Dag halogeen, hallo LED

Deel dit artikel:

Dag halogeen, hallo LED

Moesten we een paar jaar terug al afscheid gaan nemen van de gloeilamp, binnenkort is de halogeenlamp aan de beurt. Per 1 september 2018 is de halogeenlamp helemaal verboden. Maar afgelopen september zijn de eerste twee types (GU10 en de PAR30) al in de ban gedaan.

Het alternatief is LED

Gelukkig is er de LED lamp. Voor de meeste typen halogeenlampen is er een prima LED alternatief. Een LED lamp is tot 10 keer zuiniger dan de halogeenlamp en dus niet alleen beter voor het milieu maar ook voor de portemonnee.

De voordelen van LED

– heeft een lange levensduur
– verbruikt ongeveer 15% van de stroom van een gloei- of halogeenlamp
– lampen worden veel minder warm dus zijn minder brandgevaarlijk
– is niet gevoelig voor trillingen
– gaat gelijk aan en heeft geen opwarmtijd
– Bevat geen giftige kwikdampen zoals spaarlampen en TL-buizen

Dimmen en LED

U moet er rekening mee houden dat niet alle LED’s dimbaar zijn. De meeste traditionele dimmers starten vanaf 80 watt met dimmen. Sluit daarom geen LED-lamp met een lagere wattage aan op een traditionele dimmer. Een traditionele dimmer kan er voor zorgen dat de lamp gaat knipperen, zoemen, trillen of zelfs kapot gaat. Maak bij het aansluiten van LED altijd gebruik van een speciale LEDdimmer. Deze dimt allereerst op een speciale manier die geschikt is voor de LED-lamp en daarnaast dimt deze vanaf een lagere wattage.

Wat betekent dat allemaal voor u?

In de loop van volgend jaar zullen de voorraden opraken waardoor er net als bij de gloeilamp geen GU10-halogeen spots en de PAR30-halogeen spotlampen meer beschikbaar zijn. Daarom is het goed om uw klant hierop te attenderen en de installatie indien nodig geschikt te maken voor LED. Tevens is het goed om uw klant te attenderen op mogelijke toekomstige problemen met dimmers.

Deel dit artikel: