Protocol ‘Samen veilig doorwerken’ aangepast

Deel dit artikel:

Het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ voor de sectoren Bouw en Techniek is op 28 oktober 2020 aangepast. Het protocol dat afgelopen maart werd opgesteld de bron voor informatie over veilig blijven doorwerken in coronatijd.

Maatregelen 

Om veilig te kunnen doorwerken blijft het van enorm belangrijk om het protocol te volgen. Dit protocol is gebaseerd op de arbeidshygiënische strategie en sluit aan op de huidige maatregelen van de overheid. Het belangrijkste is om de basisregels te blijven volgen: 

  • Blijf thuis bij klachten en laat je testen. 
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen. 
  • Was je handen regelmatig. 
  • Nies en hoest in je elleboog. 

Aanpassing 

De aanpassing betreft het advies voor het gebruik van mondkapjes bij contactmomenten wanneer deze echt onvermijdelijk zijn. Daarnaast is er hernieuwde aandacht voor het belang van het in acht nemen van de quarantaineperiode als er contact is geweest met positief geteste personen. Hiermee geven de sectoren Bouw & Techniek een duidelijk signaal aan vakmensen, bedrijven en hun klanten dat zij alles in het werk stellen om veilig te kunnen doorbouwen. 

Gebruik mondkapje 

Volg je de basisregels, dan blijft het gebruik van een mondkapje of face shield niet nodig. Omdat het dragen van een mondkapje kan leiden tot een verminderde opvolging van de basisregels, wordt het algemeen gebruik van een mondkapje nog steeds afgeraden. Er zijn echter ook situaties waarin je een mondkapje of faceshield in aanvulling op de bovenstaande regels moet gebruiken: 

  1. Bedrijfsmatig vervoer met meer dan twee personen. 
  2. Verplaatsingen in publieke binnenruimtes. 
  3. Werkzaamheden in publieke binnenruimtes waarbij het werkgebied niet afgezet kan worden. 

Ook bij het werken bij particulieren achter de voordeur gebruik je bij het eerste persoonlijke contact met de klant (beheerder of bewoner) een mondkapje of face shield. Hierbij worden dan met de klant afspraken gemaakt om veilig te kunnen werken, zonder verder gebruik te hoeven maken van een mondkapje of face shield. 

bron: Helpdesk Corona Bouw & Techniek

Meer lezen

Deel dit artikel: