Nieuwe wet zzp-ers pas in 2021

Deel dit artikel:

Het duurt nog tot minstens 2021 voordat er een nieuwe wet voor zzp-ers komt. De wens van het kabinet om zelfstandigen met een laag uurtarief na drie maanden een vast contract te geven lijkt in strijd te zijn met het EU recht. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid schrijft dit aan de Tweede Kamer.

Beschermen

Het kabinet wil zelfstandigen aan de onderkant van de markt beschermen met de Arbeidsovereenkomst bij Laag Tarief (ALT). Bij een bedrag tussen de 15 en 18 euro is er sprake van een laag uurloon. Omdat veel zzp-ers in deze categorie voor lange tijd ingehuurd worden, zijn ze in de praktijk in dienst. Maar omdat ze als zzp-er worden ingehuurd, betalen werkgevers geen belastingen en premies. Schijnzelfstandigheid wordt dit genoemd. Daarnaast geeft deze schijnzelfstandigheid concurrentie op arbeidsvoorwaarden.

Europees recht

Een van de criteria voor de grens tussen zzp-er en werknemer is de combinatie van een laag uurloon met een lange duur van de overeenkomst. Minister Koolmees zegt dat zijn plannen misschien in strijd zijn met het Europees recht. Het gaat dan om de vrijheid van dienstverrichting en de vrijheid van vestiging.
Dit betekent dat de minister nu werkt aan alternatieven die hopelijk wel goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Nog voor de zomer komt hij met een toelichting op de nieuwe plannen.

Wil je de brief van de minister zelf lezen? Klik dan hier.

 

Deel dit artikel: