Relatiegeschenken

Relatiegeschenken

De eerste radiospotjes zijn alweer te horen en nieuwsbrieven vullen uw mailbox: relatiegeschenken bestellen. Wanneer u rond kerst relatiegeschenken uitdeelt, moet u er nu over nadenken wat dit moet zijn.

Vroeger en nu
In de afgelopen jaren heeft er een verschuiving plaatsgevonden betreft de behoefte aan het soort relatiegeschenken. Waar men vroeger nog enthousiast werd van traditionele kerstpakketten, dranken en geschenkbonnen, gaat de voorkeur nu uit naar originaliteit, duurzaamheid en functionaliteit.

Creatief
Een relatiegeschenk komt het beste tot zijn recht wanneer u de verwachtingen van de klant overtreft. Het gaat in dit geval niet zozeer om de grootte van het cadeau of de prijs, maar om de originaliteit. Onderzoek waar uw klant van houdt en koppel een relatiegeschenk aan interesses en behoeftes. Te denken valt bijvoorbeeld aan een barbecuepakket voor een ‘barbecuemeester’ of misschien kaartjes voor een sportwedstrijd voor een sportliefhebber. Relaties zijn kritisch en een relatiegeschenk blijft op deze manier langer bij.

Aftrekbaar als voorbelasting
In hoeverre mag u een relatiegeschenk aftrekken als voorbelasting? Wij zochten het voor u uit! Samengevat: de btw op geschenken mag u in aftrek brengen als de ontvanger voor meer dan 50% btw-ondernemer is én u niet meer dan €227,- exclusief btw in het jaar aan diegene geschonken heeft.

Benieuwd naar wat andere collega ondernemers doen? Lees ons vorige artikel over relatiegeschenken.