MateriaalMateriaal en gereedschap

Het belang van een goede tegelprimer

Deel dit artikel:

Als tegelzetter is het van groot belang om een geschikte primer, ook wel voorstrijkmiddel genoemd, te gebruiken voor het prepareren van de ondergrond voordat tegels geplaatst worden. Het gebruik van een primer is een cruciaal onderdeel van het tegelzetproces omdat het de hechting tussen de tegellijm en de ondergrond verbetert of de zuiging van de ondergrond vermindert. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten primers voor tegelverwerking en de voordelen van het gebruik van een geschikte primer. 

Ondergrond

Het is belangrijk de juiste soort ondergrond vast te stellen voordat er overgegaan wordt tot het aanschaffen van een primer. Er zijn namelijk primers voor gesloten (gladde, niet zuigende) ondergronden, voor open (zuigende) ondergronden en primers die op beide ondergronden kunnen.

  • Zuigende (absorberende) ondergronden: gipspleisters, nieuw gestort beton, cementgebonden vloeren
  • Niet-zuigende ondergronden: bijvoorbeeld oude gladde betonvloeren, tegels, houten ondergronden.
  • Stoffige ondergronden: poederige dekvloeren of pleisterlagen
Zwak tot niet zuigende ondergrond
Zwak tot niet zuigende ondergrond
Zuigende ondergrond
Zuigende ondergrond

Primer voor zuigende ondergrond

Een primer voor zuigende ondergronden wordt gebruikt bij absorberende wanden of vloeren. Dit type primer wordt gebruikt om het absorberende vermogen van de ondergrond te verminderen. Dit zorgt voor een betere hechting van de tegellijm en voorkomt dat de lijm te snel droogt. 

Primer voor niet-zuigende ondergrond

Een primer voor niet-zuigende ondergronden wordt gebruikt op oppervlakken die weinig vocht opnemen, zoals metalen, beton, of tegels. Dit type primer zorgt ervoor dat de tegellijm beter hecht op de ondergrond en voorkomt dat de lijm te snel droogt.

Primers voor stoffige ondergronden

Bij stoffige ondergronden is de kans aanwezig dat de tegellijm zich probeert te hechten aan de elementen die niet of onvoldoende verbonden zijn met de ondergrond, zoals poeder of stof. In deze situatie gebruik je een voorstrijkmiddel dat de stofdeeltjes fixeert.

Primers geschikt voor alle type ondergronden

Sommige fabrikanten bieden primers die geschikt zijn voor alle soorten ondergronden. Deze universele primers kunnen worden gebruikt op zowel zuigende als niet-zuigende ondergronden en bieden een uitstekende hechting van de tegellijm.

Speciale primers voor binnen

Naast primers met oplosmiddelen bestaan er ook watergedragen producten. Doordat deze minder geurhinder veroorzaken tijdens de uitvoering, is het gebruik ervan aangeraden voor binnentoepassingen.

Belang en voordelen van het gebruik van een geschikte primer

Het gebruik van een geschikte primer is van cruciaal belang voor een succesvolle tegelinstallatie. Een primer zorgt ervoor dat de tegellijm goed hecht op de ondergrond en voorkomt dat de tegels loslaten of verschuiven. Daarnaast biedt het gebruik van een geschikte primer de volgende voordelen:

  • Verbeterde hechting: Een primer verbetert de hechting tussen de tegellijm en de ondergrond, wat resulteert in een sterkere en duurzamere installatie.
  • Vermindering van vochtabsorptie: Door het gebruik van een primer wordt vochtabsorptie verminderd, waardoor de tegellijm niet te snel droogt en beter hecht op de ondergrond.
  • Egalisatie van de ondergrond: Een primer kan kleine oneffenheden en scheurtjes in de ondergrond opvullen, wat zorgt voor een vlakker en egaler oppervlak voor de tegels.

Uitvoering

Primers en hechtingslagen moeten altijd worden aangebracht op droge, schone ondergrond. Oppervlakken die geen behandeling behoeven, kun je het beste beschermen door ze bijvoorbeeld af te plakken.

We kunnen de volgende uitvoeringswijzen onderscheiden:

  • primers die met de kwast of met de roller aangebracht worden
  • primers die gespoten worden.

Door zand aan de primer toe te voegen wordt het oppervlak ruwer en verbetert de hechting van de lijmlaag. Eventueel kun je de primer verdunnen. In de technische fiche van de fabrikant kan je terugvinden of de primers al dan niet verdund moeten worden en hoeveel product je hebt.

Het productverbruik hangt echter ook af van de staat van de ondergrond en het aantal toe te passen lagen. Vaak worden voorstrijklagen tot verzadiging en in opeenvolgende gekruiste lagen aangebracht. Sommige primers zijn licht gekleurd voor een visuele controle tijdens het aanbrengen.

Het wordt aanbevolen om uitgeharde lijmresten voor verwerking te verwijderen. Als deze vochtgevoelig zijn, kunnen ze zachter worden wanneer ze in contact komen met de primer. 

Kortom, het gebruik van een geschikte primer is van essentieel belang voor een succesvolle tegelinstallatie. Door het gebruik van een primer wordt de hechting tussen de tegellijm en de ondergrond verbeterd, vochtabsorptie verminderd en wordt de ondergrond geëgaliseerd. Het is belangrijk om de juiste primer te kiezen op basis van de zuigkracht van de ondergrond om de beste resultaten te behalen.

 

Deel dit artikel: