MateriaalMateriaal en gereedschap

Douglashout: eigenschappen en behandeling

Deel dit artikel:

Douglashout is een van de hardste naaldhoutsoorten. Het is dan ook een erg populaire keuze voor houten constructies voor buiten zoals veranda’s en schuttingen. Onbehandeld gaat het wel zo’n tien tot vijftien jaar mee. In dit artikel kijken we naar de eigenschappen en kwaliteit van deze houtsoort én hoe je het nog langer mee laat gaan.

Als bescherming van douglashout wordt er vaak voor een transparante beits of olie gekozen.
Warme kleur, robuust en lang Met de keuze voor douglashout bied je jouw klanten een robuuste oplossing. Het is een geschikte keuze voor binnen- en buitenbetimmeringen en geroemd om zijn ‘warme kleur’. Buitenconstructies zoals veranda’s, schuttingen, overkappingen en vlonders zijn dan ook vaak uit douglashout opgebouwd. Het hout is in lange lengtes verkrijgbaar, waardoor het extra geschikt is voor veranda’s en carports.

Duurzaam: verantwoord bosbeheer

De douglasspar is een boom uit de zogenoemde dennenfamilie. De spar vindt zijn oorsprong in Noord-Amerika. Later is de boomsoort naar West-Europa gehaald. In de Europese douglasbossen wordt voor elke gerooide boom een nieuwe geplant. Douglas is dan ook duurzaam hout, voorzien van de PEFC- en FSC-keurmerken voor verantwoord bosbeheer. In vele opzichten een duurzame keuze dus.

Vergaande kwaliteitscontrole

Het douglashout dat je bij Bouwmaat koopt, is afkomstig van onze partner Van Drimmelen. Zij besteden veel aandacht aan de kwaliteit van het hout dat ze importeren. We hebben het hier over gedroogd hout. Het fijnbezaagd hout wordt al in het land van herkomst in droogkamers kunstmatig gedroogd tot een vochtigheidsgraad van +/- 18%. De kwaliteitscontrole bestaat onder andere uit het meten van het daadwerkelijke vochtgehalte van het hout, dat tussen de 18% en 21% moet zijn. Ook tijdens opslag in Nederland is er veel aandacht voor de juiste droogte. Door dit alles zal het hout bij buitentoepassing relatief weinig ‘werken’.

Ga voor extra bescherming

Voordat jij aan je klus begint, is er dus al veel aandacht geweest voor de langdurige kwaliteit van het hout. Door het op de juiste manier te verwerken en toe te passen, kun jij daar als professionele bouwer ook je steentje aan bijdragen. Douglashout valt in duurzaamheidsklasse 3 (ter illustratie: teakhout is klasse 1, berkenhout is klasse 5). Dat maakt het een houtsoort die geschikt is om buiten te gebruiken. Voor deze klasse geldt wel ook dat het slim is om ze in een buitensituatie extra te beschermen met olie, beits of verf. Ook douglashout heeft te maken met de geijkte vijanden als vocht, uv-licht, blauwschimmel, algen en houtrot. Het kan gaan schimmelen, vervormen of scheuren. Voordeel is dat douglas met veel (kwaliteits)producten goed te behandelen is.

Natuurlijke uitstraling behouden

Een aandachtspunt is dat veel klanten voor douglashout kiezen om de specifieke kleur en uiterlijk. Daar staat tegenover dat deze houtsoort erom bekend staat om relatief snel te verkleuren naar een blauwgrijze tint. Sommige mensen vinden dit juist mooi, de meeste zullen de oorspronkelijke uitstraling graag behouden. Om het oorspronkelijke karakter van het hout in stand te houden, wordt er in de praktijk vaak voor een transparante beits of olie gekozen om douglas te behandelen. De natuurlijke kleur, nerf en noesten blijf je daardoor zien en het houtwerk is beter beschermd tegen vocht en verkleuring. Er zijn diverse speciaal op douglashout gerichte beitsen en oliën te koop. Kies je een beits of olie met uv-blocker dan is het houtwerk beter beschermd tegen uv-stralen en wordt het vergrijzingsproces extra vertraagd.

 

EXTRA BOUWTIP: VERMIJD GRONDCONTACT

Ga je douglashout toepassen voor de bouw van een overkapping, veranda of schutting? Let er dan op dat je contact tussen het hout en de grond vermijdt. Door grondcontact is de kans op houtrot en schimmel namelijk vele malen groter. Een simpele maar toch nog wel eens vergeten wijsheid om jouw klant langer van jouw vakwerk te laten genieten. Palen, planken, etc. blijven dus bij voorkeur minimaal 5 cm boven het maaiveld. Zo krijgt vocht minder kans en waait het houtwerk sneller droog. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld betonpoeren gebruiken.

Deel dit artikel: