Bouwsector pleit voor database inspecties gebouwen

Deel dit artikel:

Al lange tijd is er een gebrek aan overzicht als het gaat om keuringen en inspecties voor gebouwen. Naleving en handhaving van onder andere de veiligheid schieten hierdoor te kort. De oplossing is bedacht. Een centrale database met daarin alle wettelijk verplichte keuringen, controles, registraties en inspecties per gebouw.

Dit voorstel schrijven Bouwend Nederland, FME en UNETO-VNI in een brief aan minister Stef Blok van Wonen. De organisaties wijzen erop dat voor bestaande gebouwen een groot aantal verplichte keuringen bestaan op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu en energie. Als voorbeeld noemen de organisaties, komend uit de bouw-, industrie- en installatiesector: klimaatinstallaties. Deze moeten worden gecontroleerd op veiligheid, uitstoot en energieprestaties. Hierbij zijn drie ministeries en vier controlerende instanties betrokken. Dit zorgt voor een wirwar aan administratie.

Volgens de bedrijven ontbreekt het bij zowel de markt als de overheid aan overzicht. Wanneer controleurs rapporten van keuringen en inspecties kwijt kunnen in een database, moet in één oogopslag zichtbaar zijn welke gebouwen er wel of niet aan de wet voldoen. Daarnaast of en wanneer controles nodig zijn.

Deze database moet een kostenbesparing van bijna 290 miljoen opleveren, doordat versnippering verdwijnt. Wanneer minister Stef Blok over het voorstel oordeelt is onbekend.

Bron: Nu.nl

 

Deel dit artikel: