Deel dit artikel:

Verf of lak verwijderen kan een hele klus zijn. Je hebt je vast al heel vaak afgevraagd of dat niet sneller kan. Dat dacht Metabo ook en daarom ontwikkelden zij als enige op de markt een lakfrees: de LF724. Marco Vrijbloed, product advisor bij Metabo, laat zien hoe deze prachtige machine dit werk een stuk efficiënter maakt.

Oplossingen verkopen

Metabo heeft een enorm uitgebreid assortiment in veel segmenten. Marco legt uit wat Metabo onderscheidend maakt. “Onze leus is Professional Power Tool Solutions. Wij verkopen eigenlijk oplossingen. Een machine moet de juiste toebehoren hebben. Met een goede boorhamer, maar botte boortjes bereik je niks. Die combinatie moet goed zijn. Vergeet ook de stofafzuiging niet, daar heb je een kwaliteitsstofzuiger met een goede slang voor nodig. Al die oplossingen biedt Metabo.”

Aanschouwen met je eigen ogen

De LF724 lakfrees van Metabo is een unieke machine op de markt. “Een accuboormachine of boorhamer heeft iedere professionele bouwer in de bus liggen. De doelgroep voor een lakfrees is wat kleiner. Geen enkel ander merk heeft deze in het assortiment. Dat maakt het ook een product dat veel professionals niet kennen. Ze moeten nog overtuigd worden en met eigen ogen zien hoe het werkt.” Als Marco een demonstratie geeft, staat het in een mum van tijd vol met nieuwsgierige vakmensen. “Terecht, want met de lakfrees verwijder je tot 70% sneller verf of lak dan met traditionele methodes, zoals schuurmachines, verfkrabbers, branders of afbijtmiddel. Wil je efficiënter werken, dan ligt deze frees voor de hand,” vertelt Marco trots.

Terugverdiend in een mum van tijd

Bovendien is het een milieuvriendelijker én gezonder alternatief. Professionals in de interieurbouw en renovatie en natuurlijk schilders moeten hem hebben, volgens Marco. Hij legt uit waarom. “Het is een ideaal apparaat voor traprenovaties bijvoorbeeld, als je de tapijten lijmresten netjes moet verwijderen en de trap daarna gaat schilderen. Maar ook voor de houten ombouw van een dakgoot. Ga je die schuren, dan ben je wel even bezig. Met de lakfrees gaat dat zoveel sneller. Bij alle klussen waarbij je verf of lak van vlakke oppervlakken, zoals planken of deuren, moet afhalen, is het een must. Doe je veel schuurwerkzaamheden, dan ben je een dief van je portemonnee als je deze machine niet aanschaft. Onze lakfrees heeft zich in een mum van tijd terugverdiend.”

Duurzaam en efficiënt apparaat

Marco begint aan de demonstratie. “Het gebruik van de Metabo lakfrees LF724 levert zoveel voordelen op en dat kunnen we bewijzen. Als het verschil met de andere methoden niet zo groot was, pak je net zo lief een schuurpapiertje. Het mooie is dat alle vakmensen die deze machine in actie zien, hem willen hebben.” Enthousiast toont Marco alle handige eigenschappen. “Wat deze machine zo efficiënt maakt, is dat je drie zijden tegelijk kunt bewerken. Ideaal voor het frezen van trappen en kozijnen. Open de klepjes en je kunt aan de slag. Je kunt de freesmachine heel fijn instellen, zodat je er zeker niet te veel afhaalt. In één beweging kun je 0,3 mm frezen. Bij een dikkere verflaag kun je er natuurlijk meerdere keren overheen gaan. De frees draait supersnel rond. Tot wel 10.000 toeren per minuut!”

Een ander groot voordeel is dat de machine ontzettend lang meegaat. “Dat komt onder andere door de keerbare hardmetalen beitels. Dankzij hun vierkante vorm hebben ze aan vier zijden een scherp mesje. Als een zijde op een gegeven moment bot is, draai je hem een slag en je kunt weer verder. Dat maakt het zo duurzaam. Ook bevat de frees een tandwielhuis van aluminium persgietwerk. Aluminium is een uitstekende geleider en zorgt ervoor dat de warmte niet in de machine blijft zitten. Hij raakt minder snel oververhit en gaat daarom langer mee.”

Handig vervoeren

Soepel begeleidt Marco de lakfrees over het materiaal. “De machine is goed handelbaar en ligt lekker in de hand. Doordat je de machine op een stofzuiger aansluit, zie je dat het meeste stof door de stofafzuiging verdwijnt. Je kunt er zonder problemen mee werken in afgesloten ruimtes. De LF724 lakfrees komt standaard in een Metabox, het handige koffersysteem van Metabo. Hier is nog ruimte over voor extra toebehoren. Deze koffers kun je makkelijk stapelen en vastklikken en vervolgens til je ze allemaal tegelijk op aan de bovenste koffer. Of je klikt ze aan elkaar zodat ze niet omvallen in de bus.”

Werk veilig en met beleid

Om af te sluiten, geeft Marco nog een aantal praktische tips. “Gebruik altijd persoonlijke beschermingsmiddelen. Een veiligheidsbril is belangrijk, omdat er verf- en lakdeeltjes in het rond schieten. Gebruik altijd een stofzuiger. En draag gehoorbescherming, want hij maakt uiteraard wel lawaai. Verder kun je na het frezen het beste nog even naschuren met fijn schuurpapier. De freesmachine haalt alle lak eraf, maar schuur daarna eventuele oneffenheden vlak om het oppervlak mooi schilderklaar te maken. En mijn laatste advies luidt: laat het apparaat zijn werk doen. Dit geldt eigenlijk voor alle machines, maar werk altijd met beleid. Dan heb je het langst plezier van deze mooie machine.”

Deel dit artikel: