Dakpannen kopen? Keramische en betonnen dakpannen. Ook sneldek.

Er zijn resultaten

DakpannenEen dakpan is een soort dakbedekking van gebakken klei of gevormd beton die geschikt is om op een hellend dak te worden toegepast. Dakpannen kunnen ook verticaal worden verwerkt, maar dan moeten ze goed verankerd worden. Op het dak wordt een latwerk aangebracht van panlatten op de maat van de pannen. Daar rusten de pannen op. De pannen vormen een aaneengesloten geheel. Doordat ze elkaar overlappen en veelal zijn voorzien van kop- en zijsluitingen is het geheel waterdicht en windvast.

Dakpannen kopen

Ben je voor een klus op zoek naar dakpannen? Wil je weten waar je dakpannen kunt kopen? Bij Bouwmaat kun je dakpannen online kopen. Maar natuurlijk kun je ook voor het kopen en bestellen van dakpannen terecht in de vestiging. Bij Bouwmaat kun je terecht voor een geheel nieuw hellend dak. Van de gordingen, de dakisolatie tot aan de dakpannen, je kunt het allemaal op de website terug vinden en direct bestellen. Ook kun je uiteraard in de vestiging terecht voor een brede keuze en bestelbaar assortiment. De dakpannen die we aanbieden zijn goed geprijsd en gegarandeerd A-keus dakpannen. Bij een standaard pannendak heb je meestal ook bijpannen als nokvorsten, gevelpannen en begin- en eindvorsten nodig. Deze kun je ook in ons assortiment terug vinden. Net als panlatten, bevestigingsmaterialen en dakfolies.

Bekijk het assortiment toebehoren dakpannen >

Soorten dakpannen

Keramisch: Keramische dakpannen zijn gemaakt van oude zeeklei en rivierklei. Keramische dakpannen zijn wat duurder dan betonpannen. Vaak worden ze mooier en sierlijker gevonden en ze zijn tevens wat gladder waardoor je minder last hebt van vuil en mos. Beton: Betonnen dakpannen zijn wat voordeliger dan keramische dakpannen en vaak ook groter van formaat. De pannen kennen minder breuk dan keramiek doordat beton wat sterker is. Door het grotere formaat gaat het leggen van de dakpannen relatief snel. Als het bovenste deel van een dakpan vlak is spreekt men van vlakke of platte dakpannen. Is het gegolfd dan spreekt men van holle dakpannen. Zowel keramische als betonnen dakpannen zijn verkrijgbaar in een sneldek variant. Deze pannen zijn groter van formaat waardoor je met minder pannen een groter oppervlak kunt bedekken.

Speciale dakpannen

 • Nokpan of nokvorst
  Een nokpan, dakvorst of nokvorst is een speciaal gevormde dakpan die de nok of hoekkeper in een pannendak afdekt. Nokpannen komen in diverse vormen, kleuren en afmetingen voor, passend bij het type pan waar het dak mee gedekt is. De meest gebruikte nokpan is de 'gewone halfronde nokvorst'. Nokvorsten zijn zo gemaakt dat ze, door elkaar te overlappen, als het ware een beetje in elkaar haken. Door een spijkergat in de nokpan kan deze met een noknagel op de ruiter worden vastgezet. Dit voorkomt afwaaien bij storm.
 • Hoek- of gevelpan
  Dit is de pan die aan het einde van het dak, bij de gevel, komt te liggen. Het is een gewone pan met aan de kant van de gevel een recht deel dat over de gevel naar beneden loopt. Er zijn zowel 'rechter' als 'linker' gevelpannen.
 • Hoeknokpan of eindvorst
  De laatste nokpan in het rijtje boven op het dak, die ook een deel van de zijgevel moet overlappen. Broekstuk nokpan Een broekstuk-nokpan plaats je waar diverse schuine dakvlakken van een kap bij elkaar komen. Vaak komen hier drie ruiters samen op een punt. De nokvorst die dit punt moet kunnen bedekken, heeft dus drie richtingen, zodat de aansluitende nokvorsten kunnen aansluiten.
 • Ventilatiepan
  Een dak kun je stormbestendig maken met ventilatiepannen. Daarnaast zorg je met een ventilatiepan voor goede ventilatie. Daardoor voorkom je een rotte dakconstructie. Je kunt een ventilatiepan ook in sneldek variant krijgen.

Afmeting dakpan

De afmetingen van een dakpan zijn afhankelijk van het type dakpan dat je kiest. Bouwmaat heeft verschillende breedte- en lengtematen in het assortiment. Dus voor iedere maat dakpan kun je bij Bouwmaat terecht.

Kleuren en afwerking dakpannen

Dakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. De kleur is onder andere afhankelijk van het basismateriaal en de afwerking. De meest voorkomende dakpannen zijn rode dakpannen en zwarte dakpannen. Dus zoek je zwarte keramische dakpannen of Lafarge dakpannen rood (Monier) dan ben je bij Bouwmaat aan het juiste adres.

 • Natuurlijke kleur
  Het ijzeroxide in de klei geeft de pan na het bakken haar prachtige natuurrode kleur.
 • Engoberen
  Engoberen is het vastbakken van een fijne, dunne, matte, aardachtige deklaag, op kleur gebracht door bijmenging van ijzeroxide. Er zijn rode, zwarte en vooral bruine engobes.
 • Patineren
  Om nieuwe keramische dakpannen een historische uitstraling mee te geven, kan het oppervlak ervan voorzien worden van een speciale afwerkingslaag. Bij deze techniek wordt keramisch materiaal in verschillende kleurnuanceringen in het oppervlak meegebakken. Dat levert onder meer de geschakeerde kleurstellingen oud rood en oud blauw op.
 • Smoren
  Het afsluiten van de luchttoevoer en toevoeging van stikstof in de slotfase van het stookproces kleurt het ijzeroxide in de klei of in de engobe van de opper­vlaktelaag blauwzwart. Dit proces werd in vroeger eeuwen gebruikt om de kleur van natuursteenleien na te maken en levert de vermaarde blauw gesmoorde dakpannen op.
 • Verglazen
  Glazuur is een fijne, dunne, matte of glanzende glasdeklaag, vastgebak­ken op de keramische ondergrond. Door het toevoegen van metaaloxiden aan het glas is een groot scala van heldere en gedempte kleuren: matzwart verglaasd, glanzend zwart, glanzend lichtbruin, glanzend bruin, glanzend extra donkerbruin, glanzend blauw, glanzend paars, glanzend wijnrood verglaasd, etc.