KlussenMateriaalMateriaal en gereedschap

Tegellijm; de meest gestelde vragen

Deel dit artikel:

Tegellijm is er in vele soorten, afhankelijk van soort tegel en ondergrond kies je de meest geschikte tegellijm voor jouw klus. Maar er zijn daarnaast nog een heleboel andere vragen. Daarom hebben we de meest gestelde vragen over tegellijm voor je op een rijtje gezet.

Moet ik voorstrijken?
Dit is meestal wel verstandig. Voorstrijken heeft een tweeledige functie: het vermindert de zuiging van de ondergrond en verbetert de hechting van de tegellijm.

Welke lijmkam moet ik gebruiken?
Gebruik altijd de goede lijmkam (met juiste vertanding). Gebruik voor pasta’s de driehoekige vorm en voor poeders de vierkante.

Hoe lang moet ik mengen (poederlijm)?
Volg de mengtijd die op de verpakking van het product staat. Om te zorgen dat alle grondstoffen optimaal oplossen in water dien je de mengtijden te respecteren en is in de regel vier minuten mengen het minimum.

Wat betekent de “open tijd” bij een lijm?
De “open tijd” is de maximale tijd tussen het aanbrengen van de lijm op de ondergrond en het verlijmen van de tegels. Na het verstrijken van de “open tijd” zal de lijm verharden en zullen de tegels niet meer aan de lijm hechten.

Wanneer gebruik ik welke lijm?
Op vlakke wanden kan je het beste een pastalijm gebruiken. Pasta’s zijn direct klaar voor gebruik en het restant is herbruikbaar. Op de vloer dien je een  poederlijm te gebruiken. Poederlijmen kunnen op wand en vloer worden ingezet, ook in dikkere lagen. Lees meer in de Tegellijmwijzer.

Welke lijm moet ik gebruiken bij een vloer met vloerverwarming?
Bij vloerverwarming en op houtachtige ondergronden moet men altijd een flexibele lijm gebruiken. Door een betere elasticiteit van een dergelijke lijm kan deze lichte  vervormingen opvangen.

Welke lijm moet je gebruiken bij mozaïek?
Bij mozaïektegels dient uitsluitend witte poederlijm gebruikt te worden.

Wanneer kan je beginnen met voegen?
Als de lijm voldoende uitgehard is. Houd bij wanden 1 á 2 dagen aan voordat het tegelwerk wordt ingewassen. Bij vloertegel kan dit langer duren omdat de lijmlaag meestal dikker is, de tegels vaak groter zijn en een dichtere structuur hebben. Houd bij vloertegels minimaal 2 dagen aan.

Deel dit artikel: