Wagner Control Pro verfspuiten onder de loep

Deel dit artikel:

Als vakman loop je wel eens tegen een project aan waarbij je een stuk moet schilderen. Kies je dan voor de kwast, een roller of een verfspuitmachine? Deze laatste zijn superhandig in gebruik én je klaart je klus ook nog eens een stuk sneller. De verflaag wordt gelijkmatig verdeeld en dat zorgt voor een perfecte dekking. Zo ziet het eindresultaat er nog strakker en professioneler uit. Wagner heeft diverse varianten verfspuiten, we nemen de Control Pro 250 M en de Control Pro 350 M onder de loep. We zetten de verschillen voor je op een rij en spraken professionals Kiro Iliev, Jurgen de Jong en Randy Pels over hun verfspuit.

Wanneer kies ik de 250 M en wanneer de 350 M?

De 250 M en de 350 M zijn alle twee geschikt voor veelvuldig gebruik voor jou als vakman. Beide verfspuiten gebruik je voor verschillende materialen en type projecten. Bovendien zijn ze beide voorzien van HEA-technologie (High Efficiency Airless). Dat houdt in dat de innovatieve spuitkoptechnologie gecombineerd wordt met een pomp met minder druk. Dit zorgt voor maximale controle, een streepvrij resultaat, een langere levensduur en 55% minder spuitnevel! Maar wat is dan nu precies het verschil tussen deze twee verfspuiten? Kortgezegd is de Control Pro 350 M sneller, heeft een grotere motor, een langere slang en is iets zwaarder. Doordat de 350 M een korter aanzuigsysteem heeft, is deze ook iets sneller schoon te maken dan de 250 M. Bovendien is de 350 M een ‘high rider’, wat betekent dat de machine op wielen staat. De 250 M heeft geen wielen.

Kiro en Jurgen over de Control Pro 350 M

Aanschaf van de 350 M

Kiro Iliev heeft ervaring opgedaan in het schildersvak in diverse Europese landen. Inmiddels heeft hij twee diploma’s en al vijf jaar zijn eigen schildersbedrijf in Nederland: Karel de Wit Schilders. Kiro: “Eigenlijk gebruik ik al jarenlang, in verschillende landen, diverse verfspuiten. Het resultaat is een stuk beter dan wanneer je met een roller aan de slag gaat. Mijn bedrijf staat echt voor vakmanschap. Daarom besloot ik vier jaar geleden om een Wagner Control Pro 350 M aan te schaffen.”

Jurgen de Jong is samen met zijn vrouw eigenaar van RATOS, een fullservice aannemersbedrijf. Met het bedrijf verzorgt hij renovatieklussen van A tot Z. Daar hoort dus ook het schilderwerk bij. Jurgen: “Eerst besteedden we het schilderwerk vaak uit, maar ik vind het eigenlijk heel leuk om het mooie werk ook zelf te doen. Daarom ging ik op zoek naar een verfspuit met goede capaciteit. Ik kocht de 350 M vorig jaar tijdens de Gereedschapsweken van Bouwmaat.”

Tijd besparen op de klus

Zowel Kiro als Jurgen gebruiken de verfspuit met latexverf voornamelijk binnenin woningen. Jurgen: “Ik gebruik de verfspuit vooral als ik grotere oppervlaktes moet schilderen. Voor één muurtje pak ik liever de roller, omdat je voor het spuiten heel veel moet afplakken. Maar voor een kamer of en hele woning is het spuiten zoveel sneller.” Kiro is het daarmee eens. “Als je een hele woning een opfrisbeurt moet geven, is de machine ideaal! Hoeveel tijd je precies bespaart, hangt af van de situatie. Over het algemeen is spuiten meer dan twee keer zo snel als rollen. Mijn collega’s noemen me wel eens een monster, omdat ik er zo snel mee werk”, lacht Kiro.

Resultaat waar je u tegen zegt

Beide mannen zijn enorm enthousiast over het gebruik van de spuitmachine. Jurgen: “Vergeleken met een roller wordt het resultaat strakker en vlakker, omdat je de verf gelijkmatiger verdeelt en nauwelijks structuur ziet.” Kiro vult nog aan: “Je maakt de machine ook heel makkelijk schoon. Je haalt hem snel uit elkaar, waardoor de onderdelen zo schoon zijn en de bus weer in kunnen. In 99% van de gevallen gebruik ik latex op waterbasis, waardoor je enkel water door de slang hoeft te laten stromen en hij zichzelf schoonmaakt.” Ook de accessoires bij de verfspuit zijn erg handig volgens de vakmannen. Beiden hebben verschillende filters, spuittipjes, reinigingssetjes voor borstels en verlenglansen. Kiro: “Met de verlenglansen was het voor mij makkelijk om een plafond van 3,9 meter hoog te spuiten in een groot vrijstaand huis. Dat was een heel gaaf project!”

Jurgen de Jong, RATOS
Jurgen de Jong, RATOS
Kiro Iliev, Karel de Wit Schilders
Kiro Iliev, Karel de Wit Schilders

Randy over de Control Pro 250 M

Renovatie jaren ’30 huis

Randy Pels van R. Pels Timmer- en onderhoudswerk heeft een Wagner Pro 250 M verfspuit. Hij heeft al bijna twintig jaar een eigen klusbedrijf waarbij schilderwerk af en toe voorbijkomt. Toen hij een huis uit de jaren ‘30 moest renoveren voor zijn dochter, werd het tijd voor een handige verfspuit. “Het was een grote klus en om wat tijd in te halen, ging ik op zoek naar een verfspuit. Ik las goede verhalen over de Control Pro 250 M.” Randy is superblij met zijn keuze: “Ik vind hem fantastisch! Het gaat zo snel en zoveel beter. Ik ga hem hoofdzakelijk gebruiken voor latexverf. Vooral voor muren en plafonds in grote kamers is hij perfect. Je kunt er echt meters mee maken.”

Grote voordelen

Er zijn een aantal grote voordelen aan de Wagner Control Pro 250 M volgens Randy. “Omdat de verfspuit instelbaar is, veroorzaakt hij heel weinig nevel. Zo heb je minder verf nodig dan wanneer je een kwast of roller gebruikt. Bovendien geeft het spuiten een veel mooiere afwerking. Vooral met vers stucwerk, omdat je de aanzetten niet blijft zien.”

En dan de snelheid. Daar is Randy zeer over te spreken. “Het is echt bizar hoe snel het gaat. Mijn dochter heeft de tijd bijgehouden. Over een oppervlakte van 25 m² doe ik zo’n zeventien minuten. Met een verfroller ga je dat niet redden. Ook het schoonmaken gaat supersnel. Je dompelt de slang in een emmer met water en je spuit net zo lang totdat er schoon water uitkomt. De spuitmondjes en het pistool maak ik ook schoon met water.” Randy ervaart nog een groot voordeel. “Ik heb geen last meer van nekklachten, wat ik met een roller soms wel had. Je werkt een stuk lichter, dus ik ben er heel tevreden mee!”

TIP VAN RANDY 

Ten slotte geeft Randy nog een tip aan andere professionals. “Twijfel niet om een verfspuit aan te schaffen! Als je een beetje feeling hebt voor het verfspuiten, kun je het.” 

Randy Pels
Randy Pels, R. Pels Timmer- en onderhoudswerk

De Wagner Control Pro 250 en 350 M vergeleken

 
Wagner Control Pro 250 M

Wagner Control Pro 350 M

Projectgrootte

Klein tot middel

Klein tot groot

Techniek

High Efficiency Airless

High Efficiency Airless

Max. debiet

1,25 liter/minuut

1,5 liter/minuut

Max. tipgrootte

(1 spuitpistool)

0,019 (0,48 mm)

0,019 (0,48 mm)

Max. werkdruk

110 bar

110 bar

Motor

550 W

600 W

Gewicht

7,6 kg

13 kg

Slang

9 meter

15 meter
Deel dit artikel: