Deel dit artikel:

Stofvrij werken is erg belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je klanten. Stofzuigers met een goede verbinding met je gereedschap zijn noodzakelijk voor een stofvrije werkplek. Festool is al jaren een voorloper op het gebied van gezond en stofvrij werken en iedere Festool stofzuiger staat dan ook bol van de slimme techniek.

Vakmannen Roy Mesman en Martin Slinger maken beiden gebruik van de stofzuigers van Festool. We nodigden ze uit bij Festool in Waddinxveen om hun favoriete stofzuiger te showen. Ze leggen uit waarom ze voor deze stofzuiger kiezen, welke machines ze erop aansluiten en waarom stofvrij werken zo belangrijk voor ze is.

Roy werkt inmiddels zo’n zeven jaar voor zichzelf. Zijn interieur- en timmerbedrijf bestaat uit twee man en is gespecialiseerd in alles wat zich aan de binnenkant van de woning of kleine bedrijven afspeelt. Hij excelleert op parket- en pvc-vloeren. Vanaf dat Roy zijn bedrijf begon is hij al klant bij Bouwmaat Hoofddorp. Daar kocht hij ook de drie Festool CTL 26 E machines die hij rijk is.

“Direct toen ik voor mezelf begon ben ik gestart met stofvrij werken. Het is gewoon heel belangrijk voor je gezondheid. Je houdt bovendien alles netjes. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om stofvrij te werken. Vroeger was dat wel anders. Als je dan aan een parketvloer werkte, had je alleen een stofzak op je schuurmachine en zat je neus op het einde van de dag helemaal vol.”

Naam: Roy Mesman
Bedrijf: Interieur- en timmerbedrijf Mesman
Stofzuiger: Festool CTL 26 E

Roy Mesman met zijn Festool stofzuiger

Goede stofopvang en herbruikbare zakken

Tegenwoordig is dat dankzij zijn Festool CTL 26 E stofzuiger anders. “Deze stofzuiger is ideaal voor stofvrij werken. Als je hem nodig hebt, pak je hem heel makkelijk uit je bus. Hij is erg handzaam. Ik sluit er met name mijn Festool bovenfrees op aan, die ik gebruik om scharnieren in te frezen. Voor het fijne stof dat hierbij vrijkomt, is goede afzuiging nodig. Daar is de CTL 26 E echt heel geschikt voor. Dat geldt ook voor de Rotex excenterschuurmachine waarmee ik parketvloeren schuur en de Kapex afkortzaag die ik vaak gebruik.

Handige bluetoothfunctie

De CTL 26 E is helemaal van deze tijd en dat bevalt Roy goed. “De bluetooth-functie die erop zit, vind ik super. Daardoor kan ik de stofzuiger koppelen met mijn accumachines en hem op afstand aanzetten. Dat scheelt veel tijd.” Zijn er dan helemaal geen verbeterpunten? “Nee, hij werk perfect. Zeker voor het fijne stof waar ik hem voor gebruik. Het is echt de ideale stofzuiger voor mij.”

Martin Slinger met zijn Festool stofzuiger

Naam: Martin Slinger
Bedrijf: Klusen onderhoudsbedrijf Martin Slinger
Stofzuiger: Festool CTL 26 E AC HD

Martin is inmiddels al zo’n vijftien jaar zelfstandig vakman. Hij houdt zich bezig met allerlei klussen in en om de woning en richt zich met name op afbouw. Ook Martin is vanaf de start van zijn eigen bedrijf klant bij Bouwmaat. “Ik wilde een leverancier die bij mij in de buurt zit die echt alles in huis heeft. In mijn geval kom je dan bij Bouwmaat Gouda terecht.” Martin heeft stofvrij werken erg hoog in het vaandel staan. “Ik heb eigenlijk altijd al geprobeerd om zoveel mogelijk stofvrij te werken. Voor mijn opdrachtgevers om de overlast te beperken maar natuurlijk ook voor mezelf. Het gaat om je gezondheid en daar moet je zuinig op zijn.”

 

Extra brede slang

Martin werkt dan ook al lang met stofzuigers. Zijn vorige model was een Festool CTL MIDI, inmiddels werkt hij met de Festool CTL 26 E AC HD. “Mijn Kapex afkortzaag, invalcirkelzaag en renovatiefrees sluit ik erop aan, maar ik gebruik hem eigenlijk voor elke klus waarbij stof vrijkomt. Het is een fijne handzame machine en weer een stap voorwaarts ten opzichte van het vorige model dat ik had. Ik ben voor een extra brede slang gegaan. Dat is fijn bij het opzuigen van grove stukken, zo heb ik geen last van verstoppingen. De machine beschikt bovendien over een handige beugel voor het ophangen van je slang.”

Robuust en krachtig

Martin heeft behoefte aan een stevige machine met veel kracht. “Ik heb een stofzuiger nodig die veel aan kan. Als ik in badkamers aan het frezen ben, komen er tegelresten en tegellijm vrij. Dan heb je het niet alleen over stof, maar ook over grove delen. Daarom gebruik ik de CTL 26 E AC HD. AC staat voor AUTOCLEAN, een systeem dat de filters automatisch reinigt. Hierdoor houdt de stofzuiger ook bij grove stukken zijn zuigkracht. HD staat voor Heavy Duty. De stofzuigerzakken die ik gebruik sluiten hier ook bij aan. Die zijn van plastic en scheuren niet.” De Festool CTL 26 E AC HD is al met al een robuuste stofzuiger. “Dat merk je aan alles, van de stevige wielen tot de remfunctie. Hij heeft heel veel zuigkracht en is robuust, dat maakt het gewoon de ideale stofzuiger voor mijn werkzaamheden.”

STOFZAKKEN

Koop de stofzakken van Festool in de webshop

SELFCLEAN FILTERZAK

 • Voor alle CT-stofzuigers
 • Optimaal gebruik van filterzakvolume.
 • Constant hoge afzuigcapaciteit. 
 • Uitermate geschikt voor hout, houtstof en/of schuurstof.

AFVALZAKKEN

 • Voor alle CT-AUTOCLEAN stofzuigers
 • Constant hoge afzuigcapaciteit dankzij open afvalzak.
 • Uitermate geschikt voor
  gips, beton en/of steenstof.

LONGLIFE FILTERZAK

 • Voor alle CT-stofzuigers
 • Alleen te gebruiken voor het opvangen van niet-gezondheidsbedreigende
  stoffen.
 • Uitermate geschikt voor grove vervuiling zoals houtspannen en/of krullen.
 • Niet geschikt voor fijnstof.
Deel dit artikel: