opstand van 25 mm (deze komt onder de panlat). Voor de afvoer onder de pannen naar de dakgoot is een ‘onder pan’ model beschikbaar, met aan beiden zijden een opstand van 25 mm.

Verholen goot
Verholen goot onder pan

RHEINZINK MAATWERK BIJ BOUWMAAT

Naast het grote standaard assortiment is RHEINZINK ook op maat te bestellen. RHEINZINK Nederland maakt in een eigen productieafdeling hoge kwaliteit maatwerk goten, deklijsten en dak- en gevelsystemen. Het maatwerk wordt geproduceerd volgens de KOMO normering en is binnen enkele dagen leverbaar.

Het is ook mogelijk om kopschotten en tapeinden vooraf in de goot te laten solderen. Dit scheelt een hoop werk op de bouwplaats!

Wat is er mogelijk:

 • Maatwerk dakgoten, deklijsten, verholen goten, kilgoten, zijwangen dakkapel, fels- en roevendaken
 • Insolderen van kopschotten en tapeinden
 • Dikte materiaal (RHEINZINK walsblank): 0,80 mm
 • Standaard lengte profielen 3 meter, maximale lengte 6 meter
 • Standaard kraaldiameter tot 3 meter: 20, 24, 35 en 50 mm

Hoe te bestellen:

Zorg voor een duidelijke schets met alle maten in millimeters en de gewenste lengtes. Geef ook aan of er toebehoren nodig zijn, zoals klangen, kopschotten, expansie-elementen en hoekstukken etc.

WERKWIJZE BESTELLING:

Neem een duidelijke en complete schets mee naar onze vestiging, zij helpen je graag en bestellen het maatwerk voor je. 

In de schets moeten onderstaande zaken vermeld worden:

 • Van welk materiaal moet het maatwerk gemaakt worden
 • Materiaal dikte
 • Afmetingen van het profiel in, bij voorkeur, mm
 • De graden van de hoeken vermelden
 • Het aantal lengten en de lengte van het profiel zelf
 • Zichtzijde van het profiel

Leverdagen: afhankelijk van de regio/postcode is dit op maandag, dinsdag of woensdag, donderdag
Levering: op de vestiging
Vrachtkosten bij niet franco € 50,00
Franco orderwaarde grens:  € 500,00

Tip: Maak ook eens gebruik van de RHEINZINK inmeetservice en hulp bij het opstarten van een project. Tegen een schappelijke kostenvergoeding assisteren wij bij felsdaken, roevendaken en zijwangen van dakkapellen.

Gootbladvanger

Een dakgoot schoonmaken is altijd een lastige klus. De goot kan verstopt raken en door rottende bladresten kan de goot worden aangetast. De RHEINZINK gootbladvanger is een strekzink element dat in de goot wordt geplaatst. De bladeren blijven op de bladvanger liggen, verdorren en waaien weg. De gootbladvanger laat het water probleemloos door en is net zo duurzaam als de RHEINZINK goot omdat deze van strekzink gemaakt is.

De gootbladvanger is 2000 mm lang en is verkrijgbaar voor alle standaard typen goot. Maatwerk is uiteraard ook mogelijk, de gootbladvanger kan worden afgestemd op uw nieuwe of bestaande maatgoot.

Gootbladvanger

Hemelwaterafvoerbuis

Een hemelwaterafvoerbuis (HWA-buis) heeft als functie verticaal transport van regenwater van het dak naar het riool of oppervlaktewater. Een HWA-buis is een in het oog springend element op de gevel en verdient daarmee een hoogwaardige uitstraling. RHEINZINK HWA-buizen zijn naadloos gelast en in diverse afmetingen in ronde of vierkante uitvoering verkrijgbaar. Lengtes van 0,5 tot 4 meter.

 • Monteer iedere 1,5 meter een beugel.
 • Een HWA-buis hoeft niet onderling gesoldeerd te worden
 • Gebruik een bladafscheider in de HWA-buis om verstopping van het riool te voorkomen

Montage hemelwaterafvoerbuis: bevestigingspakket

Voor een RHEINZINK hemelwaterafvoerbuis zijn diverse toebehoren beschikbaar. De montage van de buis aan de muur krijgt een hoogwaardig uiterlijk door de combinatie van een 100% zinken beugel met een dubbele overschuifwrong.

Het RHEINZINK HWA-bevestigingspakket omvat alle onderdelen om een RHEINZINK hemelwaterafvoerbuis vakkundig te monteren. Snel te bestellen en altijd alle onderdelen bij de hand.

Inhoud verpakking

 • RHEINZINK walsblank dubbele overschuifwrong
 • RHEINZINK walsblank volledig zinken beugel (geen roest) met een rvs schroefoog en moer M10
 • RVS schroefstift lengte 70 mm, bij diameter 100 mm is de schroef 100 mm lang
 • Fischer plug 10 mm

Vergaarbak

Een vergaarbak dient als opvangbak voor hemelwater afkomstig van een (plat) dak of goot. De vergaarbak dient als ontluchter van de HWA-buis en als indicator bij eventuele verstopping van de buis. Daarnaast is een vergaarbak een klassiek element op de gevel.

Er zijn 16 verschillende modellen vergaarbakken. Sommige modellen zijn regio-specifiek, andere worden toegepast vanwege de afmeting of vorm.

Deklijsten

KliQ deklijst

Het RHEINZINK KliQ-deklijstsysteem is een snel en eenvoudig te monteren zinken dakrandafwerking. De deklijst wordt vastgeklikt op de bijbehorende verzinkt stalen KliQ-klangen. De KliQ-deklijst kan gesoldeerd worden, maar is ook te monteren zonder te solderen: met behulp van expansieklangen wordt de verbinding tussen de lengtes onderling gemaakt. Voor het afwerken van de hoeken zijn er standaard binnen en buitenhoeken beschikbaar. Er zijn zes verschillende typen KliQ-deklijsten verkrijgbaar zodat er voor iedere dakrand een oplossing is.

De KliQ-deklijst is geschikt voor daken met een schuine opstand (mastiekschroot). Voor daken met een rechte opstand is het Quick-fix systeem geschikt.

Model (lengte 2 of 3 meter) A B
KliQ-deklijst 45/50 20 45
KliQ-deklijst 65/50 20 65
KliQ-deklijst 85/50 20 85
KliQ-deklijst 105/50 20 105
KliQ-deklijst 125/50 24 125
KliQ-deklijst 145/50 24 145

Quick-fix deklijst

Het RHEINZINK Quick-fix-deklijstsysteem is een snel en eenvoudig te monteren zinken dakrandafwerking. De deklijst wordt vastgeklikt op de bijbehorende verzinkt stalen Quici-fix klangen. De Quick-fix deklijst kan gesoldeerd worden, maar is ook te monteren zonder te solderen: met behulp van expansieklangen wordt de verbinding tussen de lengtes onderling gemaakt. Voor het afwerken van de hoeken zijn er standaard binnen en buitenhoeken beschikbaar. Er zijn vier verschillende typen Quick-fix deklijsten verkrijgbaar zodat er voor iedere dakrand een oplossing is.

De Quick-fix deklijst is geschikt voor daken met een rechte opstand (90 graden opgeplakt EPDM bijvoorbeeld). Voor daken met een schuine opstand is het KliQ-deklijstsysteem geschikt.

Model (lengte 2 of 3 meter) A B
Quick-fix deklijst 45/40 20 45
Quick-fix deklijst 80/40 20 80
Quick-fix deklijst 95/40 20 95
Quick-fix deklijst 125/40 24 125

 

Op het Youtube kanaal van RHEINZINK vind je handige instructievideo’s bij de verschillende hier besproken producten.

DUURZAAMHEID VAN RHEINZINK

Met RHEINZINK wordt aan de eisen van de toekomst voldaan. RHEINZINK producten zijn met een levensduur van meer dan 75 jaar (bron: Studie TNO, Breda) extreem duurzaam en zijn onderhoudsvrij. Het natuurlijk gevormde patina beschermt het materiaal generaties lang.

RHEINZINK is 100% recyclebaar en kan onmiddellijk zonder tussenstappen worden hergebruikt. De werkelijke recycling ligt op 95%, zodat vrijwel al het materiaal weer terugkomt in de keten. Dit wordt aangetoond door de Cradle to Cradle certificering. Aangezien de energie die nodig is voor recycling maar zo’n 5% van de primaire energiebehoefte uitmaakt en het oud metaal nu al een waarde oplopend tot 60 procent van de grondstofprijs voor zuiver zink vertegenwoordigt, is kiezen voor RHEINZINK zeker ook in het belang van de toekomstige generaties.

Met het laagste energieverbruik tijdens de fabricage en daarom ook de laagste CO2-uitstoot bij de productie is RHEINZINK het lichtgewicht onder de bouwmetalen. Schroot dat uit het RHEINZINK fabricageproces komt, wordt direct weer omgesmolten en gebruikt.

Zijwangen van dakkapellen

Met RHEINZINK kun je een dakkapel op een duurzame en hoogwaardige manier bekleden. Het materiaal is lichtgewicht en – niet onbelangrijk – onderhoudsvrij. Als traditioneel materiaal voor zijwangen geeft zink net even iets extra’s aan de dakkapel.

Onderstaande een aantal voorbeelden van de mogelijkheden: 

RHEINZINK regenton

Om het riool te ontlasten en spaarzaam met regenwater om te gaan is een regenton de ideale oplossing. Deze unieke thermisch verzinkt stalen regenton met een inhoud van 210 liter heeft een stoer uiterlijk en gaat zeer lang mee. Het vat wordt geleverd inclusief deksel, klemring, aftapkraan en aansluitonderdelen voor het vulgat.

Met de bijbehorende RHEINZINK verzinkt stalen regentonstandaard plaats je de regenton op hoogte waardoor een gieter probleemloos onder het kraantje past. De standaard heeft een solide verzinkt stalen constructie om het gewicht van de volle regenton te kunnen dragen.

Deel dit artikel: