Deel dit artikel:

Bij de duurzame thermische isolatie van daken en gevels spelen technische bouwfolies een cruciale rol. Meuwissen Gerritsen is al jarenlang dé producent van bouwfolies en de naam achter bekende merken als Miofol® en Polytex®. We gingen op bezoek in de fabriek in Haarlem. Daar legt algemeen directeur Jaap Jan Gerritsen onder andere uit waarom de juiste bouwfolie zo belangrijk is voor jouw klus.

Ze zijn een begrip, de ‘blauwe’ en ‘rode’ bouwfolies van familiebedrijf Meuwissen Gerritsen. Geproduceerd in Nederland en een vaste waarde in de schappen van Bouwmaat. Het bedrijf ontstond 1954 en heeft een rijke historie. Jaap Jan: “Ik ben de vierde generatie in dit familiebedrijf en sta sinds 2015 aan het roer. De eerste bouwfolies en de techniek zoals we hem nog steeds gebruiken zijn hier ontstaan. We zijn dan ook de grondlegger van Nederlandse bouwfolies. Al bijna 70 jaar staat alles in het teken van de best mogelijke bouwfolies voor de professional en het continu verbeteren daarvan.”

Een vochtregulerende beschermlaag

De folies van Meuwissen Gerritsen staan voor duurzame bescherming tegen vocht en condens en zijn de juiste keuze voor de thermische isolatie van daken en gevels. Jaap Jan licht toe: “Een technische bouwfolie bestaat uit meerdere lagen met bepaalde vochtregulerende en luchtdichte eigenschappen. Deze zorgen ervoor dat een constructie wordt behouden en isolatie goed presteert. Je gebruikt de folies aan weerszijde van de constructie. Aan de buitenkant, ook wel koude zijde, ga je voor een waterkerende damp-open folie die ervoor zorgt dat weersinvloeden niet in de constructie komen. Dit zijn ademende folies die als er onverhoopt toch damp in de constructie zit, dit naar buiten afvoeren. Aan de binnenzijde, ofwel warme zijde, van de constructie gebruik je een folie met dampremmende en luchtdichte eigenschappen. Zo zorg je voor een vochtregulerende beschermlaag waarmee je energieverlies, vochtproblemen en schimmels voorkomt.”

Voorkom condensatie

Bouwfolies zijn een klein onderdeel van een constructie, maar hebben een grote impact. Jaap Jan: “Isoleren zonder folie is zinloos. Minerale wol is natuurlijk een prachtig isolatiemateriaal maar het dient luchtdicht afgesloten te worden. Zonder folies kan er condensatie in je isolatiepakket ontstaan en dan verliest het zijn werking. Minerale wol houdt bovendien geen luchtstroom tegen. Voeg je een bouwfolie toe en tape je het goed af, dan behaal je ook daadwerkelijk de beoogde isolatiewaarde van de constructie.” Condensatie zorgt daarnaast voor grote problemen. “Gebruik je geen folie of niet de juiste, dan heb je kans dat binnen anderhalf jaar de ‘paddenstoelen’ tegen de muur staan. Dat wil je gewoon niet. Niet alleen voor de levensduur van je constructie, maar schimmels zijn natuurlijk ook gewoon slecht voor de gezondheid.”
De juiste keuze van folie is dus erg belangrijk en vereist de nodige kennis. “Er zijn veel verschillende constructies die om specifieke eigenschappen van een folie vragen. Een folie onder een zinken kap moet bijvoorbeeld hogere temperaturen aankunnen en in de badkamer kies je altijd voor een dampdichte folie. Voor resultaat op de lange termijn is het essentieel dat je de juiste folie voor de juiste toepassing kiest.”

Professional, durf te vragen

Jaap Jan merkt dat professionals soms toch nog wel twijfelen welke folie het beste is voor hun toepassing is. “We hebben op onze website de zogenoemde ‘Foliewijzer’. Daarmee kom je er aan de hand van een aantal simpele vragen eenvoudig achter welke folie het meest geschikt is voor jouw toepassing. Die wordt enorm veel gebruikt. Pas lag de website eruit voor onderhoud en stond de telefoon meteen roodgloeiend omdat mensen tijdelijk geen gebruik konden maken van de Foliewijzer. Ook via e-mail en onze social media krijgen we veel vragen, vaak inclusief foto: ‘Ik wil het op deze manier toepassen, klopt dat zo?’ Daar helpen we natuurlijk graag bij.” Jaap Jan vindt het alleen maar goed als professionals vragen stellen en de gemaakte keuze checken. Zeker nu.

“Mede door de huidige gasprijzen is er een enorme vraag naar verduurzaming. In de bestaande bouw begint dit met isoleren. Wat je ziet is dat er in bestaande huizen vaak een extra isolatielaag wordt toegevoegd aan al bestaande isolatie. Dat maakt het soms complex om de juiste isolatiefolie te kiezen. We krijgen straks de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen en langdurige kwaliteit wordt dan nog belangrijker. Met de folies van Meuwissen Gerritsen kies je voor veiligheid en zorg je dat de constructie goed blijft. Durf te vragen als je niet zeker weet of je de juiste folie toepast. Neem contact op, stuur een berichtje via social media of trek een medewerker van Bouwmaat aan de mouw. Vertel wat je gaat bouwen of renoveren en informeer. Samen komen we tot de beste keuze voor jou en je klant!

Deel dit artikel: