Deel dit artikel:

De aanschaf van een professionele tegelsnijder is een goede investering in je werk. Hoe kun je de levensduur van je tegelsnijder verlengen en het beste snijresultaat krijgen? In dit artikel delen we een paar handige tips voor onderhoud van je tegelsnijder met je.

Reinigen

Tijdens het snijden, maar ook vanuit de werkomgeving, komt er stof op de tegelsnijders terecht. Deze resten kunnen voors slijtage zorgen. In het gebied van het breekmechanisme en de geleiders is dit extra nadelig, want hier vermindert het stof het soepel glijden van het gereedschap. Voor het reinigen gebruik je gewoon een droge doek of borstel om de grote stofresten te verwijderen. 

Als je dan ook nog een paar druppels olie aanbrengt op de geleiders, door het heen en weer bewegen van het geleidehuis verdeel je de olie en lost het vuil op. Zodra het vuil losgemaakt is, haal je met een droge doek alle zichtbare vuil- en olieresten weg van de geleidestangen. Er blijft dan toch nog altijd voldoende olie over voor een perfecte smering. 

Tip: verwijder tegelresten meteen  

Zorg altijd dat er geen tegelresten onder de breekplaten liggen. De platen moeten vrij kunnen bewegen anders kan de tegel alsnog verkeerd breken. Tegelresten onder de breekplaten hebben ook een negatieve invloed op de levensduur van je tegelsnijder. 

Smeren

Afhankelijk van het type tegelsnijder moet je ze niet alleen reinigen, maar ook smeren. Ook hiervoor kun je het beste olie gebruiken in plaats van vet. Vet wordt vaak stroef. 

Let op: Tegelsnijders die uitgerust zijn met kogellagers hoef je niet te smeren. 

Soort olie

Voor het reinigen en smeren van je tegelsnijmachine kan elke smeerolie met een lage dichtheid worden gebruikt. Een goed voorbeeld hiervan is olie die gebruikt worden voor naaimachines. Gebruik in ieder geval geen vet of vaseline (zie hierboven) en probeer het gebruik van smeermiddelspray te vermijden. Die zorgen alleen maar dat de hele snijplank onder de olie komt te zitten.

Frequentie 

Afhankelijk van het gebruik van je tegelsnijder is het aan te raden om minimaal 1x per week de snijder te reinigen en indien nodig te smeren.

Tip: olie op de as van het snijwieltje

Controleer vóór elk gebruik van de tegelsnijder of het snijwieltje nog soepel loopt en niet piept, want anders verliest het snijkracht. Breng in dat geval een beetje olie aan op het asje van het wieltje.

Transportkoffer

Nog een handige tip voor onderhoud van je tegelsnijder: berg je tegelsnijder altijd op in een transportkoffer. Niet alleen voor vervoer, maar ook als je ‘m niet gebruikt. Op die manier voorkom je dat er stof uit de werkomgeving op je tegelsnijder komt. 

Opbergen accessoires

Vergeet ook niet de accessoires goed op te bergen. Met name de snijwieltjes. Berg de tegelsnijder nooit op met het snijwieltje nog in het snij-/breekmechanisme. Monteer het snijwieltje alleen als je de tegelsnijder gaat gebruiken. Als je het snijwieltje apart bewaart, dan voorkom je niet alleen dat het snijwieltje wordt beschadigd, maar ook dat de transportkoffer beschadigd wordt door het snijwieltje.  

En natuurlijk is een belangrijke reden om je accessoires goed op te bergen dat je ze dan ook makkelijk weer terug vindt. Scheelt tijd!

Hoewel het geen heel spannende tips zijn, zorgen ze er wel voor dat je tegelsnijders in perfecte conditie blijven. Met goed onderhoud heb je langer plezier van je tegelsnijder.

Deel dit artikel: