Klussen

Dit kan je maken met steigerhout

Deel dit artikel:

Steigerhout. Het is niet meer weg te denken uit de Nederlandse huizen en tuinen. Waar dit trendy materiaal eerst nog een afvalproduct was van menig bouwplaats, is het nu met recht een blijvertje geworden in de bouwmarkten. Dit houttype is veelzijdig. Zowel binnen als buiten is het aantrekkelijk materiaal voor het bouwen van meubelen, het aftimmeren van wanden of het bouwen van decoratieve overkappingen. Lees snel verder wat er allemaal mogelijk is met dit mooie bouwmateriaal. Schaf je steigerhout aan bij Bouwmaat!

Wat is steigerhout?

Wanneer we het hebben over steigerhout, kan dat over oud of nieuw steigerhout zijn. Wat oud en nieuw gemeenschappelijk hebben, is dat het van vurenhout is gemaakt. Vuren is een zeer snelgroeiende naaldhoutsoort. Vurenhout heeft zeer lange en flexibele vezels waardoor het hout niet snel breekt.

Oud steigerhout

Oud steigerhout is een groen product. Groen, omdat het duurzaam hergebruik is van bestaand materiaal. De gebruikte variant heeft daadwerkelijk op de steigers van een bouwplaats gelegen. Deze steigerplanken bevatten vaak cement- en verfresten, maar ook beschadigingen van spijkers, krammen en metalen randen waarmee de uiteinden van de planken zijn verstevigd. Dit allemaal geeft een karakteristieke uitstraling.

Nieuw steigerhout

Deze houtsoort is ruw bezaagd vurenhout, in de plankmaat van steigerplanken. Het heeft verder niets met een bouwsteiger te maken. Nieuw hout is licht van kleur en sterker dan de gebruikte versie. Vuren komt tegenwoordig nagenoeg altijd uit productiebossen en wordt daarmee duurzaam geteeld. Let op de keurmerken.

Voorbehandelen van steigerhout

Wanneer je gebruikt steigerhout aanschaft voor een klusproject, is het afhankelijk van het gebruik of je het hout van te voren schuurt of ontdoet van de aanwezige metalen plaatjes en strips. Denk aan het volgende:

  • Steigerhout is ruw en bevat mogelijk ook allerlei metaal als krammen en verstevigingsplaatjes. Juist dit metaal geef extra cachet aan je uiteindelijke bouwwerk. Verwijderen of afzagen kan ook wanneer je dit materiaal niet vindt passen bij jouw constructie.
  • Wanneer je dit hout gebruikt voor het construeren van meubels, is schuren geen overbodige luxe.
  • Wanneer je steigerhout gebruikt voor het bouwen van kasten of bedden, is schuren vooraf van belang.
  • Steigerhout dat je gebruikt voor meubels buiten, wanden of aftimmeringen kun je eventueel ongeschuurd verwerken.

Tip: Wanneer je steigerhout schoonspuit met een hoge drukreiniger verwijder je onvermoede vuilresten. Je hout wordt nu lichter van kleur maar het zal op termijn weer vergrijzen. Voordeel is dat je het vuil van de bouwplaats hebt verwijderd alvorens je het gebruikt. Dit is zeker wel zo prettig wanneer je dit hout gebruikt voor het maken van meubelen voor binnen.

Wat bouw je met steigerhout?

Wanneer je zoekt op internet naar woonideeën of trendy woonmagazines openslaat, kan het niet anders: je komt ook steigerhout tegen. Je bouwt er bijvoorbeeld de mooiste meubelen en leukste wandafwerkingen mee. Wat dacht je van:

  • Een op maat gemaakte tuinmeubelset? Het formaat van je terras is leidend als het gaat om de grootte van je tuinmeubelset. Bouw een tuinmeubelset van steigerhout die helemaal past bij het formaat van je terras. Bijbehorende kussens laat je op maat maken of bestel je bij een aanbieder van standaard formaten.
  • Ligbedden voor buiten?. De robuuste uitstraling van een ligbed van steigerhout misstaat in geen enkele tuin. Met de lange planken die wij bij Bouwmaat altijd op voorraad hebben bouw je hem zo.
  • Een robuuste tuinkast?. Waar laat je je tuinkussens, bloempotten, gieter en ander tuinmateriaal? In een zelfgebouwde tuinkast van steigerhout. Voor het juiste beslag en hang- en sluitwerk kom je natuurlijk ook naar Bouwmaat.
  • Een stoere hoogslaper? Ieder kind voelt zich op zijn gemak in een zelfgemaakte hoogslaper van steigerhout. Stoer, veelkleurig of romantisch; gordijnen, beddengoed en kussen geven een finishing touch in een zelfgekozen stijl.
  • Een wandafwerking? Een ietwat saaie wand werk je af met steigerhout waardoor je in een mum een totaal andere uitstraling hebt. Goed passend bij een industriële look. Maar ook een landelijke woning krijgt meer allure met een wand van steigerhout.
  • De ultieme industriële meubellook? Dat krijg je wanneer je steigerhout combineert met stalen buizen. Met deze buizen en bijbehorende koppelingen bouw je alle soorten meubelen en kasten. Helemaal van deze tijd.

Aan de slag met steigerhout

Bovenstaande opsomming is maar een kleine reeks aan ideeën. De voorbeelden zijn eindeloos als het gaat om producten die je van steigerhout kunt maken. Maar als vakman weet jij natuurlijk zelf als geen ander wat je wilt bouwen. Daarin hoeven wij jou niet te adviseren. Weet in ieder geval dat je bij ons alle soorten en maten kunt vinden. Ook voor je afwerkingsmateriaal ben je bij ons aan het goede adres.

Meer lezen

Deel dit artikel: