Al een tijdje is er een tekort aan metselaars. Hierdoor lopen bouwprojecten vertraging op of gaan zelfs niet door. Inmiddels zijn er allerhande technologische oplossingen die zwaar, eentonig werk zouden kunnen overnemen. Robots zijn hier een goed voorbeeld van. Er zijn zelfrijdende auto’s, zorgrobots, melkrobots. Maar waarom zien we nog geen metselrobot op de Nederlandse bouwplaatsen? Al in 1969 werd geschreven over een metselrobot in een artikel in de Leeuwarder Courant:
Bron: Leeuwarder Courant, 1969

Groei en vergrijzing

De problemen in de bouw zijn wel zo groot dat er oplossingen moeten komen. Er moeten de komende jaren tussen de half miljoen en een miljoen huizen worden gebouwd. Alleen door wie? De bouw vergrijst snel. De meeste metselaars zijn boven de vijftig en er is weinig aanwas. Momenteel zijn er ongeveer 300 metselaars in opleiding en er worden duizenden vacatures verwacht.

Metselrobots in het buitenland

In andere landen zijn er al wel metselrobots aan de slag. In Amerika hebben ze robot SAM die zou per uur 1.000 bakstenen kunnen metselen. Ter vergelijking, mensen kunnen maximaal 1000 bakstenen per dag metselen. Maar SAM is ‘semiautomatisch’: hij kan niet voegen. Dat gebeurt nog met de hand. Ook Australië heeft een eigen variant van de metselrobot: Hadrian. Hadrian werkt met een hydraulische arm vanaf een vrachtwagen. De bedoeling is dat deze robot nog dit jaar zelfstandig een huis bouwt. Maar deze robots zullen we niet snel op de Nederlandse bouwplaatsen aan het werk zien. Het gevelbeeld in Nederland is daar te gevarieerd en ingewikkeld voor een robot. Dus zijn we nog steeds op het vakmanschap van de metselaar aangewezen voor ouderwets metselwerk.

Bouwpakket

Maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen robots in de bouw ingezet worden. Maar vooral achter de schermen. Namelijk in de prefab bouw. In fabrieken worden door robotarmen kant en klare wanden voorzien van minerale steenstrips. Deze wanden zijn goedkoper, hebben betere isolatiewaarden en kunnen vijf tot tien keer zo snel geplaatst worden als gemetselde wanden.

Robots die echt metselen

Bij architectonische ontwerp- en fabricagestudio Rap (Robotics Architecture Production) zijn ze zelf bezig met het ontwikkelen een metselrobot. Ze zijn er van overtuigd dat robots door hun precisie en oneindige mogelijkheden bij uitstek geschikt om de baksteen cultuur juist te vernieuwen. Een robot kan een digitaal ontwerp rechtstreeks en exact uitvoeren. Dit geeft veel nieuwe mogelijkheden. Wat vind jij van metselrobots?