MateriaalMateriaal en gereedschap

wedi-systemen: lichtgewicht en waterdicht

Deel dit artikel:

Natte ruimten renoveren of creëren in oude woningen kan uitdagend zijn. Want zeker in oude woningen waar veel van hout is, wil je geen lekkages. Met wedi-producten maak je met gemak een waterdichte ruimte. Daar is Michael Fransz, eigenaar van Heemskerk Project Performances, van overtuigd. Als gecertificeerd wedi-specialist vertelt hij hoe hij door Bouwmaat met wedi in aanraking kwam en wat er allemaal met de systemen mogelijk is.

Na vele jaren hobbymatig klussen bij vrienden en kennissen, maakte Michael van zijn hobby zijn werk. In 2017 richtte hij Heemskerk Project Performances op, een bouw- en klusbedrijf. “Onze specialiteit is het renoveren en verbouwen van oudere woningen. We hebben daarvoor allerlei expertises in huis, zoals schilders, stukadoors en timmerlui. In totaal zijn we zeven man sterk.”

Gecertificeerd wedi-specialist

Heemskerk Project Performances is sinds 2019 gecertificeerd wedi-specialist. Michael vertelt hoe dat ging. “Als vaste klant van Bouwmaat wandel ik regelmatig de vestiging in Arnhem in. Mijn hond Bruce gaat gezellig met me mee en wordt enorm vertroeteld door de behulpzame medewerkers daar. Martin, een betrokken medewerker bij Bouwmaat Arnhem, wist welke klussen wij doen. We renoveren veel oude woningen en de badkamer wordt dan ook vaak onder handen genomen. Alles is van hout en dan wil je absoluut geen lekkage. Hij adviseerde me om de wedi-platen eens uit te proberen.”

Zo gezegd zo gedaan. Michael was gelijk verkocht. “Vervolgens gingen we op cursus bij wedi in Duitsland. De cursus duurt een dag en bestaat uit theorie en praktijk. Als wedi-specialist heb je kennis van de producten en weet hoe je ze toe moet passen. Zij verbinden hun merknaam aan jouw kwaliteiten, dus ze willen vanzelfsprekend dat hun producten op de juiste manier worden toegepast. Dat vind ik ook sterk aan wedi. Ze bieden ondersteuning en scholing, zodat je alles op de juiste manier gebruikt. Daarom gaan we jaarlijks op herhalingscursus. In december mogen we weer. En loop je intussen ergens tegenaan, dan kun je terecht bij de vertegenwoordiger van wedi in Nederland. Ieder project is anders, dus heb je vragen of hulp nodig, dan denkt hij mee. Eigenlijk is alles mogelijk want ze kunnen ook speciaal iets voor je maken als je dat wil.”

Positief verrast

Michael herinnert het zich nog goed, zijn eerste klus met wedi-producten. “In een boerderij in Bemmel uit begin 1900 hebben we op de eerste verdieping een badkamer gecreëerd. Rechtstreeks op de houten vloer hebben we wedi-bouwplaten van 3 cm dik en een doucheplaat met afschot en geïntegreerde drain verlijmd. Met wedi-bouwplaten van 10 cm dik hebben we de wanden opgetrokken en zo een waterdichte cel gemaakt. De platen lijken wel van piepschuim, het is zo vreemd. Ik dacht: dit kan niet goed gaan, maar het staat als een huis. Het heeft mij positief verrast. Ik was ontzettend verbaasd over de lijmkracht van de speciale wedi 610 lijm waar de platen onderling en op vreemde ondergronden mee verlijmd worden. Je hebt meteen een waterdichte douchehoek.” Wedi-producten zijn geschikt voor iedere natte ruimte, vervolgt hij. “Badkamers, toiletten, maar ook zwembaden of sauna’s. Onlangs heb ik de wedi Vapor plaat toegepast in een hammam stoomcabine. De naam zegt het al: deze plaat is dampdicht.”

Lichtgewicht en supersnel

De voordelen van wedi zijn oneindig. Enthousiast noemt Michael ze op. “Voor een renovatie heb je vaak allerlei producten nodig: cement, beton, zwaluwstaartplaten of gipsblokken om een muur te zetten. Moet je dat in een pand op driehoog doen, dan ben je een dag bezig met sjouwen. De bouwplaten van wedi zijn beschikbaar in allerlei diktes. Ook in 10 cm, net zo dik als een gipsblok. Hiermee kun je supersnel een muur creëren. Het is lichtgewicht, dus ik kan in mijn eentje met zo’n plaat omhoog lopen en hem plaatsen. Het kost minder energie en het scheelt zoveel tijd.”

Nog meer tijdwinst zit hem in het proces. “Als je bij een renovatie de oude tegels verwijdert, blijft er vaak cement zitten en is de muur korrelig of ongelijk. Dan moet je eerst voorstrijken, er moet een laag specie op en dan maar wachten. Dan ga je tussendoor naar een andere klus want de droogtijd is zo een week, in de winter zeker
anderhalve week. De wedi-platen kun je eenvoudig precies op hoogte maken voor de ruimte. Met tegellijm of wedi 610 verlijm je de plaat tegen de wand en met de waterpas stel je de plaat in één keer recht. Het moet een nachtje drogen maar de volgende dag kan de tegelzetter al komen.”

100% zeker

Het allerbelangrijkst is dat het waterdicht is, de geëxtrudeerd polystyreen hardschuim platen zijn daarvoor een solide basis. “Je wilt niet dat water door de houten vloer sijpelt. Bij tegelwerk gaat door iedere voeg altijd wel een beetje vocht heen. Met wedi is dat geen probleem, want je maakt een 100% waterdichte bak. Je lijmt de platen aan elkaar met speciale lijm (wedi 610) en het is gewoon goed. Als de klus is afgerond communiceer ik naar wedi welke producten ik heb gebruikt en dat alles volgens de voorschriften geïnstalleerd is. Dan krijg ik tien jaar garantie. Dat garantiebewijs geeft de klant ook een heel fijn gevoel. We passen het nu een aantal jaren toe en we hebben nog geen enkele klacht gehad.” Michael raakt haast niet uitgepraat over de snelheid, waterdichtheid, lichtgewichtheid en de talloze mogelijkheden. “Het water moet ergens heen, het putje in. Vroeger maakten we de vloer op afschot met cement. Het grappige nu is: de wedi-platen zijn aan de bovenkant schuin en aan de onderkant recht. Het maakt dus niet uit of je een houten of betonnen vloer hebt, die kuip is meteen op afschot. Het is echt een gaaf product. Je kunt er alles mee maken, zelfs bankjes of stoelen. Je kunt erin snijden of sleuven frezen en vloerverwarming toepassen. Tijdens de cursus in Duitsland lieten ze ons alle mogelijkheden zien.”

Opleveren met een goed gevoel

Het is duidelijk dat Michael en zijn team voortaan voor wedi kiezen. “Naast dat ik van renovatie houd, ben ik ook voor innovatie. Met name als het om producten en toepassingen gaat. Wedi is echt top. Het is nieuw en makkelijk. Ik ben razendbenieuwd hoe dit er over 50 jaar uitziet. Het geeft zo’n gerust gevoel. Je weet zeker dat het goed is wat je oplevert en dat wil je als ondernemer. Het is echt bijzonder dat je een badkamer in elkaar lijmt, maar het werkt perfect. Daarom ben ik fan!”

badkamer gemaakt met wedi bouwplaten

Deel dit artikel: