Deel dit artikel:

Bijna iedereen in de bouw heeft te maken met stof. Bij bouwwerkzaamheden komt nu eenmaal stof vrij. Veel aandacht gaat uit naar de gevaren van kwartsstof, maar ook houtstof kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Stofvrij werken is dus belangrijk.

Wat is stof eigenlijk?

Stof is eigenlijk alle deeltjes die in de lucht rondzweven. In de bouw heb je het dan over onder andere:

  • Gipsstof
  • Houtstof
  • Kwartsstof
  • En nog veel meer soorten stof

Wat gebeurt er als je stof inademt?

De grotere deeltjes worden afgevangen in de neus/mond/luchtpijp en dan afgevoerd door inslikken, hoesten of door het snuiten van de neus. De kleine deeltjes (respirabel stof) komen in de longen terecht. En dat kan gezondheidsklachten veroorzaken.

Blootstelling verminderen

Er zijn verschillende maatregelen die je kan nemen om de blootstelling aan stof te verminderen.

  1. Zo kun je kiezen voor het gebruik van andere materialen die minder stof veroorzaken of voor een andere werkmethode (prefab elementen gebruiken of knippen in plaats van zagen).
  2. Daarnaast zijn er persoonlijke beschermingsmiddelen zoals ademhalingsbescherming (maskers).
  3. En natuurlijk kun je kiezen voor goede apparatuur. In sommige situaties is werken met water een optie. Het vrijkomende stof wordt door het water ‘vastgehouden’. Maar vaak is afzuiging de beste optie. Het grote nadeel van veel van deze opties dat je niet echt flexibel bent in je bewegingen. Een stofzuiger met snoer neem je niet snel een steiger mee op. Gelukkig zijn daar nu ook oplossingen voor. Zo heeft Makita de eerste draagbare, snoerloze stofzuiger die TNO is goedgekeurd op de markt gebracht. Handig voor werken op hoogte.

Zo zie je maar, voor ieder stofprobleem is er wel een oplossing. Dus ook jij kan stofvrij werken!

Nog even de feiten op een rij:

  • Veelvuldige blootstelling aan (fijn)stof kan zorgen voor stoflongen met klachten als kortademigheid, pijn op de borst en benauwdheid.
  • Op lange termijn leidt veelvuldige blootstelling aan (fijn)stof mogelijk tot kanker of tuberculose.
  • Stofvrij werken is niet vrijblijvend. Er zijn steeds meer strenge controles. De inspectie SZW komt langs op de bouwplaats en deelt boetes uit die op kunnen lopen tot €18.000.
  • Stofvrij werken helpt je bij je zicht. Doordat stof direct wordt afgezogen werk je nauwkeuriger en sneller.
  • Het bewerkte materiaal biedt minder weerstand, wanneer het stof direct wordt afgezogen. Ook dit maakt je nauwkeuriger en sneller.

Werk je nog niet stofvrij? Begin dan vandaag nog en stop blootstelling aan kankerverwekkende stoffen. Gebruik stofvrije gereedschappen en productiesystemen.

Deel dit artikel: