MateriaalMateriaal en gereedschap

Een 100% water- en luchtdichte afdichting met Griffon HBS-200® liquid rubber

Deel dit artikel:

Naden, kieren, scheuren en doorvoeren kun je met Griffon HBS-200® Liquid Rubber eenvoudig en 100% water- en luchtdicht afdichten. De universele coating laat geen water, vocht en chemicaliën door en is zowel binnen als buiten toe te passen. Het product is zeer flexibel en uit testen conform EN 1297 is gebleken dat de verwachte levensduur 20 jaar is. Griffon HBS-200® Liquid Rubber is beschikbaar in emmer en in koker. Zo kun je voor elke klus het juiste hoeveelheid meenemen.

Indrukwekkende specificaties

HBS-200® Liquid Rubber is een veelzijdige coating. Het materiaal heeft een enorm hoge, blijvende elasticiteit van tot wel 900% van de originele afmetingen. Het krimpt altijd weer tot het oorspronkelijk formaat. Opvallend is dat HBS-200® Liquid Rubber opgewassen is tegen grote temperatuursveranderingen tussen -40°C en +160°C. De coating hecht daarbij op een grote verscheidenheid aan ondergronden, zoals beton, steen, hout, PVC, zink, bitumen, EPDM en metaal. Verder is het product weer-, UV- en zoutbestendig, niet giftig en vrij van oplosmiddelen. Het is bovendien overschilderbaar met zowel acryl- als alkydverf.

TIP

 1. Verwerk HBS-200® Liquid Rubber bij een temperatuur boven de 5°C
 2. Gebruik het niet bij regen of als er binnen 24 uur regen wordt verwacht
 3. Sluit de emmer direct na gebruik
 4. Bewaar het product vorstvrij
 5. Test de coating vooraf als je deze op EPDM gaat verwerken

Van nieuwe aanbouw tot badkamer

De coating van Griffon kan in vele situaties worden toegepast. Zo zijn met HBS-200® Liquid Rubber onder andere kozijnaansluitingen luchtdicht te maken. Hierbij is het handig om met de koker te werken. De aansluitingen tussen een lichtkoepel en het dak van een nieuwe aanbouw kun je met het product waterdicht maken. Daarbij is het voor de waterafdichting en bescherming van de constructie onder het maaiveld te gebruiken en kan het als bescherming tegen erosie en corrosie dienen. In een badkamer kun je met HBS-200® Liquid Rubber in combinatie met GeoTextile een waterdicht membraam rondom een douchedrain maken. Maar het kan ook toegepast worden als waterdichte laag onder het tegelwerk in de natte cel.

De verwerking is zeer eenvoudig.

 • Maak de oppervlakken eerst droog, schoon en stof- en vetvrij.
 • Schuur indien nodig het oppervlak op.
 • Roer het materiaal voor gebruik goed door, totdat er een homogene kleur ontstaat. Het is onverstandig om dit met een elektrische mixer uit te voeren.
 • Breng met behulp van een kwast, roller, trekker of spuitapparatuur een dikke laag HBS-200® Liquid Rubber aan en breng daarna meerdere lagen aan. Zorg hierbij voor een minimale laagdikte van 2 mm na droging. Het materiaal is stofdroog na ongeveer 3 uur en volledig uitgehard na 48 uur (afhankelijk van materiaal, de temperatuur, luchtvochtigheid en de opgebrachte hoeveelheid).

In combinatie met Griffon HBS-200® Geotextile

Voor het overbruggen van scheuren, kieren en naden en/of het sneller opbouwen van laagdikte kan in combinatie met GeoTextile gebruikt worden. Het is bijvoorbeeld toe te passen bij een buisdoorvoer in de fundering van een nieuwe aanbouw.

 • Knip allereerst een juiste vorm in het midden van de GeoTextile, zo past het makkelijker rondom de doorvoer.
 • Breng dan de eerste laag HBS-200® Liquid Rubber op de fundering aan.
 • Plaats de GeoTextile direct rondom de afvoer in de nog natte laag.
 • Druk goed aan en laat het GeoTextile de HBS-200® Liquid Rubber absorberen.
 • Strijk vervolgens direct af met een tweede laag HBS-200® Liquid Rubber. Ook hier moet de laagdikte na droging minimaal 2 mm zijn.

 

NOODREPARATIE

Gebruik voor een noodreparatie Griffon HBS-200® tape, bijvoorbeeld bij een scheur in een zinken dakgoot. De tape heeft een hoge kleefkracht en is direct water- en regenbestendig. Voor duurzame, langdurige afdichting en scheuren kan de tape ook in combinatie met HBS-200® Liquid Rubber toegepast worden. De tape hecht op verschillende ondergronden zoals steen, metaal en bitumen.

Deel dit artikel: