Deel dit artikel:

Sta jij wel eens stil bij goede bescherming van je voeten? Heb je enig idee hoe je verwondingen aan jouw voeten tijdens werk voorkomt? We helpen je met het kiezen van de juiste bescherming. 

Bij de keuze voor een geschikte schoen is het belangrijk dat je bedenkt wat het risico is dat je loopt. Wist je dat de er een aantal ongelukken zijn die veel voorkomen op de klus?

  • Op iets scherps stappen zoals uitstekende spijkers
  • Iets op je voet laten vallen
  • Uitglijden op gladde of natte ondergronden 

Denk dus goed na welke risico’s je loopt op jouw werkplek en gebruik onderstaande informatie om de juiste voetbescherming te kiezen.

Veiligheidsklasse

Om de veiligheidsklasse van werkschoenen aan te geven wordt een Safety codering gebruikt aangeduid met O of S. Maar wat houdt deze codering precies in? En wat is het verschil tussen werkschoenen en veiligheidsschoenen?

Werkschoenen

Werkschoenen hebben geen veiligheidsneus en zijn gemarkeerd met de letter O en voldoen aan de EN ISO 20347. Hoe hoger het nummer is dat na de O komt, hoe beter de schoen bescherming biedt:

OB 
De werkschoen voldoet aan de basis vereisten

O1
De werkschoenen hebben een gesloten hielgebied, zijn antistatisch en hebben schokabsorptie in de hiel

O2 
Deze categorie werkschoenen is O1 plus bescherming tegen indringen en absorptie van water

O3
Werkschoenen in de categorie 03 zijn O2 in combinatie met een antiperforatie loopzool met profiel.

Veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen (met veiligheidsneus) zijn gemarkeerd met de letter S en voldoen aan de EN ISO 20345.

SB
Veiligheidsschoenen voldoen allemaal aan de minimale eis wat betreft de veiligheidsklasse. Deze eis wordt SB genoemd (Safety Base). De veiligheidsschoenen moeten voldoende bescherming bieden tegen vallende voorwerpen en een minimale indeuk resistentie hebben van 200 Joule. 

De veiligheidsneus in de schoen kan gemaakt zijn van twee materialen – staal of composiet. Het voordeel van de composiet neus is dat de neus minder zwaar is.

S1
Wanneer de schoen aan veiligheidsklasse S1 voldoet, dan houdt dit in dat de schoen dezelfde kenmerken heeft als de veiligheidsklasse SB, maar dan met:

  • Antistatisch eigenschappen
  • Gesloten hiel
  • Energieopname door de hak

S1P
Ook is er een veiligheidsklasse S1P. Deze klasse komt overeen met de klasse S1 maar heeft daarbij een niet penetreerbare tussenzool.

S2
Veiligheidsklasse S2 houdt in dat naast alle genoemde eigenschappen bij SB en S1, de veiligheidsschoenen ook een verhoogde weerstand tegen water hebben.

S3
Een veiligheidsschoen met veiligheidsklasse S3 heeft dezelfde kenmerken als een schoen in veiligheidsklasse S2, maar heeft daarnaast een niet penetreerbare tussenzool en antislipprofiel.

S4
Een veiligheidsschoen in de categorie S4 is als een werkschoen in de categorie S1, maar is geheel gemaakt van kunststoffen. Hierdoor zijn de werkschoenen helemaal waterdicht.

S5
Tot slot is er nog veiligheidsklasse S5. De veiligheidsschoenen in deze klasse komen overeen met de schoenen uit klasse S4 maar hebben daarbij een niet penetreerbare tussenzool en antislipprofiel.

Codes voor zolen

Naast codes voor de schoenen zelf, is er ook een codering voor de zolen. De keuze van de zool hangt af van waar je werkt. Er zijn drie basis types:

PU / PU
Deze zolen zijn voornamelijk geschikt voor binnenshuis

PU / TPU
Deze zool kun je zowel binnen- als buitenshuis gebruiken

PU / RUBBER 
Bij zware werkomstandigheden (gebruik met chemicaliën, metalen spiesjes, HRO) gebruik je schoenen met deze zolen. 

Warmte en kou

Maar zelfs de beste zool beschermd je helaas niet tegen de kou. Werk je vaak in koude omstandigheden, ga dan voor een geïsoleerde schoen. Deze is gemarkeerd met een sneeuwvlok icoon en de letters CI (Cold Insulation).

Werk je regelmatig in de buurt van een hoge temperatuurbron dan heb je een buitenzool nodig die bestemd is tegen het contact met hete oppervlakken. De aanduiding voor deze zolen is HRO en ze kunnen volgens de certificering gedurende 1 minuut contact met een oppervlak van 300 ° C weerstaan zonder tekenen van schade te vertonen.

Werkschoenen bij Bouwmaat

Bij Bouwmaat worden werkschoenen en veiligheidsschoenen van onder andere de volgende merken verkocht: 
 

We hebben verschillende varianten in ons assortiment: schoenen, hoge en lage sneakers en laarzen. Allen in verschillende veiligheidsklassen en kleuren.

Meer lezen

Dit artikel is onderdeel van een serie over Persoonlijke Beschermingsmiddelen. Andere artikelen in deze serie zijn: 

Bij Bouwmaat kun je terecht voor al je veiligheidsmiddelen. Van veiligheidsbrillen tot werkschoenen, van gehoorbescherming tot handschoenen. Bouwmaat heeft producten van onder andere Steel Blue, Mascot, 3M, JSP Professional en Rubi in het assortiment.
Deel dit artikel: