Deel dit artikel:

Heb je een schilderklus? Dan is de kans groot dat je een steiger nodig hebt om ook het schilderwerk op hoogte netjes uit te kunnen voeren. Hierbij speelt ook veiligheid een hele belangrijke rol. Bouwmaat legt je in 5 simpele stappen uit hoe je veilig op de steiger staat!


Stap 1: Een goede ondergrond en omgeving

Zorg dat de steiger op een horizontale, vlakke ondergrond staat (waterpas). Of je de steiger nu in een achtertuin opbouwt of op een stoep langs een drukke straat. Om veilig te kunnen werken op de steiger dien je altijd rekening te houden met je omgeving. Denk hierbij aan:

– Passerend verkeer
– Obstakels als deuren en ramen
– Elektriciteit


Stap 2: Bouw een stabiele steiger

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar controleer altijd of bij de opbouw van de steiger alle onderdelen zijn gebruikt en of deze onderdelen nog in goede staat verkeren. Kortom, is de steiger compleet?

Ook is het van belang dat er voldoende diagonale en horizontale vlakken worden geplaatst om te zorgen dat de steiger voldoende stevig is en staat. Gaat de steiger
daarnaast flink de hoogte in? Zorg dan dat de steiger is voorzien van voldoende rustbordessen met aan beide zijden heupleuningen. Dit is niet alleen voor jouw eigen veiligheid, maar ook verplicht!


Stap 3: Een goed gelegde werkvloer

De steiger staat nu. Voordat je de steiger betreedt is het nog belangrijk om de werkvloer (de vloer waarop je straks de schilderklus uit gaat voeren) goed te controleren.

Een aantal punten waar je op kunt letten:

– Zijn er voldoende leuningen aanwezig?
– Is de vloer helemaal dicht gelegd?
– Is de vloer bestendig tegen opwaaien?


Stap 4: Zet de wielen op de rem

Erg belangrijk, maar het wordt soms toch nog vergeten: zorg dat voordat je de  steiger gaat betreden de wielen van de steiger op de rem staan!


Stap 5: Stel jezelf altijd een controlevraag

Zorg dat je altijd scherp blijft als je een steiger gaat beklimmen en aan de slag gaat met je klus. Hiervoor kun je jezelf een hele belangrijke vraag stellen:

“Kan ik mijn klus op een veilige manier met deze steiger en de werkvloerhoogte uitvoeren?”

Is het antwoord ‘ja’? Dan kun je aan de slag!

Wil je meer weten over steigers en veiligheid? 

 

In 3 stappen een steiger die bij je past

Ben je op zoek naar een nieuwe steiger? Bezoek dan onze steigerconfigurator. Vul gemakkelijk in voor welke werkzaamheden  je een steiger zoekt en stel zelf jouw steiger samen. Je ontvangt vervolgens een gratis advies met bijbehorende voordelige prijzen.

Deel dit artikel: