Bedrijf en ondernemenNieuws

Corona richtlijnen werken bij particulieren

Deel dit artikel:

De huidige Corona-maatregelen zijn nog in ieder geval tot 20 mei verlengd, maar je opdrachten gaan (deels) door. Nog steeds gelden duidelijke richtlijnen voor het werken bij particulieren. 

We zetten ze nog even voor je op een rijtje.

Afspraken 

Stel een aantal vragen vooraf aan de klant: 

  • of zij er bezwaar tegen hebben dat de werkzaamheden worden verricht;
  • of zij of huisgenoten gezondheidsklachten hebben in relatie tot Corona;
  • of zij of huisgenoten tot de groep ‘kwetsbare personen’ behoren, in verband met ongewilde besmetting door de medewerker(s);
  • om huis goed te ventileren;
  • om de installatie goed bereikbaar te maken;
  • om toiletten schoon te houden;
  • om de handvatten deurklinken en dergelijke meerdere malen per dag schoon te maken. 

Loop jij of een collega toch tegen een situatie waarin je je onveilig voelt? Dan ben je vrij de werklocatie te verlaten. Bijvoorbeeld als de klant hoestend en niezend de deur opendoet. Je kunt dan aangeven bij de klant dat je het i.v .m. het risico op besmetting met corona niet verstandig vindt om naar binnen te gaan. Werk je in onderaanneming, meldt dit dan ook aan degene die je heeft ingehuurd.

Daar staat tegenover dat de klant of medebewoners ook aan jou of je collega’s mag vragen de werklocatie te verlaten op het moment dat ze toch tegen situaties aanlopen waarin ze zich onveilig voelen. Bijvoorbeeld als de werknemer hoest of niest voor of tijdens de werkzaamheden. De klant geeft dan aan de werknemer aan dat hij het in verband met het risico op besmetting met corona niet verstandig vindt om de werkzaamheden te verrichten. 

Uitvoering 

Is er sprake van gezondheidsklachten bij de klant of huisgenoten die wijzen op een Corona besmetting (hoesten, verkoudheid, koorts) of bij een klant die tot de groep ‘kwetsbare personen’ wordt gerekend? Voor dan alleen werkzaamheden uit in geval van storing of calamiteit. Bovendien zijn er dan aanvullende maatregelen nodig. Zie hiervoor het schema.

Afronding werkzaamheden 

Kies voor het aftekenen van werkbonnen wordt, vanwege de mogelijke besmetting via hand- /mond-/neus-/oogcontact waar mogelijk een andere oplossing. Alternatieven zijn voorhanden (zie FAQ Helpdesk Corona Bouw en Techniek). 

Wat als 1,5 m afstand niet mogelijk is?

Uitgangspunt is dat dit zoveel mogelijk voorkomen moet worden. Indien minder dan 1,5 meter afstand echt onvermijdbaar is, wees dan extra alert en maak afspraken gemaakt hoe je toch veilig kunt werken in overeenstemming met de hygiëne eisen conform RIVM richtlijnen. 

Kun je nog gezamenlijk reizen met een bedrijfsbus? 

Stel vast of er een noodzaak is om samen te reizen. Kom zoveel mogelijk alleen naar het werk. Reis alleen samen als apart vervoer niet geregeld kan worden. Hanteer dan de volgende aanwijzingen: 

  • doordat men dicht bij elkaar zit, is er een groter risico om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. Houd daarom onderling zoveel mogelijk afstand van elkaar;
  • bij reizen met meer dan twee personen moet in ieder geval 1,5 meter afstand aangehouden worden;
  • zorg voor extra ventilatie in vervoersmiddel, bij mooi weer door het raam te openen bijvoorbeeld of anders het ventilatiesysteem te gebruiken;
  • neem telkens op dezelfde plek plaats;
  • zorg voor optimale hygiëne door de bedieningsmiddelen extra te reinigen (stuur, versnellingspook, deurklink, touchscreen, etc.) en regelmatig te desinfecteren met 70% isopropylalcoholdoekjes. 

Bron: Rijksoverheid, Helpdesk Corona Bouw & Techniek

 


Maatregelen werkzaamheden in en rond het huis
Klik op het plaatje om de poster te downloaden.

Meer lezen

Deel dit artikel: