MateriaalMateriaal en gereedschap

Wat zijn kenmerken van goed tuinhout?

Deel dit artikel:

Je bouwt er schuurtjes, tuinhuisjes, schuttingen, tuinmeubels en overkappingen mee. Met tuinhout! Het is er in vele soorten en maten. En het materiaal dat je daarvoor gebruikt, wordt steeds mooier en beter. Goed, trendy, eigentijds tuinhout vind je bij ons. Bij Bouwmaat, jouw maat in de bouw. We helpen je bij de juiste keuzes te maken als het om tuinhout gaat. Voor je tot je aanschaf overgaat, zetten wij de belangrijkste punten nog eens op een rij.

Tuinhout kopen, hoe en wat?

Natuurlijk moet tuinhout aan een aantal eisen voldoen. Zo moet het tegen een stootje kunnen. Want wat je buiten bouwt, is onderhevig aan alle soorten weersomstandigheden. Weer en wind hebben hoe dan ook invloed op het hout. Toch moet tuinhout de meeste weersinvloeden voor een flink aantal jaren doorstaan. Daarnaast moet tuinhout tegen een bepaalde mate van vocht kunnen. Bij Bouwmaat houden we rekening met deze aspecten. Daarom kies je bij ons altijd uit een assortiment dat aan de beste eisen voldoet.

Welke houtsoorten?

Wanneer je denkt aan tuinbout, springt Douglashout eruit. Het is een geliefde houtsoort voor een diversiteit aan constructies in de tuin. Daarnaast is steigerhout ook blijvend populair in de tuin. Dit type hout is geschikt om buiten te gebruiken en doorstaat weer en wind. Hieronder een aantal houtsoorten die je gebruikt als tuinhout:

  • Douglashout is een van de hardste Europese naaldhoutsoorten waarvan de nerf fijn tot matig grof is. Van nature is Douglashout heel duurzaam. Onbehandeld heeft het een levensduur van 10 tot 15 jaar. De kleur is van nature geel tot roodachtig roze. Wanneer je Douglashout onbehandeld als tuinhout gebruikt, vergrijst het op den duur. Wil je deze vergrijzing voorkomen, zorg dan voor een beits of impregneer. Een mooie eigenschap van deze houtsoort is dat het steeds harder wordt naarmate het droogt. Douglashout wordt duurzaam geteeld en heeft vrijwel altijd een keurmerk.
  • Steigerhout is een verzamelnaam voor diverse soorten hout die zijn gebruikt als steigerplanken in de bouw. Waar ze vroeger in een container belandden of opnieuw in de bouw werden gebruikt, is het tegenwoordig een populaire soort bouwmateriaal geworden. Ook als tuinhout is het bijzonder in trek. De planken zijn doorgaans van een goedkope houtsoort. Tegenwoordig heb je door de populariteit ook steigerhout dat vergrijsd wordt geproduceerd. Steigerhout is ruw, het is niet geschaafd en heeft veel splinters. Steigerhout is licht van gewicht en daardoor handzaam bij verwerking. Wanneer je steigerhout als tuinhout gebruikt, verleng je de levensduur door een beits of olie toe te passen.
  • WPC staat voor Wood Polymer Composite. WPC bestaat uit de helft uit houtstof. Dit stof komt onder meer vrij bij het maken van FSC parkethout. Het andere gedeelte bestaat uit gerecycled High Density Poly Ethyleen. Voor de stevigheid van WPC ‘hout’ en kleurvastheid zijn bindingsmiddelen, kleurpigmenten en UV-stabilisatoren gebruikt. Deze samenstelling zorgt voor een duurzaam, stabiel, kleurvast en onderhoudsvrij product. Het lichtgewicht van WPC-composiet maakt dit product populair als terrasdelen voor balkons en tuinplanken voor schuttingen op dakterrassen.
  • Hardhout is oersterk en doorgaans goed bewerkbaar. Belangrijk is dat je kiest voor hardhout dat duurzaam is geteeld en is voorzien van de juiste keurmerken.

Gecertificeerd tuinhout kopen

Bij Bouwmaat vinden we het milieu belangrijk. Dat blijkt onder meer uit feit dat we verantwoorde keuzes maken. Het tuinhout dat we bij Bouwmaat verkopen, is FSC®- en PEFC™-gecertificeerd hout. Deze internationale keurmerken garanderen dat hout- en papierproducten afkomstig zijn uit een duurzaam beheerd bos. Ons FSC® en PEFC™ gecertificeerd tuinhout is herkenbaar aan de omschrijving van het hout. Daarnaast staat de kenmerken soms zichtbaar op het tuinhout. De aanduiding vind je veelal ook terug op je factuur. Wanneer je hout koopt met een PEFC™ en FSC® keurmerk:

  • Houd je het bos wereldwijd in stand.
  • Bescherm je ecologisch waardevolle gebieden.
  • Zorg je ervoor dat de rechten en het welzijn van arbeiders in het bos en in de handelsketen worden beschermd.
  • Zorg je ervoor dat er rekening wordt gehouden met de rechten van (inheemse) lokale bevolking in de buurt van bos.
  • Betekent dat er een verbod is nageleefd op het gebruik van gevaarlijke chemicaliën en genetisch gemodificeerde organismen in het bosbeheer.

Afwerkingsmateriaal

Naast diverse varianten tuinhout ben je in onze webshop of in één van onze vestigingen aan het juiste adres voor afdeklijsten, bevestigingsclips, in hoogte verstelbare paalhouders en diverse soorten hang- en sluitwerk. Ook voor advies en beitsen, lakken en oliën ben je bij Bouwmaat aan het juiste adres. Bekijk ons ruime assortiment online of kom langs in een van onze vestigingen.

Deel dit artikel: