Deel dit artikel:

Een wirwar aan kabels. Welke gebruik je wanneer? Met elektriciteit wil je geen risico lopen. Bedrading is een cruciaal onderdeel van zo’n klus. Ook in de wereld van kabels is sprake van ontwikkeling en vernieuwing. De slimste varianten zetten we op een rij, zodat jij de juiste bedrading en veiligste toepassing kiest in de wirwar van kabels.

Welkom in de wereld van kabels! De keuze is reuze. Rubber, neopreen, XMVK,  siliconenkabels. Daarnaast zijn er natuurlijk de UTP kabel en Coax kabel voor data- en televisiesignalen

Juiste kabel op de juiste plek

Het mag duidelijk zijn, de ene elektrische kabel is de andere niet en het is van belang dat je de juiste kabel op de juiste plaats gebruikt. Zo niet, loop je kans dat toepassingen niet functioneren of veel erger dat er brand ontstaat.
Naast VD draad zijn er ook veel specialistischere kabels beschikbaar;

  • Hittebestendige siliconenkabel kan worden toegepast op plekken waar de temperatuur op kan lopen tot maximaal 180 graden.
  • De veel gebruikte rubber kabel is te gebruiken om diverse apparatuur aan te sluiten. De neopreen variant is ook zeer flexibel maar heeft tevens een grote bestendigheid tegen olie en is uitermate geschikt voor buitengebruik.
  • XMVK kabel is voor aansluitingen buiten of in tijdelijk vochtige ruimtes.
  • De XMVK-AS kabel mag ook in de grond gebruikt worden (minimale diepte 50 cm). Hiermee is deze grondkabel zeer geschikt voor het aansluiten van bijvoorbeeld  tuinverlichting of vijverpompen.

Slimme toevoegingen

Veiligheid is onlosmakelijk verbonden met kabels. Daarbij kan je gebruik maken van een aardlekschakelaar. Hiervoor zijn tegenwoordig ook handige plug in-varianten op de markt.
En ben je toch al met kabels in de weer? Attendeer je klant gelijk ook op bewegingsmelders en schemerschakelaars. Met name in deze donkere tijd van het jaar een actueel onderwerp. Zo geïnstalleerd.
Om de installatie met VD-draad en pvc buis nog eenvoudiger te maken is er tegenwoordig voorbedrade flexibele buis op de markt die samen met de hersluitbare lasklemmen van Wago de klus nog eenvoudiger maakt.

Geïnteresseerd in een van deze slimme elektra producten? Ga naar een Bouwmaat-vestiging of ervaar online het assortiment.

Meer lezen

Deel dit artikel: