Deel dit artikel:

Er is voor bijna elk materiaal wel een geschikt cirkelzaagblad. Standaard bladen voor hout, maar ook aangepaste cirkelzaagbladen voor specifieke materialen of machines. In dit artikel helpen we je op weg bij het kiezen van een geschikt zaagblad voor jouw klus.

In dit artikel

Hoe weet ik of mijn cirkelzaagblad geschikt is voor materiaal X?

Het hangt af van de soort, vorm, aantal, materiaal en hoek van de tanden of een cirkelzaagblad voor een bepaald materiaal geschikt is . 

Of een cirkelzaagblad geschikt is voor een bepaalde machine hangt af van de diameter, dikte, asgat en de hoek van de tand. Ook zijn er nog specifieke toevoegingen aan een cirkelzaagblad die maken dat ze uitzonderlijk geschikt zijn voor een bepaald materiaal. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een speciale coating.

Plaats het juiste zaagblad op de juiste machine

Gebruik alleen cirkelzaagbladen voor een daarvoor bedoelde zaagmachine

Zaagbladen worden specifiek gemaakt voor een bepaalde zaagmachine. Zaagbladen voor een cirkelzaag zijn dan ook niet te gebruiken op een afkortzaag, tafelzaag en andersom. Let dus goed op, want het kan onveilig zijn!

Kies het juiste zaagblad op basis van het materiaal dat je gaat zagen

Minimaal 3 tot 5 tanden in het materiaal is een voorwaarde voor een veilige werking. Teveel tanden kan het materiaal verbranden. Bijvoorbeeld: je wilt een gemelamineerde spaanplaat van 20 mm met een 165 mm invalzaag gaan zagen. Kies dan voor het 165 mm zaagblad met 48 tanden geschikt voor de invalzaag. Er zitten dan precies genoeg tanden in het materiaal voor een fijne afwerking en niet teveel om te voorkomen dat het materiaal verbrand.

Stel de machine goed op diepte in

Stel de machine zo op diepte in dat de tanden van het zaagblad ongeveer 2-3 mm onder het materiaal uitsteken. Bij een tafelzaag is dat dan boven het materiaal. Op die manier krijg je een mooie zuivere zaagsnede. Bovendien zaagt het een stuk veiliger.

Gebruik bij cirkelzagen altijd een geleider

Gebruik bij cirkelzagen altijd een breedtegeleider, langsgeleider of bij voorkeur een geleiderail. Zo werk je nauwkeuriger en veiliger. OP die manier zorg je ervoor dat je altijd volledig recht blijft zagen en voorkomt terugslag.

TIPS OM VEILG TE WERKEN MET EEN CIRKELZAAG

Wanneer je met de cirkelzaag gaat werken is het allerbelangrijkste deze te bedienen met beide handen. Mocht er toch om wat voor reden dan ook terugslag optreden, dan heb je de machine goed vast en voorkom je onnodige letsel.

Stel de cirkelzaag goed op diepte in. Een klein stukje van de tanden dient onder het werkstuk uit te komen. Zorg er voor dat het werkstuk goed ondersteund is. Zet het bij voorkeur vast met bijvoorbeeld klemmen. Om terugslag te voorkomen ondersteun je het werkstuk dicht bij de zaagsnede. Gebruik bij langszagen altijd een breedtegeleider of langsgeleider.
Een breedtegeleider is het hulpstuk dat standaard bij de machine wordt geleverd. Een langsgeleider kun je zelf maken door bijvoorbeeld een aluminium rij vast te klemmen op het werkstuk en deze te gebruiken als aanslag

Gebruik altijd zaagbladen met het juiste asgat of met reducering voor de cirkelzaag. Zo voorkom je dat het blad gaat slingerenen je de controle over de machine verliest.

Ga niet in een rechte lijn maar zijwaartse versprongen van het zaagblad achter de machine staan. Nogmaals, bedien de machine met beide handen zodat je bij eventuele terugslag de machine goed kunt opvangen

Wanneer het zaagblad vastloopt of wanneer je om een of andere reden het zagen onderbreekt, laat dan de aan/uit schakelaar los en houdt de machine stil in het materiaal totdat het zaagblad stilstaat. Haal nooit de machine uit de materiaal terwijl het zaagblad nog draait. Dan kan namelijk terugslag optreden.

Gebruik altijd een onbeschadigd en scherp blad. Dwing de cirkelzaag nooit. Duw de cirkelzaag vooruit met een snelheid waarbij het zaagblad niet vertraagd. Dit voorkomt ook warmte op de tanden van het blad, dan blijft het blad langer scherp.

Dit is maar een del van de gebruiksvoorschriften die in de gebruiksaanwijzing staan. Ons advies is om de gebruiksaanwijzing van jouw zaag goed door te nemen voor dat je gaat werken.

Het juiste zaagblad kiezen voor een cirkelzaag

Bij deze zaagbladen staat de tand scherper dan bijvoorbeeld bij zaagbladen voor een afkortzaag. Dat wordt gedaan zodat tijdens het zagen de tand het te zagen materiaal naar de zool van de cirkelzaag wordt geduwd. En dat is belangrijk voor de veiligheid. Zou een tand niet scherp genoeg staan dan duwt deze de machine naar achteren en uit het te zagen materiaal.

In onderstaand  voorbeeld wordt een cirkelzaag gebruikt met een 190 mm zaagblad en een maximale zaagcapaciteit van 67 mm:

Stel altijd de diepte zo in dat de tanden van het zaagblad ongeveer twee tot drie millimeter onder het werkstuk uitsteken.

Voorbeeld: je gaat een vuren balk van 63 mm afkorten met een 12 tanden zaagblad. Door de machine goed op diepte in te stellen zitten er ook bij een 12 tanden zaagblad minimaal drie tanden in het materiaal. De zaagsnede is snel en grof. Wil je een zuiverder zaagsnede, dan kun je bijvoorbeeld een 24 tanden zaagblad gebruiken. Die combinatie zaagt iets minder snel maar geeft wel een fijne afwerking. 

Wil je een meranti balk van 55 mm afkorten? Je kunt dit met het 24 tanden zaagblad doen. Deze combinatie zaagt snel, maar in tegenstelling tot de vuren balk heeft het een iets grovere afwerking. Om een zuiverdere afwerking te krijgen kun je dan een 40 tanden zaagblad gebruiken. Wederom iets minder snel, maar wel een mooie afwerking.

Het juiste zaagblad kiezen voor de afkortzaag.

Bij deze bladen staat de tand minder scherp geplaatst. Daardoor duwt het zaagblad het te zagen materiaal naar beneden en naar achteren in de richting van de tafel en achteraanslag. Dat is gedaan voor de veiligheid. Zou de tand scherp geplaatst zijn dan trekt het zaagblad het te zagen materiaal omhoog waardoor een onveilige situatie ontstaat.

In dit voorbeeld maken we gebruik van een afkortzaag met een 190 mm zaagblad en een maximale zaagcapaciteit van 52 mm. 

Je kunt bijvoorbeeld een vuren balk van 42 mm afkorten met een 24 tanden zaagblad. Zorg dat er minimaal drie tanden in het materiaal zitten. Dit zaagblad zal de balk snel maar grof afkorten. Als het om een vuren balk voor constructie gaat is het ook niet zo erg dat deze grof wordt afgekort. Maar wil je zuiverdere zaagsnede maken dan kun je beter een blad met 48 tanden gebruiken. Voor een zeer zuivere zaagsnede gebruik je blad met 72 tanden. 

Voor een Meranti balk van 55 mm geldt hetzelfde: met het 24 tanden zaagblad krijg je een snelle zaagsnede. De afwerking is minder grof dan bij vurenhout omdat de nerf fijner is.

Maar uiteraard kun je kiezen voor een 48 tanden blad of een 72 tanden zaagblad. Deze laatste geeft een zeer zuivere afwerking.

Wil je laminaat zagen? We gebruiken in dit voorbeeld laminaat van 9,5 millimeter dik. We adviseren het gebruik van het 72 tanden zaagblad. Natuurlijk let je er op dat er drie tanden in het materiaal zichtbaar zijn. Is dat niet zo, dan moet je de machine op diepte in stellen totdat je minimaal drie tanden in het materiaal heb. Door het zaagblad omhoog te brengen kan je niet tot voorbij de achteraanslag zagen. Je moet dan de achteraanslag naar voren brengen door een extra aanslag aan te brengen. Dan kan je het laminaat volledig door zagen. Met het 72 tanden zaagblad krijg je op deze manier een zuivere zaagsnede.

Zaagbladen voor een invalzaag

Omdat een invalzaag blind in het materiaal kan zagen moet de tand minder scherp staan zodat deze gelijk begint te snijden. Als de tand te scherp staat zou deze de invalzaag naar achteren duwen en dat is niet veilig. Let bij de keuze van het zaagblad wel goed op het aantal tanden. Een 48 tanden invalzaagblad is perfect voor 20 mm plaatmateriaal. Een 28 tanden invalzaagblad is zeer geschikt voor dikker plaatmateriaal tot 56 mm.

Zaagbladen voor een tafelzaag

Deze zaagbladen zijn wat betreft de tandhoek nagenoeg gelijk aan een zaagblad voor een cirkelzaag. Een tafelzaag is immers een cirkelzaag op zijn kop. Maar omdat je op een tafelzaag vaak hout overlangs (schulpen) zaagt is het blad wat betreft soort tand daarop aangepast. Ook zijn de tanden en het standblad van deze zaagbladen dikker voor extra stevigheid. Plaats nooit een zaagblad voor een afkortzaag op een tafelzaag. Omdat de tanden van een zaagblad voor op een afkortzaag minder scherp staan zouden deze zaagbladen het materiaal naar je toe duwen. De machine zal dan ver in toeren zakken en mogelijk de motor verbranden. Mogelijk kunnen deze zaagbladen het materiaal ook omhoog duwen met alle gevolgen van dien.

Bron: Makita
Deel dit artikel: