GereedschapMateriaal en gereedschap

Veilig voor je vingers: Festool TKS 80 met SawStop-technologie

Deel dit artikel:

Een goede tafelcirkelzaag is vaak onmisbaar bij een project. Het is jammer genoeg ook een machine waar veel ongelukken mee gebeuren. Zelfs de meest ervaren timmerlui lopen soms ernstige (en vaak blijvende) verwondingen op. Als professional ben je zuinig op je vingers. Festool ontwikkelde daarom de TKS 80. Het is de eerste Festool-zaag met innovatieve SawStop-technologie die voor nog meer veiligheid tijdens het zagen zorgt. Het is een veilige maar bovenal ook zeer fijne machine om mee te werken. Zo ontdekte ook John Duits van het gelijknamige Bouw- en onderhoudsbedrijf J. Duits. Hij kocht de TKS 80 onlangs en loopt de zaagtafel samen met ons door.

John zijn werkzaamheden bestaan uit onderhoud en verbouw van woningen. Maar je ziet hem ook regelmatig werken aan een uitbouw of een compleet nieuwe woning. De tafelcirkelzaag is vaak essentieel voor John zijn dagelijkse bezigheden. Onlangs ging hij voor de Festool TKS 80. “Ik kocht hem mede vanwege zijn zaaghoogte van 80 mm en SawStop- technologie, de veiligheidsvoorziening die ervoor zorgt dat de zaag stopt zodra je hem met je vingers raakt. Ook heeft de zaagtafel een afzuigkap met CLEANTEC-afzuigmof waarmee je hem simpel kunt aansluiten op een stofzuiger zodat je stofvrij kunt werken.”

“Dankzij de SawStop-technologie stopt het zaagblad binnen 5 milliseconden”

John Duits

Eenvoudig te installeren

John legt de machine stap voor stap aan ons uit. “Ik heb de TKS 80 leren kennen als een wereldmachine voor op de bouw. Er is aan veel dingen veel aandacht besteed, dat merk je. Het is een mooi en degelijk apparaat. Wat als eerste opvalt is dat je de tafel erg eenvoudig opzet en vastzet. Als je hem op een ander plekje wil hebben, kun je hem ook nog heel makkelijk verrijden.”

80 mm hoogte

John is ook erg te spreken over de flexibiliteit van de tafel. Dankzij de 80 mm zaaghoogte, het uitbreidbare werkvlak en de lengte- en hoekaanslag werk je moeiteloos, ook met grotere werkstukken. “De maximale hoogte van 80 mm is erg prettig. Ik werk regelmatig met balken van 70 mm dik en dat is geen enkel probleem voor de zaag. Je kunt de zaag heel eenvoudig traploos omhoog zetten, dat is zeer prettig. Ook in de breedte werk je gemakkelijk mede dankzij de mooie schaalverdeling op de machine.”

Linksom kantelen, splinterloos zagen

De zaagtafel is zo bedacht, dat er minder splinters ontstaan aan de bovenkant van het materiaal bij verstek zagen. “Als ik bijvoorbeeld een koof ga maken van geplastificeerd spaanplaat, dan wil ik uiteraard een mooie strakke hoek hebben van 45 graden. Je kunt de zaag simpel handmatig op de 45-gradenstand zetten. Er zit ook nog een fijnstelling op voor nauwkeurigheid. Wat erg slim is aan deze machine is dat je de zaag linksom kantelt. Hierdoor kun je op je zichtzijde een scherpe zaagsnede maken zonder splinters.”

Afkorten met hoekgeleider

Je kunt de zaagmachine TKS 80 ook gebruiken om af te korten, vertelt John. “Dat kan op twee manieren. Een optie is met een roltafel, maar je kunt het ook doen door de hoekgeleider naar de andere kant te brengen. Omdat er kogellagers op zitten, kun je de hoekgeleider namelijk gebruiken als schuivend gedeelte. Je kunt uiteraard recht afkorten maar ook onder een hoek door de geleider eenvoudig op 45 graden in te stellen.”

SawStop-technologie

John vindt het erg belangrijk om veilig te werken. De SawStop-technologie van de TKS 80 sprak hem dan ook enorm aan. Deze innovatie zorgt ervoor dat het zaagblad binnen 5 milliseconden stopt. Dat is tien keer sneller dan de airbag van een auto! De geïntegreerde gevoelige sensoren zorgen ervoor dat er een aluminiumblok in het zaagblad slaat en deze ook wordt weggetrokken. Zo is er veel minder risico voor je vingers. “Ik heb het zelf gelukkig nog niet nodig gehad, maar deze beveiliging is wel een erg fijne gedachte. Als je de machine aanzet, doet hij eerst een zelftest. Klopt alles, dan brandt er een groen lampje zodat je ziet dat de SawStop is ingeschakeld.”

De SawStop-technologie zorgt voor meer veiligheid bij het zagen van niet-geleidende materialen. Indien nodig kan de SawStop-technologie ook uitgeschakeld worden. “Mocht je een geleidend materiaal hebben zoals isolatie met een aluminiumlaag, dan kun je eerst testen of de SawStop daarop reageert. Je houdt het materiaal tegen de zaag. Gaat het rode lampje knipperen?
Dan betekent dit dat de beveiliging geactiveerd wordt als je het materiaal gaat zagen. Door de gele knop in te drukken, zie je een rood lampje even knipperen en dan druk je de groene knop in om de bypass in te schakelen.

Beveiligingssysteem en zaagblad vervangen

Mocht het onverhoopt gebeuren dat de SawStop nodig is, dan moet je daarna het zaagblad en het patroon vervangen. Dit doe je eenvoudig zelf. “De sleutels die je hiervoor nodig hebt zijn meegeleverd. Je kunt de machine deels ontmantelen en vervolgens het nieuwe beveiligingssysteem en zaagblad monteren. Aan alles is gedacht. Het is qua veiligheid een supermachine en erg degelijk. Typisch Festool als je het mij vraagt!”

Lees meer

Deel dit artikel: