InspiratieOver BouwmaatVakwerk

Publiekswinnaar Vakwerk Awards 2020

Deel dit artikel:

Jongste genomineerde wint met unieke betegelde bar 

De Vakwerk Awards is een mooi initiatief om de vakman in het zonnetje te zetten. De uitreiking verliep afgelopen september iets anders dan we gewend zijn, geheel coronaproof. Toch was het niet minder spannend wie er met de felbegeerde prijzen vandoor zouden gaan. Winnaar van de publieksprijs was niemand minder dan Thomas de Pooter. Met zijn 29 jaar was hij de jongste genomineerde van deze editie. Hij vertelt over de bijzondere bar die hem enorm bezighield maar waarmee hij wel de publieksprijs, een uitgebreide Milwaukee gereedschapsset, binnensleepte!

Thomas startte in december 2017 zijn eigen onderneming: De Pooter Afbouw. “Ik doe alles zelf, van sloopwerk tot stukadoren en van afvoer tot elektra. Het fijne is dat de klant één contactpersoon heeft. Voor mij is het ook prettig want ik weet precies waar alles gemonteerd moet worden en heb alles bij de hand.”

Hij is voornamelijk gespecialiseerd in het renoveren van badkamers. Maar Thomas draait zijn hand niet om voor een flinke uitdaging en nam vol enthousiasme de aanvraag aan voor een bijzonder barontwerp.

Smalle marmeren banen

In 2019 werd Thomas gebeld om een bar en receptie van hotel-café-restaurant Dallinga in Sluiskil te betegelen. “De eigenaren zagen tijdens hun vakantie in Spanje een opvallende wit marmeren bar. Hun oude bar kon wel een opknapbeurt gebruiken, dus schakelden ze lokaal interieurontwerpster Jacqueline de Smet in voor een ontwerp. Zij ontwierp een strakke bar met horizontale zwarte en witte marmeren banen. Het bijzondere was dat ik die smalle banen moest zagen uit hele tegelplaten van 1,5 meter breed bij 3 meter lang. Ik vond het heel spannend want die tegels waren maar 6 millimeter dik en dus heel breekbaar.”

Precisiewerk

Ondanks de druk ging Thomas aan de slag. “Aan de hand van de schets van de interieurontwerpster berekende ik hoe alles moest komen en hoeveel tegels ik nodig had. Deze klus was echt een test voor mij. Ik had net een jaar mijn eigen onderneming. Mijn kwaliteiten werden enorm op de proef gesteld. Alles moest goed gaan, want fouten kon ik me niet permitteren. Het voorbereidingswerk kostte het meeste tijd. Ik heb de bar wel drie keer opgemeten want alles moest nauwkeurig. Ik werd zelfs een keer ’s nachts wakker omdat ik me bedacht dat er nog een plaat bij moest. Ik heb toen gelijk een notitie gemaakt. Ja, het project hield me wel heel erg bezig,” lacht hij.

Breekbaar

Er kwam veel bij kijken. “De marmeren platen liet ik zagen door een zagerij in België. Ik heb ze zelf daar opgehaald en vervoerd. Ik reed heel voorzichtig en beschermde de breekbare stroken door veel karton en dekens. Dat ging gelukkig allemaal goed.” Thomas monteerde de tegels op de bar. Toen volgde er nog een uitdaging. “In de tegel bovenop de bar moest een gat komen voor de tap-installatie. De zagerij durfde dat gat niet te zagen omdat de tegel zou breken. Dat moest ik dus zelf nog doen. Ik lijmde eerst de tegel in zijn geheel op de bar, toen het was uitgehard heb ik heel voorzichtig met de hand het gat gezaagd. Via de uitsparing aan de achterkant legde ik allemaal balkjes onder de tegel zodat hij niet kon vallen. Anders zou hij tijdens het zagen gaan hangen en uiteindelijk breken. Op deze manier kon ik er toch een perfecte rechthoek uitzagen.”

Beloond met publieksprijs

Thomas zag de oproep voor de Vakwerk Awards en hoefde niet lang na te denken welk project hij wilde insturen. “Ik was heel blij en trots dat ik bij de laatste twaalf zat.” En dus reisde hij naar Almere voor de spannende uitreiking. “De organisatie heeft super uitgepakt om dit event neer te zetten. Ondanks de coronamaatregelen was het een hele unieke ervaring. En dan won ik ook nog de publieksprijs! Ik ben superblij en ben de stemmers heel dankbaar. De andere elf genomineerden hadden ook hele bijzondere projecten. Echt iedereen maakte kans.”

Meer jeugd in de bouw

Dankzij de publieksprijs is Thomas nu in het bezit van een mooie trofee en een uitgebreide Milwaukee gereedschapsset die goed van pas komt bij zijn werkzaamheden. “De Vakwerk Awards is een leuk initiatief voor de vakmensen. Het is zo uniek dat je als jongste genomineerde de publieksprijs wint! Ik zou graag meer jeugd in de bouw zien. Het tekort aan vakmensen wordt steeds groter en ik zie vooral dat jongeren steeds minder kunnen klussen. Via mijn Facebook en Instagram probeer ik jonge mensen te inspireren door mooie trends te tonen. Kom in de bouw, het is een mooi vak!”

Meer lezen

Deel dit artikel: