De Bouwmaat Bouwburger

Deel dit artikel:

De Week van de Echte Vakman is er speciaal voor jou, onze vakman. Een vakman die zijn vak verstaat en er alles voor over heeft om de klus te klaren. Die vakman moet goed eten voor de benodigde energie. En daarom heeft  Bouwmaat een lekkere Bouwmaat Bouwburger laten ontwikkelen door Traiteur Slagerij De Goeij uit Vianen. Een heerlijk gekruide hamburger met een speciale zout zure topping.

Natuurlijk willen we je dit lekkers niet onthouden, dus daarom hieronder het recept én instructies voor het klaarmaken van het gehakt, grillen van het vlees en samenstellen van de burger. Eet smakelijk!!

Let op: het recept is voor ongeveer 18 hamburgers, dus vergeet niet je vrienden en/of collega’s uit te nodigen (of de boel door te rekenen naar minder burgers)

Bouwmaat Bouwburger

Ingrediënten
2,5 kilo rundergehakt, 1 maal gemalen, 80/20 dus 80%, vlees 20% vet
5 gram gerookte zwarte peper gemalen
2 gram kruidnagel poeder
2 gram piment poeder
4 gram knoflook poeder
8 gram maanzaad
5 eetlepels ketchup
Hamburgerbroodjes
Zoet zure augurken blokjes
Tomaten
Mayonaise
Ketchup

Bereiding van de burger

Weeg alle kruiden en specerijen af volgens het recept. Voeg dit nu toe aan het gehakt samen met de ketchup.
Kneed alles goed door en maak ballen van het gehakt van ongeveer 130 gram. Kneed de ballen nog goed door en vorm ze nu tot burgers. Hoe gelijkmatiger ze zijn hoe mooier ze bakken.
Zorg voor een bbq op 200 graden, met directe hittebron. Grill de burgers per kant ongeveer 3 minuten. Grill het broodje even aan.
Smeer nu de onderste helft in met mayonaise. Strooi hier wat augurkenblokjes op en daarop 3 plakken tomaat en dan de zoet zure pastinaak/knolselderij.
Plaats daarop de burger en werk deze vervolgens af met een lekkere dot ketchup.

Bouwmaat zoet zuur topping

Ingrediënten
1 liter azijn
1 kilo suiker Kerriepoeder
3 pastinaken of 1 knolselderij in plakjes

Bereiding van het zoet zuur
Het zoet zuur kan je al 2 dagen van tevoren klaar maken en in de koelkast bewaren.
Meng de azijn met de suiker en voeg wat kerriepoeder toe of een ander specerij zoals bijvoorbeeld kruidnagel of de kruidenmix doblo van Verstegen.
Breng dit aan de kook.
Snij de pastinaak of knolselderij in mooie dunne plakjes en voeg dit toe aan het zoet zure mengsel.
Zet het vuur uit en laat rustig afkoelen. Schep over in een wekpot of in bakjes en plaats in de koeling. Dit is 1 maand houdbaar.

Deel dit artikel: