NieuwsOver Bouwmaat

Vakwerk Awards Winnaar en nominaties categorie Schilderen

Deel dit artikel:

Bouwmaat organiseert samen met haar partners de Vakwerk Awards om vakmannen in het zonnetje te zetten. Dagelijks werken duizenden vakmannen aan geweldige projecten, veelal echt vakwerk. Met de Vakwerk Awards willen wij de waardering voor het ambacht onder de aandacht brengen. Voor 6 categorieën zijn meer dan 300 projecten aangemeld en op 25 mei worden de winnaars in de Jaarbeurs onderscheiden. Per categorie zijn drie finalisten gekozen door een aanbevelingscommissie. De komende week stellen we de genomineerden én de winnaars aan je voor. Hieronder het verhaal van de finalisten in de categorie Schilderen én de winnaar die op 25 mei tijdens het Bouwmaat XXL event in het zonnetje wordt gezet.

Een goede voorbereiding is het halve schilderwerk – Maurijn Pet, Poly pol technische projecten

Als winkelier in het hartje van Amsterdam is het zaak om op te vallen. Dat kan met schreeuwende reclame, maar zoiets past niet bij een eeuwenoud monumentaal pand. Een opknapbeurt waarbij de voorgevel wordt gesausd en geschilderd, trekt ook bekijks, zeker wanneer de naastgelegen panden geen gekleurde bakstenen hebben.

De eigenares van een winkelpand aan de Runstraat wilde het pand opnieuw laten schilderen, met behoud van authentieke Amsterdamse kleuren. Veelgebruikte kleuren langs de grachten zijn monumentengroen of grachtengroen in combinatie met wit, een zandkleur of bentheimergeel. Maurijn Pet, voorman van Poly pol technische projecten, nam de schilderopdracht aan. Hij maakte allereerst met de opdrachtgeefster een wandeling in de buurt om voor de winkelgevel de kleuren te kiezen die zo veel mogelijk overeenkomen met de rest van het stadsbeeld. Uiteindelijk viel de keuze op grachtengroen en wit voor het houtwerk en stemmig zwart voor de gevelmuur. Sommige panden in de omgeving hebben ook een chic zwart uiterlijk. Er werd veel tijd besteed aan het voorbereidende schoonmaakwerk. ‘Anders krijg je allemaal vettigheid in je schuurpapier,’ aldus Maurijn Pet. Ook het schuren, gronden en plamuren dienen secuur te gebeuren. De extra tijd die dit kost, win je weer terug bij het aflakken. De gevelmuur is afgewerkt met ademende verf van Sikkens: dit merk behoudt volgens Pet een optimale glans en dekt uitstekend.

Dit project uit 2016 bestond niet alleen uit het schilderen van de buitenkant. Erna werd ook inpandig het interieur lichter gemaakt, zodat het ruimer oogde. Daarnaast werden een trapje naar een dakterras gemaakt, een douchewand dichtgemaakt, verlichting aangepast enzovoort. De kracht van Poly pol technische projecten is dat het bedrijf zeer allround is, zodat niet voor elke afzonderlijke kluswens een aparte vakman nodig is.

Accuratesse in schilderachtige omgeving – Chris Piasecki, Chris Bouw en Renovatie

Zelfverzekerd meldt schilder Crystian (‘Chris’) Piasecki dat hij de roeden in de ruiten van een voormalige boswachtersresidentie heeft geschilderd zonder ook maar iets af te plakken. Ook bij de driekleurige luiken en ramen/kozijnen werd geen tape gebruikt. Deze landelijk gelegen woning buiten Nijkerkerveen was in de zomer van 2017 toe aan een schilderbeurt. De eigenaar is bijzonder gesteld op dit gemeentelijk monument uit 1941 en wilde alleen een professionele schilder inhuren. Bijna tien jaar geleden werden enkele grote panden achter het landhuis gebouwd. Sinds die tijd was er niets meer geschilderd. Het grote bijgebouw en de woning met het rieten wolfdak werden door het team van Chris Bouw en Renovatie weer in het grachtengroen gestoken. Het contrast met de karakteristieke bloedrode luiken bleef behouden.

Eerst werd alles gereinigd, vetvrij gemaakt, geschuurd met schuurmachines en tweemaal gegrond.
De kleuren komen uit het gamma van Sigma Allure, terwijl voor de witte dampdoorlatende gevelverf de keuze op Sigma Siloxan is gevallen. De gevelplanken zijn behandeld met verf van Tenco, aangebracht met kwasten van Staalmeester. Chris kiest voor deze merken omdat ze tijdens zijn schilderscarrière hun kwaliteiten telkens weer hebben bewezen. Waar nodig vonden in het oude gedeelte nog herstelwerkzaamheden plaats met reparatiepasta.

Aan de ene kant was het bij deze opdracht noodzakelijk zeer secuur te werken. Rondom de rode kleur van de luiken is bijvoorbeeld een dunne witte omlijsting te zien. Schilderfoutjes in deze houten eyecatchers zouden afbreuk doen aan de algehele indruk van het pand. Aan de andere kant was het zaak zo veel mogelijk meters te maken. Tegen de gevel van de nieuwe gedeelten zijn namelijk zeer veel planken bevestigd.

Gelukkig heeft Chris deze bijzondere schilderklus ingediend om kans te maken op een Vakwerk Award, want de schitterend opgeknapte boswachterswoning en bijgebouwen verdienen een groter publiek dan de vele reeën en hazen die bijna dagelijks rond de woning lopen.

En de winnaar is …

Monumentaal schilderwerk – Esther de Wit, Esther de Wit Klusvrouw

Een markant pand in het Noord-Hollandse Schagen heeft een opvallend ornament bij de dakrand. Er lijken wel grote druppels te hangen aan deze woning uit 1875. De Noordzee ligt enkele kilometers verderop, maar dit zijn houten druppels en zeker geen zeedruppels. De weersinvloeden zijn wel van grote invloed op het houtwerk, zeker in de relatieve nabijheid van de kust. De ‘druppelwoning’ aan de Oosterstraat was in 2017 na circa vijftien jaar hard toe aan een zorgvuldige schilder- en opknapbeurt. Vakvrouw Esther de Wit heeft dit gemeentelijk monument weer in oude luister hersteld.

Voordat het houtwerk onder handen wordt genomen met schuurmachine en stofzuiger, wordt het zorgvuldig schoongemaakt. Zo voorkom je namelijk dat vuil in het hout wordt geschuurd. Voor het gronden gebruikt Esther de Wit bij voorkeur Rubbol Primer Express van Sikkens. Bij oud hout heeft dit een mooie vullende werking. Bovendien is deze primer sneldrogend, waardoor je meerdere lagen op één dag kunt verwerken. Rubbol Primer Express is ook duurzaam doordat deze grondverf twee keer zo lang mooi kan blijven in vergelijking met bepaalde alternatieven.

In goed overleg met de bewoners werd gekozen voor de kleuren rijtuigengroen, antracietgrijs (voor bepaalde uitstekende randen) en RAL 9010 voor de witte delen. Deze verf van Sikkens is aangebracht met kwasten van Copenhagen Gold omdat deze geen haren loslaten en soepel in de hand liggen.
Het fraaie eindresultaat is opmerkelijk, maar ook de snelheid van handelen: binnen een week wordt het pand van iedere potentiële opdrachtgever bekeken en de offerte wordt vervolgens vaak nog dezelfde dag per mail of per post verstuurd.

Stemmen

Esther is als categoriewinnaar één van de kanshebbers op de eindoverwinning van de Vakwerk Awards en daarmee op een Ford Transit Custom. Vind jij haar project het allerbeste? Kijk en like dan haar filmpje op Facebook.

Bekijk ook de genomineerden en winnaars in de andere categorieën:

Deel dit artikel: