KlussenMateriaalMateriaal en gereedschap

Tijdwinst met Superkist: de funderingskist van De Hoop Pekso

Deel dit artikel:

Het maken van een traditionele bekisting is erg arbeidsintensief. Het slaan van de piketpalen, het verwerken en aanbrengen van de bekistingsplaten, het hoort er allemaal bij. Je bent aan het tillen, je zaagt op maat, plaatst de betonplexplaten en brengt de folie aan. Wanneer het beton gestort en uitgehard is, moet de houten bekisting ook nog eens worden verwijderd, schoongemaakt en afgevoerd. Alles bij elkaar is het niet alleen een zware belasting voor het lichaam, maar ook zeer tijdrovend. Je hebt je vast ooit afgevraagd of dit niet makkelijker kan.

Superkist

De Hoop Pekso heeft een oplossing die snel en arbovriendelijk is: de Superkist. Deze lichtgewicht EPS-funderingsbekisting gebruik je voor het in het werk stellen en storten van betonnen funderingsbalken op paalfunderingen. Je kan hem voor zowel een nieuwbouwwoning als een aanbouw toepassen.

Schoorloos, kransloos en snel

De Superkist is een schoor- en kransloze EPS-bekisting omdat er geen stalen beugels en houten regels nodig zijn. In plaats van de beugels en regels worden aan de bovenzijde van de kistwanden speciale trekpennen geplaatst. Deze zorgen ervoor dat de kist sterk en maatvast is tijdens het storten van het beton.
De trekpennen hoeven na de stort niet te worden verwijderd. Hierdoor win je veel tijd! Doordat de trekpennen verdiept in het beton liggen, kan het beton na het storten snel, strak en eenvoudig worden gladgestreken. Ook na uitharding verwijder je de kunststof trekpennen niet, deze zijn namelijk blijvend. Je kunt direct met het leggen van de vloer beginnen. Nog meer tijdwinst!

Vijftien verschillende balkmaten

Een Superkist-element is 1.800 mm lang en bestaat uit één stuk. De Superkist is leverbaar in vijf breedtematen (300, 350, 400, 450 en 500 mm) en drie hoogtematen (400, 450 en 500 mm). Deze in totaal vijftien verschillende balkmaten kun je bij Bouwmaat bestellen. Ook zijn er hoekstukken die het werken met de Superkist nog makkelijker maken. Voor elke afmeting Superkist is een bijbehorende trekpen met ieder een eigen kleur beschikbaar. Handig, want het maakt de verwerking een stuk overzichtelijker.

Stappenplan

Natuurlijk hebben we ook voor deze klus een handig stappenplan gemaakt. Zie zelf hoe makkelijk het is in het artikel “Stappenplan fundering met Superkist“.

Deel dit artikel: