Deel dit artikel:

Voor iedere klus is er een schuurmachine. Maar hoe weet je nu welke machine je moet gebruiken voor jouw klus? In dit artikel lees je alles over de excentrische schuurmachine.

Wat is een excentrische schuurmachine?

Een excentrische schuurmachine of roterende schuurmachine is een schuurmachine  met een ronde zool die geschikt is voor het fijnere schuurwerk. De machine maakt 2 bewegingen tegelijk: een ronddraaiende en een excentrische. Een excentrische beweging is meer in de vorm van een ellips. Hierdoor schuur je snel en netjes zonder cirkelvormige markeringen op je werk achter te laten. 

Met een excentrische schuurmachine werk je sneller en haal je meer materiaal weg dan met bijvoorbeeld een vlakschuurmachine. 

Een excentrische schuurmachine is handig als je een gebogen oppervlakte wilt schuren, maar ook prima te gebruiken wanneer je een groot, recht oppervlak wilt schuren. De ronde vorm maakt het wel lastig om in hoeken te komen. 

Waarom kiezen voor een excenterschuurmachine?

Waarom zou je kiezen voor een excentrische schuurmachine in plaats van een standaard schuurmachine? Door de combinatie van bewegingen krijg je nauwkeurige en mooiere resultaten. Vanwege de roterende schuurkop hoef je geen rekening te houden met de nerfrichting van je project. Deze machine is erg handig voor schuurklussen met een relatief grote oppervlakte zonder allerlei kantjes en randjes?  Ook voor metalen objecten zoals auto’s en boten zijn deze machines zeer geschikt.

Waar gebruik je een excentrische schuurmachine voor?

Een excentrische schuurmachine kan gebruiken voor onder andere het verwijderen van lak of verf, het egaal maken van hout en het verwijderen van roest. Daarnaast kan je de machine ook gebruiken voor polijsten. 

Hoe schuren met een excentrische schuurmachine?

De schuurmachine kun je het beste aanzetten voordat je deze op het oppervlakte neerzet. Plaats de machine vervolgens zachtjes op het oppervlak dat je wilt schuren. Laat de machine zelf het werk doen en oefen niet te veel druk uit. Je hoeft geen rekening te houden met de richting van de houtnerf, omdat de schuurmachine ronddraait.

Beweeg over het materiaal met ronde of 8-vormige bewegingen. De excentrische functie werkt op die manier het beste en je krijgt hiermee een mooie egale afwerking. Haal de machine van het werk als je klaar bent en zet de machine daarna uit.

De verschillende soorten excentrische schuurmachines

Excentrische schuurmachines zijn er in diverse uitvoeringen die verschillen van elkaar wat betreft wattage en . Zo wordt het ene exemplaar geleverd inclusief extra schuurvellen en een stofzak, waar een andere uitvoering alleen het gereedschap zelf bevat. 

Welke excentrische schuurmachine kopen?

Iedereen heeft eigen voorkeuren, dus gaan we niet vertellen welke machine je het beste kan kopen, maar wel waar je op moet letten bij het aanschaffen van een excentrische schuurmachine.

Vermogen

Een van de belangrijkste aspecten waar je naar moet kijken bij het kopen van een excentrische schuurmachine is het vermogen. Het vermogen bepaalt namelijk de kracht die de schuurmachine heeft. Toch is een machine met een hoger vermogen niet per se beter. Een groot gedeelte van het vermogen gaat namelijk ook verloren als warmte. 

Het wattage kan enorm uiteenlopen bij schuurmachines, van 50 watt tot wel 2000 watt. Als je op zoek bent naar een schuurmachine die professionele klussen zou kunnen klaren, is het wel aan te raden een apparaat te kiezen met een hoge wattage. Machines met een hoger wattage kunnen langer schuren in één sessie. 

Accu of netstroom

Of je een accu- of netstroommachine gebruikt is een persoonlijke voorkeur. Een open deur, maar met een besnoerde machine zit je nooit zonder stroom. Het nadeel is wel dat je door het snoer in je bewegingsruimte beperkt wordt, want je bent afhankelijk van de snoerlengte.

De keuze van een accumachine heeft een aantal voordelen. Natuurlijk de bewegingsvrijheid ten op zicht van een besnoerde machine en de onafhankelijkheid van de aanwezigheid van stopcontact. Maar vergeet niet de accu op tijd op te laden!

Stofafzuiging

Een goede stofafzuiging is essentieel! Als je kiest voor een machine met stofafzuiging wordt het stof en gruis dat vrij komt tijdens het werken automatisch afgevoerd. Stofvrij werken is beter voor je gezondheid, omdat je minder tot geen stof in kunt ademen. Daarnaast scheelt het opruimen na de klus. 

Trillingswaarde

De schuurbewegingen van een schuurmachine worden veroorzaakt door trillingen. De trillingswaarde van een schuurmachine is dan ook van belang als je lang wilt kunnen werken. De trillingen voel je namelijk door heel je lichaam als deze te hoog zijn. Het is wel zo fijn dat je, als de klus klaar is, niet meer natrilt! Een lage trillingswaarde is dus gewenst. Het liefst heb je ook nog extra functies die de trillingen onder bedwang houden. 

Variabele snelheid

Steeds meer schuurmachines hebben tegenwoordig de optie van een variabele snelheid, ook wel instelbaar toerental genoemd. Deze snelheid kun je zelf instellen. 

Verschillende soorten materialen hebben verschillende snelheden nodig. In de bijgeleverde handleiding staat vermeldt welke snelheid je het beste kunt gebruiken voor jouw project. Begin niet aan een project als je niet weet wat de optimale snelheid is. Als jouw schuurmachine maar één snelheid heeft, wees er dan heel zeker van dat dit de juiste snelheid is. 

Wat zijn de voordelen van een excentrische schuurmachine?

  • Sneller schuren en meer materiaal weghalen dan met een vlakschuurmachine.
  • Voorzien van meerdere, handige opties
  • Geschikt voor het schuren van zowel gebogen als vlakke oppervlakken

Welke schuurmachine voor welke ondergrond?

Afhankelijk van het soort ondergrond is er altijd wel een geschikte schuurmachine voor jouw klus. Hierbij ons advies bij verschillende ondergronden:

  • Grote vlakke ondergrond: gebruik een bandschuurmachine, een vlakschuurmachine of een excentrische schuurmachine.
  • Hoeken en lastig te bereiken plekken: gebruik een deltaschuurmachine.
  • Werkstukken met veel rondingen: gebruik een een excentrische schuurmachine.
  • Wanden en plafonds: gebruik een wandschuurmachine.
Deel dit artikel: