NieuwsOver Bouwmaat

Vakwerk Awards Winnaar en nominaties categorie Sanitair & Installatie

Deel dit artikel:

Bouwmaat organiseert samen met haar partners de Vakwerk Awards om vakmannen in het zonnetje te zetten. Dagelijks werken duizenden vakmannen aan geweldige projecten, veelal echt vakwerk. Met de Vakwerk Awards willen wij de waardering voor het ambacht onder de aandacht brengen. Voor 6 categorieën zijn meer dan 300 projecten aangemeld en op 25 mei worden de winnaars in de Jaarbeurs onderscheiden. Per categorie zijn drie finalisten gekozen door een aanbevelingscommissie. De komende week stellen we de genomineerden én de winnaars aan je voor. Hieronder het verhaal van de finalisten in de categorie Sanitair & Installatie  én de bekendmaking van de winnaar die op 25 mei tijdens het Bouwmaat XXL event in het zonnetje wordt gezet.

Verborgen kwaliteiten in de installatiesector – Tarek Bayoumy, Dinotec

Sommige vaktechnische hoogstandjes zijn direct met het blote oog zichtbaar, maar er is ook technisch vakmanschap dat verborgen blijft. Neem bijvoorbeeld de zwembadinstallatie die Dinotec Nederland & België BV eind 2017 in een Duits vakantiehuis plaatste. De installatie om het zwembadwater te filteren en vernieuwen, met behulp van een groot hoogbedfilter van Dinotec en een frequentiegestuurde zwembadpomp van Speck, bevindt zich onder het bad, in de kelder.

Om diverse redenen verdient dit project het om in het zonnetje gezet te worden. Allereerst kan de installatie op afstand uitgelezen en ook deels bediend worden. De markt is nu klaar voor dergelijke innovaties; Dinotec is op dit terrein een van de voorlopers. De opdrachtgever wilde graag online de installatie kunnen monitoren. Daarnaast is opmerkelijk hoe snel de aanwezige zwembadinstallatie uit de jaren zeventig werd verwijderd en door een modern exemplaar werd vervangen: in één week was dit project in de Eifel afgerond. Qua energiekosten kan met de nieuwe installatie en badafdekking bovendien circa de helft worden bespaard. De aanschafwaarde kan dus deels weer worden terugverdiend.


Tarek Bayoumy van Dinotec is enthousiast over de technische oplossingen die bij deze opdracht zijn gevonden. De installatie vond namelijk plaats in een ruimte die daar eigenlijk niet voor geschikt was. Zo zou de nieuwe pomp te veel terugspoelwater produceren. De bestaande afvoer kon dat debiet niet aan. Er is gezocht naar verschillende formaten opvangtanks die door het gat van de technische ruimte konden passen. Uiteindelijk zijn twee tanks met elkaar verbonden om daarin terug te spoelen en vanuit die tanks het water gecontroleerd in het riool te laten lopen. Tevens wijst hij vol trots op het geboden afwerkingsniveau. Onderdelen krijgen bijvoorbeeld een label opgeplakt, de bekabeling wordt bijeengehouden en de installatiedraden hebben schoentjes. De bereikte zuiverheid van het zwembadwater – de zogeheten redoxwaarde kon worden ingesteld op 775 mV – maakt deze bijzondere installatie helemaal af.

Almeers vakwerk genereert meer installatiewerk – Niels Been, Installatiebedrijf IJpma-Been

Vakwerk wordt altijd opgemerkt. Via internet kunnen potentiële klanten informatie inwinnen over klusbedrijven, maar een opdrachtgever geeft ook dikwijls een nieuw project aan iemand die hij in de buurt secuur en vakbekwaam ziet werken. Het laatste is eind 2017 het geval bij de Almeerse Noorderplassen. Nadat Niels Been van Installatiebedrijf IJpma-Been daar een opdracht foutloos heeft afgerond, vragen de buren om een offerte voor een installatieklus. Er komt bij hen thuis namelijk een casco-opbouw op de eerste verdieping, op de plek van het ongebruikte dakterras. Deze opbouw dient ingericht te worden als een luxueuze bad- én slaapkamer, inclusief douche, sauna en inloopkast. Na vooradvies laten deze klanten bij een plaatselijk sanitairbedrijf een tekening maken, waarmee ze terugkeren bij de installateur.

Omdat de bewoners in de toekomst hun woning energieneutraal willen maken op basis van zonne- en windenergie, worden de sauna, radiator en vloerverwarming elektrisch uitgevoerd. Na de installatie wordt de beplating dichtgezet en worden de vloeren op afschot gesmeerd. Dankzij een goede voorbereiding deed zich bij het project slechts één moeilijkheid voor: de doucheafvoer lag onvoldoende op afschot. De installateur heeft toen de afvoerleiding opengelegd, waarna hij de leiding iets meer op afschot kon leggen en er een goede afstroming ontstond.

De grootste passie van Niels Been is tegelzetten. Op dit terrein gaat hij graag met zijn tijd mee: hij gebruikt lasergereedschap in plaats van waterpassen. Daarnaast maakt hij bij het zetten gebruik van een modern nivelleringssysteem van Rubi. Bij de voorstrijk, de tegellijm en het voegmiddel gaat de voorkeur uit naar Eurocol vanwege de betere verwerking. Niels Been wijst erop dat de voorinstallatie erg belangrijk is bij een dergelijke veelzijdige klus. De sauna was het meest complexe werk. Zeker hier dient op voorhand duidelijk te zijn waar alles komt: de heater, de verlichting achter de rugleuning, de plaats van alle elektra enzovoort.

Bij elke installatie gaat Niels Been systematisch en gestructureerd te werk. Zijn streven naar perfectionisme wordt door opdrachtgevers opgemerkt en gewaardeerd. Het leidt ook tot vervolgklussen. Sinds dit cascoproject begin 2018 is afgerond, heeft hij in dezelfde straat alweer enkele andere fraaie badkamers mogen installeren.

En de winnaar is …

Na regendouche komt sunshower – Daniël de Geus, BY DAAN

Het had veel voeten in de aarde voordat twee jaar geleden in Zoetermeer aan de Nimfkruidvaart een volledig nieuwe badkamer geïnstalleerd was. De bewoners wilden het gedateerde sanitair sowieso al wel vervangen, maar problemen met het leidingwerk waren reden om er haast mee te maken. Aan de nieuwe installateur de taak om de aanwezige lekkages op te lossen. Daarnaast was het de bedoeling de hele badkamerinrichting om te draaien. Zelfs de ingang moest anders. Het nieuwe bad dat de bewoners zo dolgraag wilden, paste bovendien niet door het trapgat. Er moest voor het transport van dit grote bad een kozijn worden uitgezaagd.

De vrouw des huizes wilde omwille van haar gezondheid een zogeheten sunshower in de douche gemonteerd hebben. Dat je al douchend bruin wordt van deze ‘zonnebank’, is natuurlijk mooi meegenomen. Ook dit zijproject ging niet zonder slag of stoot. De ruimte waarin de sunshower geplaatst wordt, dient namelijk aan bepaalde voorwaarden te voldoen wat betreft de ventilatie en elektra.

Daniël de Geus van BY DAAN liet zich door kleine of grote tegenslagen niet uit het veld slaan. Zo goed mogelijk tegemoetkomen aan de wensen van de klant is voor hem het belangrijkst. Vrijwel dagelijks overlegde hij met de bewoners over de plaatsing van nisjes of het kleurgebruik. Zelf stelde hij voor om een badkamerraam van vol glas te nemen om zo meer lichtinval te krijgen. Dit meedenken werd erg gewaardeerd door de bewoners. Langzaam maar zeker werden de contouren zichtbaar van een sfeervolle badruimte waarin moderne functionaliteit (zoals twee plafonddouches en een sunshower) wedijvert met esthetisch gebruiksgemak (bijvoorbeeld een versteende boomstronk als waskom). De weg ernaartoe was niet eenvoudig, maar het uiteindelijke totaalplaatje klópt. Zozeer zelfs dat de installateur eigenlijk een beetje jaloers is op deze badkamer.

Stemmen

Daniël is als categoriewinnaar één van de kanshebbers op de eindoverwinning van de Vakwerk Awards en daarmee op een Ford Transit Custom. Vind jij zijn project het allerbeste? Kijk en like dan zijn filmpje op Facebook.

Bekijk ook de genomineerden en winnaars in de andere categorieën:

Deel dit artikel: