GereedschapMateriaal en gereedschap

Roest verwijderen van je gereedschap

Deel dit artikel:

Roest is geen vriend van je gereedschap. Roestplekken kunnen de beschermlaag en uiteindelijk het metaal zelf aantasten. Hierdoor kan de metaalsterkte afnemen. Dus is het belangrijk om je gereedschap regelmatig roestvrij te maken. In dit artikel geven je handige tips, van huis-, tuin- en keukenmiddeltjes tot professionele oplossingen, om het roest van je gereedschap te krijgen.

Huishoudelijke middelen

Er zijn behoorlijk wat huishoudelijke producten die je prima in kunt zetten in je strijd tegen roest.

Handig om in de buurt te hebben:

  • Bak of emmer
  • (Tanden)Borstel
  • Droge doek
  • Staalborstel of staalwol

Schoonmaakazijn

Zuren bijten door roest heen, dus je gereedschap schoonmaken met azijn is eengodkope en makkelijke oplossing. Leg je gereedschap ongeveer 24 uur in een bak of emmer met azijn en de roest zal vanzelf loslaten. Hardnekkige plekken kun je bewerken met een staalborstel. Vergeet niet je gereedschap af te spelen en goed af te drogen

Cola

Deze populaire drank is niet alleen lekker om te drinken, maar kun je ook gebruiken als roestverwijderaar. Vul een emmer of bak met cola en laat je gereedschap ongeveer 12 uur weken. Daarna met een borstel of doek erover heen en de boel is weer als nieuw. Ook hier niet vergeten goed af te spoelen en te drogen.
Alle merken cola kunnen gebruikt worden.

Zuiveringszout / baking soda

Meng een flinke hoeveelheid zuiveringszout met wat water totdat het een stevige pap wordt. Wrijf dit over het gereedschap. Laat ongeveer 3 uur intrekken voordat je het roest er af borstelt. Spoelen en drogen!

Zout en citroen (of limoen)

Wat goed is voor tequila is ook goed voor roest. Strooi zout over de delen die roesten en druppel er dan wat citroen- of limoensap over. Laat het een paar uur intrekken. De combinatie van zout en zuur maakt dat je de roest makkelijk kan verwijderen. Afwassen en afdrogen geblazen en je bent klaar.

Aardappel

Je zou het fijn niet geloven, maar een aardappel die je hebt ingesmeerd met afwasmiddel helpt ook tegen (kleine) roestplekken! Snijd de aardappel doormidden, smeer afwasmiddel er op. Leg de aardappel een paar uur op de roestplek. Ja, ook hier spoelen en drogen.

Professionele middelen

Naast bovenstaande huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zijn er ook professionele oplossingen voor het verwijderen van roest van je gereedschap. Helaas zijn sommige van die middelen erg agressief. Zorg er dus altijd voor dat je de voorgeschreven beschermingsmiddelen draagt!

Nodig:

  • Rubberen handschoenen
  • Veiligheidsbril
  • Mondkapje
  • Beschermende kleding

Oxaalzuur

Verkrijgbaar als kristallen of opgelost in water. In het laatste geval het het ontweringswater. Meng ongeveer 100 gram kristallen met 1 liter warm water. Gebruik je ontweringswater, dan is de verhouding 25 ml op 250ml water. Breng dit aan op je gereedschap en laat het intrekken totdat de roest is verdwenen. Goed afwassen, hiermee neutraliseer je het oxaalzuur. En natuurlijk goed laten drogen.

WD40

WD-40 is niet alleen handig voor het smeren van sloten en kettingen, maar ook voor het verwijderen van roest. Spuit je gereedschap in met de WD40 en laat het 24 uur intrekken. Daarna kun je de roest verwijderen met een staalborstel of staalwol.

Industriële roestverwijderaar

Dit middel bevat onder andere fosforzuur en ijzersulfaat en is gebaseerd op organische zuren en oppervlakte-actieve stoffen. Smeer de roestverwijderaar met een kwast op je gereedschap. Na ongeveer 30 minuten kun je de roest met een doek verwijderen. Heel handig: op ongeverfd staal blijft na behandeling ijzerfosfaat achter, dat een tijdelijke bescherming biedt tegen roest.

Fosforzuur

Fosforzuur kun je oplossen in water en aanbrengen op de roestige plekken. Na ongeveer een nacht intrekken kun je de roest verwijderen. Schoonmaken en drogen.

Roest voorkomen

Heb je net lekker je best gedaan om je gereedschap roestvrij te krijgen, dan wil je dat natuurlijk zo houden. Door je gereedschap in te smeren met lanoline of in te spuiten met een beschermende spray kun je roestvorming voorkomen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je jouw gereedschap goed schoonmaakt na gebruik en droog opbergt!

TIP: Leg een of twee zakjes met silicagel in je gereedschapskist. Silicagel trekt vocht aan en houdt zo jouw gereedschap roestvrij.

Deel dit artikel: