GereedschapMateriaal en gereedschap

Supersnel en stofvrij schuren met de Festool Planex Easy

Deel dit artikel:

Onderhoudsvrij, gemakkelijk in gebruik en intuïtief te bedienen. Dat zijn de drie belangrijkste kenmerken van de Festool Planex Easy. We vertellen je graag meer over deze machine. En we spraken Michal Lapkiewicz, eigenaar van Michal Klussenbedrijf uit Arnhem en Planex Easy fan van het eerste uur!

Snel, makkelijk en ergonomisch

Je bent zo klaar met de Festool Planex Easy: je pakt hem uit de bijgeleverde draagtas, sluit hem aan op de stofzuiger en start met schuren via één schakelaar. De Festool Planex Easy wordt ook wel de ‘langnek’ genoemd en we begrijpen waarom. De lange steel waar de schuurkop aan vastzit, geeft een groot bereik en maakt het zeer eenvoudig om plafonds te schuren. Daarbij weegt de langnek slechts vier kilogram, daardoor zijn pijnlijke armen en een stijve nek ook verleden tijd. Michal ervaart dat ook: “De machine ligt heel fijn in de hand. De Planex is zo gemaakt dat je het aansluit op de stofzuiger, vervolgens zuigt de schuurkop zich als het ware vast op de muur of op het plafond. Hierdoor doet de Planex eigenlijk het werk. Door de borsteltjes rondom de schuurkop, wordt het stof tegengehouden en direct opgezogen, je werkt dus ook nog eens stofvrij.”

Lange levensduur

De Planex Easy gebruik je voor het schuren van gipsbeton en droogbouwplamuur. Je kunt er ook behangresten, verflagen en lijmresten mee verwijderen. Dankzij de slimme slangaansluiting op de stofzuiger, schuur je stofvrij en kun je de slang tijdens het schuren niet verliezen. De slang is zelfs zo robuust, dat je erop kan gaan staan zonder schade aan te richten. De lichtgewicht koolborstelloze EC-TEC motor zonder flexibele as, heeft geen onderhoud nodig en zorgt voor een optimale krachtoverbrenging. Dat zorgt voor geringe uitvaltijden en een lange levensduur. Michal kan dat beamen: “Ik let bij het kopen van nieuw gereedschap op de kwaliteit, de service van de producent en vooral op de levensduur. Ik werk al vanaf 2006 met Festool machines, er is er nog nooit één kapot gegaan. Het is gewoon goed spul.”

Grof geschut, precies werk

De Planex is een grote schuurmachine met een ronde kop die in staat is precies te werken. Michal: “Ik gebruik de machine bij het stukadoren, om de details af te werken voor een strak en vlak resultaat. Als ik naden vul, gebruik ik de Planex ook om het op te schuren of natuurlijk om plafonds te schuren.” Michal was vooral erg blij met de machine toen hij een appartement aan het renoveren was bij een erg kieskeurige klant. “Het was een complete renovatie van een appartement van ongeveer 100 m² waarbij alles werd gestukadoord; de wanden en het plafond. Alles moest erg gedetailleerd afgewerkt worden, de Planex kwam daar enorm goed van pas. Dit was het soort klus waarbij ik echt blij was dat ik die machine heb.”

Trouwe Festoolgebruiker

Michal is niet alleen fan van de Planex Easy, hij is überhaupt fan van Festool-machines. “Ik denk dat wel 90% van de machines die ik gebruik, van Festool is”, aldus Michal. Hij kiest voor Festool vanwege de kwaliteit en de service: “Festool geeft een hele goede garantie en stelt zelfs 30 jaar onderdelen beschikbaar ter vervanging. Ik ben dus grotendeels fan van de Planex Easy, omdat het een machine van Festool is. Daarbij komt de service die zij, via Bouwmaat, leveren. Met de Planex behaal je enorm veel tijdwinst, je kan klussen sneller klaren!” Er zijn eigenlijk geen mindere aspecten te benoemen, het enige wat Michal meegeeft is dat het een prijzige machine is. Maar, zo zegt hij: “Ik weet wel waar ik voor betaal. Je krijgt veel kwaliteit en service, daar betaal je dan ook iets meer voor. Je kan ook voor een mindere kwaliteit kiezen, dan betaal je minder. De prijs-kwaliteitverhouding klopt hier gewoon.”

Meer lezen

Deel dit artikel: