MateriaalMateriaal en gereedschap

LED-verlichting: alles wat je moet weten

Deel dit artikel:

Om je klus compleet te maken kom je vast en zeker wel eens in aanraking met de vraag naar verlichting. In dit geval is LED-verlichting het meest voor de hand liggend. Een LED-lamp is energiezuinig en dat scheelt op de lange termijn ook nog eens geld voor je klant. Daarom is het goed om alle ins en outs over deze soort verlichting paraat te hebben. Alles wat je moet weten lees je in dit artikel.

Wat is LED

Maar wat is LED-verlichting nu precies? LED staat voor Light Emitting Diode. Een diode is een elektrisch component met twee elektronen waar elektriciteit doorheen stroomt. Doordat deze elektronen constante bewegingen maken in het halfgeleidermateriaal ontstaat er licht.

Voordelen LED-verlichting

Wat zijn de voordelen van LED-verlichting? De aanschafprijs van een LED-lamp ligt iets hoger dan van een gloeilamp of halogeenlamp. Dit verdien je wel terug doordat hij erg energiezuinig is. Als je een gloeilamp of halogeenlamp vervangt door een LED-lamp bespaar je ongeveer €10 per lamp, per jaar. Dat kan dus aardig oplopen. Bovendien hebben LED-lampen een langere levensduur en worden ze niet zo warm waardoor ze minder brandgevaarlijk zijn én minder warmte aan de omgeving afgeven. Zo wordt een woonkamer in de zomermaanden niet onnodig verwarmd.

Een ander handig bijkomend voordeel is dat een LED-lamp direct aan gaat. Je hoeft dus niet te wachten tot hij op volle kracht schijnt. De lichtkleuren kunnen ook steeds beter behouden worden. Als één spotje uit een reeks een aantal jaren geleden kapot ging, was het erg moeilijk om een nieuw spotje te vinden in exact dezelfde kleur. Deze kleurverschillen zijn met LED-verlichting nu zo minimaal dat je dat niet meer ziet. Zo zie je maar dat LED-verlichting een heleboel voordelen heeft voor jouw klant!

Lumen vs Watt

Om de lichthoeveelheid uit te drukken maakten we voor gloeilampen gebruik van watt. Voor LED-lampen doen we dit in lumen. Om het nog wel herkenbaar te maken, staat op de verpakking nog steeds een indicatie van het aantal watt. Met dit schema krijg je hier een beeld bij. Een handig weetje: als je het aantal lumen deelt door het aantal watt kun je zien hoe energiezuinig een lamp is! 


Lichtbron

200-300
lumen

300-500
lumen

500-700
lumen

700-1000
lumen

1000-1250
lumen

1250-2000
lumen

Gloeilamp

25-30W

40W

60W

75W

120W

150-250W

Halogeen

18-25W

35W

50W

65W

100W

125W

Spaarlamp

5-6W

8W

11W

15W

20W

20-33W

TL/PL-lamp

4-5W

7W

9W

11W

15W

20-30W

LED-lamp

3W

4-5W

6W

8W

12W

18-20W

CDM-lamp






15-22W

Kies de juiste dimmer

Bij het plaatsen van LED-verlichting moet je opletten of de dimmer geschikt is voor de lamp. De juiste match vinden tussen dimmer en lamp is namelijk niet eenvoudig. Niet alle LED-lampen zijn dimbaar en als ze dat wel zijn, heb je daar meestal een speciale dimmer voor nodig.
Wanneer je een traditionele (fase-aansnijding) dimmer voor gloeilampen gebruikt in combinatie met een LED-lamp, bestaat de kans dat de lamp gaat knipperen, zoemen, trillen of zelfs kapot gaat. Dat komt omdat oudere dimmers vaak een vrij hoog minimumvermogen (80 watt) nodig hebben om te kunnen dimmen en veel LED-lampen halen dit niet. Maak bij het aansluiten van LED dus gebruik van een speciale LED-dimmer (fase-afsnijding). Deze dimt op een speciale manier die geschikt is voor de LED-lamp en daarnaast dimt deze vanaf een lagere wattage. Een andere optie is om een universele dimmer te gebruiken. Deze is geschikt voor zowel LED- als gloeilampen en halogeenlampen.

Color Rendering Index (CRI)

Voor jou als professional is het belangrijk om rekening te houden met de CRI van een LED-lamp. Met name bij installaties voor kantoren of werkplekken. De CRI loopt op een schaal van 0 tot 100 procent. De index geeft de kleurechtheid van licht aan. Dat betekent: hoe nauwkeurig een lichtbron kleuren weergeeft in vergelijking tot daglicht. Voor de professionele markt moet de kleurechtheid boven de 92% liggen. Op een werkplek van bijvoorbeeld winkeliers, architecten of tekenaars moet het licht van deze kwaliteit zijn zodat zij hun werk goed kunnen verrichten. Ook nu er steeds vaker thuisgewerkt wordt, is het fijn voor je klant als je hier op let.

International Protection rating

Verlichting kan nog wel eens in aanraking komen met vocht en/of stof en dat komt het niet ten goede. Om te bepalen of een lamp geschikt is voor de plek waar je hem wilt gebruiken, kijk je naar de IP-waarde. IP staat voor International Protection rating. Hierbij zegt het eerste cijfer iets over de mate van bescherming tegen vaste stoffen en het tweede cijfer tegen vocht en water. Op basis van dit cijfer bepaal je of een lamp geschikt is voor een bepaalde situatie. Een badkamer of tuin zijn bijvoorbeeld ruwweg op te delen in een aantal zones. Voor een ‘gewone’ kamer binnen in huis is een lamp met de waarde IP20 meestal voldoende.

Welke fitting kies je?

Dan zijn er ook nog verschillende fittingen voor LED-lampen waar je uit kunt kiezen. We lichten er vier uit.

E27

Dit is de meest voorkomende fitting. Het is een grote en ronde schroeffitting van 27 mm voor lampen in en rond het huis.

E14

Dit wordt de kleine fitting genoemd. Deze schroeffitting van 14 mm wordt gebruikt voor schemerlampen en spotjes.

GU10

Dit is een fitting voor spotjes en heeft een bajonetsluiting. De fitting heeft twee pennen, deze plug je in de spot en dan draai je hem een kwartslag zodat hij vastzit.

GU5.3

Ook deze fitting is voor spotjes. Voornamelijk voor de badkamer, keuken of buitenshuis. De fitting heeft twee dunne pinnetjes. Deze plug je in de spot en hij werkt.

Bluetooth en wifi

De komende jaren zul je steeds meer zien dat LED-verlichting intelligent wordt gemaakt. Zo is er bijvoorbeeld geen dimmer meer nodig, omdat je de lichtstand kunt bedienen door middel van bluetooth of wifi. Zo kan je vanaf de bank een app openen waarmee je de lampen in de woonkamer makkelijk bedient. Dat betekent lampen aan- en uitzetten en dimmen vanuit je luie stoel, ideaal! Op dit moment is dit volop in ontwikkeling. De verbinding tussen lampen en bluetooth of wifi zal steeds stabieler en beter worden. Ook prijstechnisch wordt deze luxe aansturing de komende jaren interessanter dankzij de ontwikkeling. Maar de traditionele schakelaar zal natuurlijk niet zomaar verdwijnen.

Deel dit artikel: