InspiratieOver Bouwmaat

Gered Gereedschap: oud gereedschap krijgt nieuw leven in Afrika

Deel dit artikel:

Een botte zaag of een kapotte boormachine, ze verdwijnen meestal bij het afval. Terwijl vakmensen en technische leerlingen in Afrika er, na een opknapbeurt, vaak nog veel aan hebben. Gered Gereedschap geeft haperende machines een nieuw leven geeft zo mensen in ontwikkelingslanden een kans op een bestaan als bijvoorbeeld timmerman. Vanaf ongeveer het tweede kwartaal van 2022 vind je in iedere Bouwmaat-vestiging een inleverpunt. Momenteel loopt er een pilot in Hoofddorp, Apeldoorn, Enschede en Rotterdam, daar kan je dus nu al terecht!

Dóór vakmensen, vóór vakmensen. Peter Schmidt van Gered Gereedschap legt uit waarom.

Goed gereedschap is het halve werk

“Iedere techneut weet het”, steekt Peter van wal: “Tijdens je eerste praktijkles denk je bij jezelf, hoe krijg ik dit ooit onder de knie? Als je een paar jaar verder bent en je hebt meer ervaring, dan gaat het allemaal een stuk makkelijker.” Peter haalt er een bekend spreekwoord bij: goed gereedschap is het halve werk. “Het klinkt misschien wat afgezaagd, maar zo is het wel. Het geldt voor zowel vakmensen in Nederland als techneuten in Afrika. Zonder gereedschap, kennis en kunde kun je je vak niet uitoefenen. De basis moet op orde zijn.” Daar zorgt Gered Gereedschap al bijna 40 jaar voor. Voor een groot deel door opgeknapt gereedschap naar ontwikkelingslanden te sturen, maar ook met kennis en kunde. Met deze projecten en het geredde gereedschap zijn al 1.300 organisaties ‘gered’ en 75.000 werkplekken gecreëerd.

Bouwmaat helpt mee

Sinds kort helpt Bouwmaat een handje mee. “Niet alleen door oud gereedschap in te zamelen, maar ook door per verkocht gereedschap in november een euro te doneren aan de stichting”, vertelt Peter. “Daarmee maken ze mogelijk dat wij ons werk kunnen doen. Dóór vakmensen, vóór vakmensen dus.” De samenwerking tussen Bouwmaat en Gered Gereedschap is ontzettend waardevol, vindt Peter. “Bouwmaat en Gered Gereedschap spreken dezelfde taal. We kennen deze technische wereld bovendien allebei als geen ander. Het opleiden van vakmensen en het verspreiden van kennis, ervaring, gereedschappen en middelen om het vak uit te oefenen liggen in het verlengde van alles wat Bouwmaat al doet. Daarom is onze samenwerking ook zo krachtig.”

HELP MEE INZAMELEN: BRENG JE OUDE GEREEDSCHAP NAAR BOUWMAAT

Doe ook mee! Kijk eens in je schuur of je berging of je nog gereedschap over hebt. En lever het in! Je kunt vanaf ongeveer het tweede kwartaal van 2022 terecht bij alle vestigingen van Bouwmaat in Nederland. Momenteel loopt er een pilot in Hoofddorp, Apeldoorn, Enschede en Rotterdam, daar kan je dus nu al terecht!

Daarnaast heeft Gered Gereedschap nog zo’n 400 andere inzamelpunten. Kijk voor een inzamelpunt bij jou in de buurt op: geredgereedschap.nl/inzamelpunten.

Praktische informatie zoals wat voor soort gereedschap we inzamelen vind je op de site van Gered Gereedschap: https://www.geredgereedschap.nl/waar-vind-je-ons/welk-gereedschap/

Leren, werken en ondernemen

Gered Gereedschap verzamelt dus niet alleen oud gereedschap in om het op te knappen, onder te verdelen in sets en per zeecontainer naar scholen en projecten in Afrika te sturen. “Leren, werken en ondernemen zijn onze pijlers”, legt Peter uit. Behalve materiaal draagt de stichting daarom ook kennis over. “En we helpen jongeren als ze van school afkomen tijdens die eerste stap op de arbeidsmarkt. Met een startersset of een microkrediet kunnen ze in elk geval een begin maken.” Omdat een gemiddelde timmerman in Oeganda per dag zo’n € 5,- verdient en een eenpersoonsset al snel € 400,- kost, zet Gered Gereedschap ook lokale verhuurwerkplaatsen op. “Want investeren in gereedschappen en machines kunnen ze vaak helemaal niet.”

Eindelijk komt er geld binnen

Corona heeft ook Gered Gereedschap geraakt. Nederlandse vrijwilligers konden de afgelopen anderhalf jaar niet zelf naar Afrika reizen om kennis en kunde te verspreiden. “Daarom proberen we zoveel mogelijk lokaal het vakonderwijs te versterken en dat te begeleiden vanuit hier.” Vlak voor de coronacrisis is Peter wel nog naar het continent gereisd. “Heel gaaf om te zien hoe mensen door een project van Gered Gereedschap aan het werk kunnen. Een timmerman in Kampala vertelde me heel blij over de verhuurwerkplaats daar. Eindelijk komt er geld binnen, gaan zijn kinderen naar school en kunnen ze eten kopen. Heel gaaf om dit soort verhalen te horen en te zien dat het werkt. Mooi dat we dat samen bereiken.” Peter gelooft dat je met simpele investeringen grote veranderingen teweeg kunt brengen. “Dat bewijst Gered Gereedschap maar. Wat we hier doen, is armoede met vakmanschap bestrijden.”

Meer informatie over Gered Gereedschap vind je op hun website.

 

Deel dit artikel: