Bouwputtoerisme neemt toe

Een nieuw uitje naast een dag strand, dierentuin of pretpark: de bouwput. Aannemers en opdrachtgevers komen hun fanclub tegemoet door middel van tribunes. Zo plaatste spoorbeheerder ProRail vorige week een tribune in Nijkerk. Daar werd het dak van een nieuwe spoortunnel geplaatst. Aldert Baas van ProRail geeft aan tegenwoordig ruimte te maken voor ‘toeristen’, tijdens de werkzaamheden. “Omwonenden komen er op af, maar ook komen er mensen van ver om te kijken.” Aannemer BAM heeft ook aan het publiek gedacht. Zij plaatste een stelling bij de werkzaamheden aan Hoog Catharijne in Utrecht.

Na massa- en ramptoerisme is er nu dus ook bouwputtoerisme. Iets wat aannemer BAM herkent. “Zeker langlopende projecten krijgen veel aandacht. Dagelijks een vaste groep van vaak oud bouwvakkers”, aldus Huib van Kuilenberg. “Ook organiseren we kijkdagen. Op deze manier proberen we te voorkomen dat nieuwsgierigen zelf de bouwplaats oplopen en voorkomen we onveilige situaties.”

Webcams
Wie niet in de buurt woont of zelf naar de bouwplaats wil komen kan online meekijken. Via streams van bijvoorbeeld Bouwwebcam.nl is het ook mogelijk vanuit huis te kijken. Eckhart Post startte de site vijf jaar geleden. Ieder jaar neemt de vraag met zo’n 25 procent toe. Vooral overheden willen transparant werken. Bouwvakkers zijn hier niet altijd blij mee, omdat zij bang zijn dat de baas of inspectie op hun vingers kijkt. Vandaar dat een cam op afstand staat. Personen zijn dan niet van elkaar te onderscheiden.

Bron: Nos.nl