MateriaalMateriaal en gereedschap

Houtreparatie naar een hoger niveau met Polyfilla Pro

Deel dit artikel:

Polyfilla Pro ontwikkelt al meer dan 60 jaar vul- en egaliseermiddelen voor professionals in de bouw. Met hun oplossingen geven ze bouwers de juiste spullen in handen om onder andere snel en langdurig houtrot te herstellen. “We willen houtreparatie naar een hoger niveau brengen”, aldus Erik Verboom (Commercieel Manager Polyfilla Pro Nederland). Hierbij spelen naast de producten ook trainingen en vakavonden bij Bouwmaat een rol.

Polyfilla Pro is een bekend merk onder schilders en andere professionals. Het merk heeft diverse oplossingen voor het vullen, repareren en egaliseren van scheuren en gaten op steenachtige ondergronden. Daarnaast ken je Polyfilla Pro natuurlijk van hun houtreparatieproducten. Erik: “Dat is de laatste jaren steeds populairder geworden. Op het gebied van houtreparatie hebben we grofweg twee lijnen. Producten met urethaan acrylaat als bindmiddel en producten met epoxy als bindmiddel. De eerstgenoemde is H317-vrij. Dat is uniek in de markt en zorgt ervoor dat professionals met een epoxy-allergie toch hun werk kunnen doen. Daarnaast is de epoxylijn sinds ongeveer een jaar volledig geoptimaliseerd naar een zeer hoog niveau.”

Innovatie: snelle voorbehandeling

Polyfilla Pro heeft een sterke focus op innovatie. “We doen veel onderzoek naar de wensen van professionals. Het blijkt onder andere dat ze de voorbehandeling zeer belangrijk vinden, maar ook weer snel door willen. Dat nemen we mee in onze productontwikkeling en zie je onder andere terug in de zeer sneldrogende Polyfilla Pro W325 2K. Deze houtreparatieplamuur is bovendien makkelijk te schuren, wat ook weer de snelheid bevordert.”

De voordelen van houtreparatie

Wanneer zet je de houtreparatieproducten van Polyfilla Pro dan in? “Als je kozijnen of deuren tegenkomt met houtrot die nog wel te repareren zijn. Met de diverse Polyfilla Pro producten kun je dit langdurig en naadloos doen. Doe je dit juist, dan gaat de reparatie weer tien jaren mee tot de volgende schilderbeurt.”

Houtreparatie heeft volgens Erik vele voordelen. “Nog te vaak wordt te snel besloten om het hele kozijn te vervangen. Reparatie is vaak nog heel goed mogelijk. Dat is allereerst goedkoper voor je klant maar ook beter voor het milieu. Er worden geen bomen voor gekapt. Daarnaast is het ook gewoon sneller. In 90% van de gevallen hoef je niet binnen te zijn. De meeste reparaties gebeuren aan de buitenkant, voor de glaslijn. Het glas hoeft er niet uit, alles blijft intact. Dat is zeker in de winter fijn. Bovendien vinden sommige consumenten het fijn als de vakman niet binnen hoeft te zijn.”

Polyfilla Pro W325 2K: snel zonder primer

Erik benoemt een aantal oplossingen waarmee Polyfilla Pro de professionele bouwer bedient. “Een uniek product is de al eerdergenoemde Polyfilla Pro W325 2K. Je gebruikt deze houtreparatiepasta voor het repareren van alle beschadigingen, laminaten (inzetstukken) en verbindingen tot 1 cm. Het gaat dus om kleine reparaties. Bijzonder aan deze pasta is dat je hem zonder primer aan kan brengen. Het is ook het enige product in de markt voor verbindingen die al na een half uur droog is met een KOMO-keurmerk. Overigens goed om te weten, alle houtreparatieproducten voldoen aan dit keurmerk.”

W320 en W330: goed stel voor grote reparaties

Voor de wat grotere reparaties pak je de Polyfilla Pro W330 2K. “Dit is een houtreparatiepasta voor grote gaten in hout, houtrot en deelvervangingen. Deze pasta is ook geschikt voor lamineren. Hij is onder andere uitstekend te moduleren en is al na vier uur overschilderbaar. Bij grote reparaties pas je altijd eerst een primer toe. Dat is met name belangrijk voor het kopse hout. Hiervoor gebruik je de Polyfilla Pro W320 2K houtprimer. Dit is een uitstekende hechtlaag voor de houtreparatie W330 2K, je heft de zuiging op en creëert er een mooie aanbrandlaag mee.”

Houtreparatie, een mooi vak

Het goed en langdurig repareren van hout is vakmanschap. Ondanks dat de producten van Polyfilla Pro het je zo makkelijk mogelijk maken, zijn er zaken waar je op moet letten. “Daarom bieden we trainingen aan. Dit gaat van een basiscursus tot en met een opzichtersopleiding. Zo leren we de bouwers van Nederland de kneepjes van dit mooie vak. Samen brengen we houtreparatie naar een hoger niveau.”

Lees over Polyfilla op de vakavond Buiten Schilderen bij Bouwmaat

SIKKENS GARANTIEKOZIJN

Vraag ook eens naar de mogelijkheden van het Sikkens Garantiekozijn (gericht op woningbouwprojecten) en Polyfilla Pro Plus Kozijn. Deze concepten staan voor langdurige houtreparatie (tot 30 jaar!) op basis van Polyfilla Pro Durodeen.

Deel dit artikel: