Deel dit artikel:

Het is voor elke vakman van groot belang dat er stofvrij wordt gewerkt. Door het inademen van stofdeeltjes kunnen ernstige gezondheidsproblemen ontstaan. Ook wil je schoon en zorgvuldig kunnen werken aan de klus waar je mee bezig bent. Een kwalitatief goede stofzuiger is daarom onmisbaar, ongeacht welk soort klussen je uitvoert.

De aandacht voor de schadelijke gevolgen van fijnstofdeeltjes is de laatste jaren groot. Bij het bewerken van hout- en steensoorten komen grote concentraties fijnstof en kwartsstof vrij. Een te hoge blootstelling aan deze deeltjes kan leiden tot ernstige ziektes zoals kanker. De inspectie van het ministerie van SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) kan hoge boetes uitdelen als er niet stofvrij wordt gewerkt. Een slimme vakman zal dus altijd goed voorbereid en veilig te werk gaan!

Stofvrij werken: ook belangrijk voor je klant

Stofvrij werken is niet alleen voor je eigen gezondheid van belang, maar ook voor de manier waarop je jezelf presenteert naar klanten toe. Door zorgvuldig het stof af te zuigen, werk je nauwkeuriger en zorg je voor een fraai eindresultaat. Ook heeft de klant geen last van stof wat op de klus achterblijft en dat is wel zo prettig en gezond, zeker als je bij iemand thuis of in een kantooromgeving aan het werk bent. Je laat zo zien dat je professioneel werkt en ook oog hebt voor de omgeving. Dé manier om stofvrij te werken, is door gebruik te maken van een kwalitatief hoogwaardige stofzuiger.

Waar let je op bij de keuze voor een stofzuiger?

De keuze voor een stofzuiger zal allereerst afhangen van het type werk en het soort stof dat hierbij vrijkomt. Als er veel stof vrij komt bij je klus, is een hoge afzuiging noodzakelijk en daarmee een stofzuiger die dit aan kan. Toch zijn ook andere aspecten van belang bij je keuze. Het gebruiksgemak is belangrijk, is de stofzuiger bijvoorbeeld eenvoudig te vervoeren over de bouwplaats of is de afzuigslang makkelijk hanteerbaar?
Hoe vaak je het apparaat gebruikt, is weer van belang voor de keuze voor een accu en/of besnoering. De samenhang met andere tools is een ander punt waar je op let. Zijn meerdere machines van een merk wat je gebruikt bijvoorbeeld eenvoudig aan te sluiten op de stofzuiger? Service is natuurlijk ook een belangrijk punt. Hoe lang duurt een reparatie, krijg je eventueel een vervangend apparaat? Je wil snel verder kunnen werken, dus dan kan je eigenlijk niet zonder stofzuiger. Tot slot is ook de prijs natuurlijk van belang, meer in het bijzonder de prijs-kwaliteitverhouding. Welke functionaliteiten krijg je voor welke prijs?

Innovatie: de details maken het verschil

Op het gebied van stofafzuiging worden regelmatig productinnovaties geïntroduceerd. Hierbij gaat het niet altijd om volledig nieuwe apparaten, maar wel om slimme toevoegingen die jouw werk eenvoudiger, sneller en slimmer maken. Bijvoorbeeld een afstandsbediening waarmee je met Bluetooth draadloos de stofzuiger kan inschakelen. Of een soepele, maar robuuste afzuigslang die over elk type ondergrond glijdt. Het zijn dit soort toevoegingen waardoor je als vakman net even fijner kan werken. Blijf daarom goed op de hoogte van dit soort innovaties en kijk waarmee jij je eigen werk makkelijker kan maken.

De stofzuigers van Festool zijn voorzien van een vernieuwd afzuigsysteem en verkrijgbaar in alle Bouwmaat-vestigingen

Deel dit artikel: